bannerPos

Forårssåningen tæt på optimal

- Vi er lidt forkælet herned på Sydhavsøerne med tidlig såning. Så at være helt færdig til 1. april er nok ret normalt, sagde Christian Wibholm i går eftermiddags ved såning af sine sidste hektar sukkerroer. Fotos: Jørgen P. Jensen

Tekst og foto: Jørgen P. Jensen

Fagjournalist
01-04-2020 07:13
På Lolland-Falster er man forvænt med at kunne slutte forårssåningen omkring 1. april. – Om fire timer er vi færdig med at så vores 115 hektar sukkerroer, sagde Christian Wibholm i går ved middagstid.

I går var der fyldt med traktorer overalt på markerne på Lolland.

Lige uden for Sakskøbing var Christian Wibholm ved at fylde roefrø af sorten Davinci på sin 18 rækkers roesåmaskine.

- Om fire timer er vi færdige med at så vores 115 hektar roer for i år, fortæller han.

I denne mark er nu kørt to gange med såbedsharve og en gang med ammoniaknedfælder. Hans øvrige marker har fået gylle og er kørt over med en gyllenedfælder.

Roer kræver harvning

- Vi har kun pløjet omkring 40 hektar – resten bliver harvet i samme dybde som ploven før såning. Vi eksperimenterer i stigende grad med Conservation Agriculture.

Men sukkerroerne ødelægger lidt konceptet med CA, forklarer han.

- Efter optagning af roerne er der dybe spor og meget opkørt i marken. Her bliver man nødt til at lave noget jordbehandling for at at få et ordentligt såbed. Så vi kører lige efter roeoptageren med harven og får jordoverfladen harvet igennem.

- Til spinat må man gerne harve op til såbed i 6-7 centimeters dybde, mens til roe-såbed må man helst ikke harve dybere, end man sår.

Godt såtidspunkt

Samlet vil Christian Wibholm dog betegne årets såning som tæt på optimalt.- Når vi først kommer under den hårde skorpe er jorden ideel. Og det har været helt optimalt med de seneste dages høj sol og ubrudte sådage. Såtidspunktet er også helt ok.

- Vi er lidt forkælet herned på Sydhavsøerne med tidlig såning. Så at være helt færdig til 1. april er nok ret normalt, slutter Christian Wibholm.

jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84

0

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.

Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

200 år markeret med Ferguson-kunst

En grå Ferguson er blevet forvandlet til at kunstværk og placeret i Storåen for at markere Holstebro Struer Landboforenings 200 år.

Alle landmænd skal kunne beregne gårdens klima-aftryk

Seges og Økologisk Landsforening går nu i gang med at udvikle fremtidens landbrugsredskab: Et digitalt værktøj, som landmanden kan bruge til at beregne sin gårds klimaaftryk.

Covid-19 – nye muligheder

Selvom den almindelig landmand ikke er i spil til diverse hjælpepakker, giver corona-situationen lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister.

Kunstig intelligens skal gøre danske køer mere fodereffektive

Et nyt forskningsprojekt anført af VikingGentics skal ved hjælp af kunstig intelligens og 3D-kameraer gøre det muligt at måle, hvor meget foder en ko æder.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Agri Nord-direktør fylder 60

27 år hos KMD har blandt andet givet Kim Koch solid digital viden, der de seneste fem år er kommet Agri Nord til gode.
Side 1 af 81 (1620 artikler)Prev1234567798081Next