bannerPos

Erosion skaber udfordringer

150 interesserede deltog på Dalum Landbrugsskole i »Jordbundens Dag« - i år med fokus på jorderosion.

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
15-12-2019 08:24
Dalum Landbrugsskole lagde lokaler til »Jordbundens dag«, hvor fokus blandt andet var på at stoppe jorderosion.

I årevis har FN markeret World Soil Day - på dansk »Jordbundens dag« den 5. december. 150 deltagere havde fundet vej til Dalum Landbrugsskole, hvor Agrovi, Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark, Seges og Økologisk Landsforening i fornem forening afviklede den danske markering af dagen, som bød på indlæg om udfordringer og muligheder i at bevare og opbygge landbrugsjordens frugtbarhed i Danmark.

- I år er temaet »stop jorderosion« i bred forstand - og hvis vi ikke før har set, at netop erosion er et problem på de danske marker, så har det været meget tydeligt i år, sagde chefkonsulent Janne Aalborg Nielsen, Økologisk Landsforening, inden hun gav ordet til agronom Casper Szilas, GPS Agro, som indledte dagen med et indlæg om erosion.

- Vinderosion ser vi stort set hvert forår. Det er mest udbredt i Vestjylland, men hele landet er udsat, lød det fra agronomen, der forklarede, at vinderosion og efterfølgende sandflugt kræver tørt sand og åbne arealer, hvor vinden kan få fat.

- Især lige efter jordbehandling, hvor afgrøden er sået og overfladen fin, bliver sandet løst, og det begynder at flyve. Det kan betyde, at det øverste jordlag fjernes og det netop såede frø fritlægges uden chance for at spire. Modsat ser vi også sandflugt være skyld i, at frøene bliver begravet i så store jordmængder, at de ikke kan komme op til overfladen og spire, ligesom nye spirer bliver slidt i stykker af det flyvende sand, sagde Casper Szilas.

Bevar læhegnet

Bekæmpelsen kan ifølge Casper Szilas være permanent vegetation for at styre sandet, hvor især læhegn begrænser sandflugten.

- Man siger, at et læhegn beskytter mod vinden 10 gange hegnets højde, så det er en vigtig parameter, og jeg vil gerne slå et slag for, at der ikke fjernes så mange læhegn, som jeg synes, tendensen har været de seneste år, lød det fra Casper Szilas.

Han fremhævede ligeledes jordens ru overflade, for at yde vinden modstand hen over markerne, samt planterester/stub, såretning på tværs af vindretningen, såteknik med riller/furer og flerårige afgrøder, som faktorer der kan dæmpe vinderosionen.

Vegetation er et godt middel mod jorderosion

- Der er mange faktorer, der spiller ind, når det drejer sig om vanderosion, men især nedbørsintensiteten og mængden af frost, tø og sne er betydende, sagde Casper Szilas.

Hvis der er vegetation på marken, vil det afbøde regnens kraft mod jorden. Samtidig fordamper vandet fra afgrøden og rødderne stabiliserer jorden.

- Vegetation er et godt middel mod at reducere jorderosion, lød det fra Casper Szilas.

- Sørg også for at mindske dårlige afvandingsforhold og sprøjtespor, sagde han og henviste til, at infiltration og aggregatstabilitet er afgørende for, at vandet kan løbe væk igen.

Ifølge agronomen er organisk stof alfa og omega for, at jorden kan modstå vanderosion.

- Sørg derfor for at vælge et sædskifte og afgrøder efter risikoen for erosion, så man hele tiden er på forkant og minimer sort jord og kør på tværs af hældningen, lød nogle af rådene for erosionsbekæmpelse.

Også såløsninger og strategi for jordens indhold af organisk stof og en prioritering af opbygningen af humus i områder med høje dextertal, var blandt forslagene til bekæmpelse.

 

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next