bannerPos

Erosion skaber udfordringer

150 interesserede deltog på Dalum Landbrugsskole i »Jordbundens Dag« - i år med fokus på jorderosion.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
15-12-2019 08:24
Dalum Landbrugsskole lagde lokaler til »Jordbundens dag«, hvor fokus blandt andet var på at stoppe jorderosion.

I årevis har FN markeret World Soil Day - på dansk »Jordbundens dag« den 5. december. 150 deltagere havde fundet vej til Dalum Landbrugsskole, hvor Agrovi, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark, Seges og Økologisk Landsforening i fornem forening afviklede den danske markering af dagen, som bød på indlæg om udfordringer og muligheder i at bevare og opbygge landbrugsjordens frugtbarhed i Danmark.

- I år er temaet »stop jorderosion« i bred forstand - og hvis vi ikke før har set, at netop erosion er et problem på de danske marker, så har det været meget tydeligt i år, sagde chefkonsulent Janne Aalborg Nielsen, Økologisk Landsforening, inden hun gav ordet til agronom Casper Szilas, GPS Agro, som indledte dagen med et indlæg om erosion.

- Vinderosion ser vi stort set hvert forår. Det er mest udbredt i Vestjylland, men hele landet er udsat, lød det fra agronomen, der forklarede, at vinderosion og efterfølgende sandflugt kræver tørt sand og åbne arealer, hvor vinden kan få fat.

- Især lige efter jordbehandling, hvor afgrøden er sået og overfladen fin, bliver sandet løst, og det begynder at flyve. Det kan betyde, at det øverste jordlag fjernes og det netop såede frø fritlægges uden chance for at spire. Modsat ser vi også sandflugt være skyld i, at frøene bliver begravet i så store jordmængder, at de ikke kan komme op til overfladen og spire, ligesom nye spirer bliver slidt i stykker af det flyvende sand, sagde Casper Szilas.

Bevar læhegnet

Bekæmpelsen kan ifølge Casper Szilas være permanent vegetation for at styre sandet, hvor især læhegn begrænser sandflugten.

- Man siger, at et læhegn beskytter mod vinden 10 gange hegnets højde, så det er en vigtig parameter, og jeg vil gerne slå et slag for, at der ikke fjernes så mange læhegn, som jeg synes, tendensen har været de seneste år, lød det fra Casper Szilas.

Han fremhævede ligeledes jordens ru overflade, for at yde vinden modstand hen over markerne, samt planterester/stub, såretning på tværs af vindretningen, såteknik med riller/furer og flerårige afgrøder, som faktorer der kan dæmpe vinderosionen.

Vegetation er et godt middel mod jorderosion

- Der er mange faktorer, der spiller ind, når det drejer sig om vanderosion, men især nedbørsintensiteten og mængden af frost, tø og sne er betydende, sagde Casper Szilas.

Hvis der er vegetation på marken, vil det afbøde regnens kraft mod jorden. Samtidig fordamper vandet fra afgrøden og rødderne stabiliserer jorden.

- Vegetation er et godt middel mod at reducere jorderosion, lød det fra Casper Szilas.

- Sørg også for at mindske dårlige afvandingsforhold og sprøjtespor, sagde han og henviste til, at infiltration og aggregatstabilitet er afgørende for, at vandet kan løbe væk igen.

Ifølge agronomen er organisk stof alfa og omega for, at jorden kan modstå vanderosion.

- Sørg derfor for at vælge et sædskifte og afgrøder efter risikoen for erosion, så man hele tiden er på forkant og minimer sort jord og kør på tværs af hældningen, lød nogle af rådene for erosionsbekæmpelse.

Også såløsninger og strategi for jordens indhold af organisk stof og en prioritering af opbygningen af humus i områder med høje dextertal, var blandt forslagene til bekæmpelse.

 

0

Så få berøringer som muligt

På Van Heesch Dairy Partnership ved Skive er fokus at bruge så få mandetimer og slide så lidt på materiellet som muligt frem for at presse ydelsen i vejret.

Lille traktor med topudstyr

Agrotek og Valtra viste forleden den nye Valtra G-serie frem.

Sæt fokus på goldkøerne

DLG Nordjylland er positivt overrasket over, at flere og flere mælkeproducenter vælger at sætte fokus på deres goldkøer, blandt andet med Easy X-Plus.

Når uddannelse betyder noget

En uddannelse som agrarøkonom har gjort mange ting lettere for Steffen Nykær Olesen, både før under og efter etableringen som selvstændig.

Pumper til ethvert formål og behov

Virksomheden Wintec i Brande har specialiseret sig inden for pumper og pumpeløsninger i både bynære områder og det åbne land.

Bestil din nye vandingsmaskine nu

Grotrian A/S oplever et stort pres på producenterne af vandingsmaskiner og opfordrer dem, der skal bruge en ny, til ikke at vente for længe.

Ny hjulgraver gør populær Hydrema-serie komplet

Hurtighed fra MX16 kombineres med kraft fra MX18 i markedets mest kompakte 17 tons maskine – Hydrema MX17.

Nordjyske landmænd rykker ind i sommerland

Et samlet nordjysk landbrug har i uge 42 arrangeret en aktiv landbrugsudstilling i Fårup Sommerland.
Side 1 af 95 (1884 artikler)Prev1234567939495Next