bannerPos

Fokus på planteavlens håndværk

Efter flotte udbytter sidste år har denne vækstsæson fået en meget våd start. På patrioternes planteavlskonference den 29. januar giver rådgivere praktiske bud på, hvordan planteavlen og udbytterne optimeres under de varierende klimatiske betingelser. Arkivfoto

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
22-01-2020 08:00
Patriotisk Selskab indbyder til konference den 29. januar, hvor praktisk planteproduktion med højere udbytter under de varierende klimatiske betingelser er hovedtemaet.

De ændrede klimaforhold med såvel tørre og varme somre, og som nu meget våde marker, giver udfordringerne for planteavlerne.

Derfor sættes der på årets planteavlskonference hos Patriotisk Selskab fokus på håndværket i planteproduktionen, og ikke mindst hvordan man opnår et stabilt udbytte under varierede klimatiske betingelser.

Det handler om den korrekte etablering og gødskning af afgrøderne, men også jordens struktur og evne til at holde på vand og næringsstoffer, påpeges det i programmet for konferencen, som afvikles onsdag den 29. januar fra klokken 9.45 til 15.30 på Odense Congress Center.


Våd udsigt

Selskabets chefkonsulent Erik Andkær Pedersen indleder dagen, først med et tilbageblik på året, hvor der generelt var flotte udbytter i markerne, men også frem mod den kommende sæson, der blev indledt med et historisk vådt efterår.

Derefter kommer planteavlskonsulent Jan Nielsen ind på såsystemer og nye muligheder i såarbejdet, blandt andet med enkornsteknik.

- Sidste år blev det højeste rapsudbytte høstet, hvor der blot var tildelt 51 kg N i foråret. I hveden har behovet for kvælstof i 2019 også været lav. Hvorledes optimerer vi tildelingen, og hvorledes varierer behovet for hele kvælstoftildeling, spørger chefkonsulent Karen Linddal Pedersen i sit indlæg, når hun giver sit bud på økonomisk optimal N-tildeling i raps, maltbyg og hvede.

Vækstregulering, ukrudtsbekæmpelse og opfølgning på øvrige opgaver, der ikke blev løst i efteråret, tager planteavlskonsulent Morten Eshøj sig af, medens seniorforsker Lise Nistrup Jørgensen fra Aarhus Universitet har nyt om gulrust, svampebekæmpelse og det nye spændende svampemiddel Balaya, der forventes godkendt til kommende sæson.


Målrettet regulering

Efter frokosten har chefkonsulent Leif Knudsen fra PlanteInnovation Seges et indlæg om målrettet regulering på den enkelte ejendom.

Eftermiddagens program indeholder også maskinøkonomi og datahåndtering, inden ejeren og inspektøren på Rosenfeldt Gods ved Vordingborg giver deres bud på stedets fremtidige drift.

Dagens sidste programpunkt handler om dræning. Det står Kasper Jakob Steensgaard, Københavns Universitet for.


Økologisk minikonference

Som noget nyt vil der sideløbende med formiddagens indlæg om planteværn være en minikonference for økologiske planteavlere. Først spørger Patriotisk Selskabs økologiske koordinator, om økologerne er klar til 2020, samt byder ind med hans bud på, hvorledes økologien kan optimeres. Dernæst fortæller Michael West Hansen, hvordan planteavlen drives på WNL Økologi i Idestrup på Falster.

For selskabets medlemmer er prisen for deltagelsen ved planteavlskonferencen 780 kroner, og for ikke-medlemmer 980 kroner.

Der er tilmelding til Patriotisk Selskab senest den 23. januar.

Muligheder for bedre og mere natur forringes

Formanden for Østjyllands Plantelaug, Claus Wiese, undrer sig over at de statslige tilskud fjernes i en tid, hvor der er stort fokus på at skabe mere natur

Godt samarbejde, så begge parter vinder

Udbringning af husdyrgødning er ofte en opgave for maskinstationer, da krav til udstyr og specialisering i arbejdsopgaver er stærkt stigende. Gode og klare aftaler mellem begge parter er med til at lave et godt samarbejde, hvor begge parter vinder.

Konsulenter: MUS-samtaler betales mange gange tilbage

Svinekonsulenterne Anders Andersen og Nicklas Jepsen, Velas, kan se mange gode grunde til at holde MUS-samtaler med de ansatte i produktionen.

Chokolade hæver fedtprocent og ædelyst

Det giver ikke kakaomælk, men chokoladen i foderrationen hos Jørgen Elkjær giver højere fedtprocent i mælken og større ædelyst.

Velkommen til Jyllands største outdoormesse

Den 22. og 23. februar slå Messecenter Vesthimmerland endnu engang dørene op til Jyllands største outdoormesse »Jagt og udeliv«.

Dødeligheden blandt køer og kalve kan nedbringes trods stigning

Seges har med tilskud fra Landdistriktsfonden udviklet værktøjer til at forebygge mod sygdom og skader i besætningerne.

Øget viden og større motivation gør en forskel

Der skal mere systematik og stor selverkendelse til i besætningerne for at gøre noget ved dødeligheden, påpeger Seges.

35 millioner fra Danish Agro

Andelsgrovvareselskabet havde sidste år rekordomsætning og et overskud før skat på 402 millioner kroner.

Tysk sag kostede DLG dyrt

Tørken i sommeren 2018 kostede DLG et trecifret millionbeløb på bundlinjen i regnskabet. I 2019 er det en konkurrencesag fra Tyskland, som koster koncernen 119 millioner kroner.

Placeret gylle kan erstatte startgødning

Jo højere udbytte i majsen, jo lavere klimaaftryk, konstaterer planteavlskonsulent Anders Spanggaard, der på Agri Nord Kongres gjorde tilhørerne klogere på, hvornår placeret gylle kan være et redskab til flere foderenheder.
Side 1 af 69 (1365 artikler)Prev1234567676869Next