bannerPos

Det er nu, I skal i marken

29-03-2020 08:26

Efter en ekstrem vinter, er det vigtigere end nogensinde at få sig et overblik i marken, mener planteavlsrådgivere.

- Det gror jo helt sindssygt derude, siger planterådgiver Christina Skelmose Jørgensen, Sagro, efter at hun har besøgt en række marker med vintersæd og græs i Vestjylland.

Alle de overvintrende afgrøder som vinterraps, vinterkorn og græs står på markerne og nærmest råber på gødning.

- Nogle steder kan man se, at markerne er helt gule, fordi de mangler næring. Det hænger jo også sammen med at der efter en nedbørsrig vinter ikke er meget tilbage for planterne at hente i jordens kvælstofpulje og dermed ikke meget for planterne at vokse af, siger hun.

Hendes opfordring er derfor at komme ud med gylle og gødning nu, de steder markerne kan bære.

- Det gælder både græs- og vintersædsmarkerne, siger hun.

Det er også allerede nu vigtigt at få set på behovet for ukrudtssprøjtning, for der er virkelig også god vækst i ukrudtet i vintersædsmarkerne.

- Mange fik jo ikke sprøjtet i efteråret på grund af nedbørsmængderne, så der skal også snart ske noget, formentlig med en bredere løsning end hvis det er sprøjtet i efteråret, siger hun.

Så om, hvor det lønner sig

En del landmænd, der har haft oversvømmede marker, oplever også, at de bliver nødt til at så om med vårsæd, der hvor vintersæden ikke har overlevet.

Det er dog typisk kun lønsomt på områder i markerne, der er over 100 kvadratmeter, da udgifterne ellers bliver for høje i forhold til det mulige udbytte.

Vigtigere end nogensinde

Afdelingsleder salgsafgrøder Christian Hansen påpeger, at det er vigtigere end nogensinde at kende næringsindholdet i den gylle, der skal køres ud, og han opfordrer derfor til at få tage gylleanalyser, så gødskningen sker på et oplyst grundlag ud fra markernes behov for kvælstof.

De store regnmængder har nemlig også fortyndet gyllen meget, så det er vigtigt at kende næringsindholdet for efterfølgende at kunne vurdere, hvad afgrøderne skal have af supplerende gødskning med kvælstof, fosfor og kalium, siger han. Siden kan man så dosere handelsgødningen efter planternes behov.

De længere soldage betyder også, at det er nu, der skal vurderes på, hvordan og hvornår, der skal behandles med glyhposfat.

- Det er jo nu inden for de næste dage og uger, at der skal træffes vigtige beslutninger, siger Christian Hansen, der oplever en usvækket interesse for at få markbesøg i coronaens skygge.

- Vi iagttager naturligvis alle de sikkerhedsregler, som vi skal, og det er landmændene også trygge ved, siger han.

teba

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next