Lav en »Tour de mark« før høst

Tenna Bang 10-07-2018 08:01:25
ALS-resistent fuglegræs i havre i maj. Bemærk at alt andet bredbladet ukrudt er bekæmpet fint.
Juli er Tour de France-tid. Brug dog også lidt sommertid på en rundtur i markerne - også de fjerneste. Det giver værdifulde erfaringer, som man ikke nødvendigvis får fra mejetærskerens kabine.

I skrivende stund er der udsigt til en tidlig høst. Dermed er det muligt at forberede for eksempel raps eller vintersæd optimalt. Korn til foder må nedvisnes før høst. Nedvisning er en god ide hvis der er for eksempel er enårig rapgræs i bunden af kornet. Det vil udsulte bladlus og snegle. 
Indtil nu har det ikke været »snegle-vejr«, men hver enkelt snegl lægger hundredvis af æg, så det kan endnu nå at blive et problem i raps. Nedvisn i god tid, da det går stærkt med modningen. Nogle markerne er formentlig allerede for langt fremme til at man kan overholde sprøjtefristen- eller for tørre til at være modtagelige.
Husk, hvis du vælger at nedvisne, at tilpasse dosis: Mindst ved regulær nedvisning og max. hvis der skal nedvisnes bredbladet ukrudt som for eksempel tidsler. Ved de lave doseringer eller hvis der er kalk eller okker i vandet, vil det desuden være en fordel at tilsætte et par liter ammonium sulfat pr hektar før glyfosat ved opblandingen.  Sprede-klæbemiddel er generelt en god ide under lidt tørre forhold.

Behandling af ukrudt

Rodukrudt som for eksempel tidsler, grå bynke, følfod  eller kvik kan behandles med et glyfosat-produkt i stubben. Det vil virke bedre at behandle på planter i god vækst i oktober end på udtørrede planter nu. Let frost lige efter glyfosat behandling mod kvik øger faktisk kun transporten ned i rødderne og dermed effekten. Vær dog opmærksom på, hvornår du må behandle dine marker forud for vårsæd i forhold til diverse regler- specielt hvor der er udsået efterafgrøder. 
Forud for vintersæd kan man normalt ikke nå at få vækst nok til at behandle med glyfosat.  En stubbehandling med fuld gennemskæring kan være effektiv mod især gråbynke, sjældent mod de andre arter. Stubbehandlingen bremser dog indvandringen ind i marker og er derfor især en god ide langs markkanterne hvor rodukrudtet ofte kommer fra. Mod det meste frøukrudt øger stubbehandling derimod blot spireevnen af disse til kommende sæson. Stubbehandlingen bør derfor målrettes specialopgaverne som nævnt ovenover.    

Andet bredbladet problemukrudt

Fuglegræs bør have ekstra bevågenhed, denne art har mange steder udvikler resistens mod de såkaldte ALS- hæmmere, som for eksempel Express, Ally, Primus, Hussar, Cossack, Harmony, MaisTer, Titus med flere. Hvis der, eventuelt i pletter, kun er fuglegræs tilbage efter en i øvrigt effektiv ukrudtsbehandling er der grund til at være tjekke op på planteværnsstrategien.
 Den mest effektive metode for at forhindre udvikling af ALS-resistens er afgrøder, der slet ikke sprøjtes, for eksempel græs til foder. Næst bedst er afgrøder, hvor der bruges jordmidler som Kerb (vinterraps) eller vintersæd med brug af DFF + Boxer i forholdsvis høj dosis. Der er i korn, undtaget havre, effektive midler til brug i foråret, men de er noget dyrere end ALS-hæmmerne.

Vurder årets vanding

Selvom det er på en lidt kedelig baggrund, bør alle, der vander, evaluere hvor godt det er gået. I år er det ganske tydeligt, hvilke marker der blev holdt grønne længst, og derfor har størst udbyttepotentiale. Vi ser for eksempel marker, der er vandet med samme interval og mængder sæsonen igennem, men med forskellig start tidspunkt. Denne forsinkelse har marker med den seneste opstart ikke kunnet indhente. Set i »bagklogskabens dorske lys«, burde de gode marker være prioriteret i forhold til for eksempel dem, der allerede var i underskud efter de første vandingsrunder. 
Selv om der ikke er udsigt til nogen god høst generelt, kan man stadig få en god høst med hensyn til erfaringer og det bør vi udnytte.
 

Brugte konfi-penge på fire geder og en traktor

24-09-2018 07:25:09

Jonathan Nielsen vil gerne udbrede kendskabet til geder, og drømmer om at endnu flere avlere deltager på dyrskuer. Nu er han selv med på Kimbrerskuet for første gang som gedeavler.


Heste, får og specielle kødkvægsracer

23-09-2018 07:40:57

114 tilmeldte heste er næsten en fordobling af, hvor mange heste, der var tilmeldt Kimbrerskuet for bare tre år siden, og et par gode håndfulde flere end sidste år. Også fårene møder talstærkt op og for første gang i fire år er der igen geder på Kimbrerskuet.


Tid til grødeskæring

21-09-2018 08:04:39

Det er i nu, der skal grødeskæres for at minimere risikoen for oversvømmede marker i løbet af efteråret.


Tørkehjælp: Vestjyllands Andel fordeler hele overskuddet

20-09-2018 09:30:40

I første omgang havde Vestjyllands Andel valgt at fordele overskuddet fra sit planteværnsprogram, Agroline, blandt andelshaverne. Nu fordeler koncernen hele sit overskud på 55 millioner kroner.


Få rammerne på plads i god tid

20-09-2018 09:09:31

»Intet tab skal os ramme, som ved rettidigt omhu kunne afværges« – citat A.P. Møller. Seneste prognose ser dyster ud. Lavere noteringer og højere foderpriser. Mit bedste råd til dig er at få lavet estimat for resten af året og for 2019 allerede nu.


Masser af åbent landbrug i Jylland

20-09-2018 08:32:31

Langt hovedparten af de godt 50 gårde i årets Åbent Landbrug forleden var jyske. Og der blev budt på masser af spændende oplevelser for store som små.


LandboNord opfordrer minister til lempelser

19-09-2018 09:55:42

Det skal være mere attraktivt at investere i dansk landbrug. Sådan var LandboNords hovedbudskab til skatteminister Karsten Lauritzen, som denne uge var på besøg i det nordjyske.


Ny nordjysk stald samler bedriften

18-09-2018 08:18:54

Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.


Miljøledelse er et lovkrav – og en økonomisk mulighed

17-09-2018 08:14:48

Alle landbrug over en vis størrelse skal have indført et miljøledelsessystem inden 2021. Hvis man er smart, så starter man allerede nu, og høster fordelene fra dag et, opfordrer landboforening.


Roer er en stabil afgrøde

14-09-2018 09:06:53

En analyse af udbytter i de seneste 10 år viser, at roerne er den afgrøde, som har det mest stabile udbytte.


Hvornår skal hesten gå på pension?

14-09-2018 08:01:11

På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.


S.D. Kjærsgaard bliver eksklusiv importør af Dieci Construction

13-09-2018 10:10:49

Virksomheden S.D. Kjærsgaard, som blandt andet er kendt med Case Construction og Promove Demolition, bliver nu importør og forhandler af Dieci teleskoplæssere og knækstyrede teleskoplæssere i Danmark.


Ensilering af græs i wrapballer

13-09-2018 08:00:35

- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.


Skal drøfte tørkekonsekvenser for mælkeproducenter

12-09-2018 12:57:02

Senere i september afholder Kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening fyraftensmøde, hvor tørken er på dagsordnen.


Åbent Landbrug på Djursland

12-09-2018 07:43:40

Tre gårde slår dørene op på Djursland, når der er Åbent Landbrug søndag den 16. september.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 23 (451 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer