bannerPos

Corona stopper ikke Bramstrup

De kreative processer og alternative tankegange er i fuld sving hos styregruppen bag Bramstrups forsøgsmarker, der stadig forventes at kunne fremvises den 16. og 17. juni i år. Dog på en anden måde en vanligt og med nødvendigt fokus på de krav, der stilles grundet corona. Fra venstre ses underdirektør Henning Jakobsen, DLG Fyn, avlschef Erling Christoffersen, DLF, chefkonsulent Erik Andkær, Patriotisk Selskab, godsejer Niels Langkilde, Bramstrup og planteavlskonsulent Morten Holmegaard, Patrioti

Tekst og foto: Henriette Lemvig

Fagjournalist
04-06-2020 10:00
Planteavlsinteresserede har også i år mulighed for at hente ny inspiration og viden, når der den 16. og 17. juni formidles viden fra forsøgsmarken ved Bramstrup Videncenter.

Traditionen tro er der igen i år mulighed for at hente ny inspiration og viden, når Bramstrup Videncenter, Patriotisk Selskab, DLG og DLF i samarbejde formidler årets gang og nye tiltag fra det otte hektar store forsøgsareal på Bramstrup Gods syd for Odense.

- Vi har en fin forsøgsmark, vi skal have formidlet ud, siger avlschef hos DLF, Erling Christoffersen forud for arrangementet, som finder sted tirsdag og onsdag aften i næste uge, den 16. og 17. juni.

- Præcis hvordan vi får lov at gøre det, ved vi endnu ikke, men det melder vi endeligt ud mandag den 8. juni, når vi har haft vores afsluttede planlægningsmøde, lover han og bakkes op af sine kolleger.

- Det er jo en helt ekstraordinær situation, vi alle står i grundet covid-19 virus, siger chefkonsulent Erik Andkær Pedersen, Patriotisk Selskab og understreger, at alle givne regler for forsamlinger selvfølgelig vil blive overholdt.

- Vi skal være ekstra kreative og finde alternative måder at formidle den opnåede viden på. Det kan såmænd vise sig at være sundt nok at blive tvunget til en gang imellem, siger han.  

Bred vifte af afgrøder

Henning Jakobsen, underdirektør i DLG Fyn, bakker op.

- Vi har nogle meget fine forsøgsmarker, der er passet optimalt gennem hele sæsonen og som viser en bred vifte af afgrøder. Faktisk er det eneste sted i Danmark, hvor man kan se frøgræs samtidig med både de almindelige hovedafgrøder og proteinafgrøder, siger han.

Specielt i år er der fokus på de nye svampemidler, der venter på en sidste godkendelse.

- Vi ved jo endnu ikke, om vi får lov til at bruge et middel som Balaya, men nu kan vi da som en start se, hvordan det virker, siger Erik Andkær Pedersen.

- Bell og Viverda er kun mulige at bruge frem til midten af 2021, så vi skal finde alternativer. Forhåbentlig får vi Balaya igennem og kan vise, at den afhjælper problemerne lige så godt, som de gamle midler, siger chefkonsulenten. 

Proteinafgrøder på vej frem

Også proteinafgrøderne har stor fokus i forsøgsmarken.

- Vi har et forsøg, hvor vi har sået ærter og havre sammen i håb om, at det kan forhindre, at ærterne lægger sig ned, fortæller Erik Andkær Pedersen.

- Proteinafgrøderne er på vej frem, så det er vigtigt, at vi også forsøger at være på forkant inden for det område. Og lykkes det eksempelvis at så ærter sammen med havre, vil vi lette høsten af ærter, samtidig med, at det vil være en kanon forfrugt til hvede, forventer chefkonsulenten.

Henning Jakobsen fremhæver sædskifter med hestebønner.

- Der er plads til mange flere hestebønner, end vi har i dag, og sammenholdt med blandt andet prisen for byg, så vil det være dejligt, hvis der kan være et andet alternativt end bare maltbyg. Så der arbejdes meget med nye sorter, med fokus på tidlighed og bedre dyrkningsegenskaber. Der bliver gjort noget, siger DLG-underdirektøren. 

Vækstregulering i frøgræs

I forsøgsblokken med frøgræs vil gæsterne ved aftenarrangementet kunne studere alm. rajgræs og rødsvingel.

- Der er tre sorter af rødsvingel og to af rajgræs, med forskellige doseringer og tidspunkter for vækstreguleringer, forklarer Erling Christoffersen, DLF i Højme.

- Den helt store udfordring har været nattefrosten i april, hvilket gav problemer i sprøjtningen. Grundet den milde vinter var frøgræsafgrøderne meget langt fremme, så kiggede man alene på stadiet, var de egentlig klar til at blive vækstreguleret midt i april. Men vi kan ikke vækstregulere under de vejrforhold, så derfor måtte vi springe over i april.

- Efterfølgende er det så blevet meget tørt. Vi har fået 30 procent mindre nedbør i marts, april og maj i forhold til normalt, så det er der også taget højde for, når vi sætter doseringerne. Generelt har vi vækstreguleret mindre end normalt. Så det bliver interessant at se, hvor vi har ramt rigtigt med tidspunkt og dosering, siger Erling Christoffersen. 

Atypisk år for vinterraps

Også vinterrapsen giver anledning til øget interesse.

- Jeg glæder mig personligt meget til at se de forskellige vinterrapssorter, siger Erik Andkær Pedersen.

Ifølge chefkonsulenten fra Patriotisk Selskab er det i år et helt atypisk år. Vinterrapsen har blomstret meget tidligt og er usædvanlig lav samtidig med, at den har smidt mange blade i bunden.

- Så det bliver spændende at følge rapsens udbytter i år, siger han.  

Stort udbud af sorter

Vinterbyg, hvede og rugsorter er som altid vel repræsenteret på Bramstrup, og også i år er der gode nye bud på sunde sorter, der vil gøre det godt fremover.

- I hveden har vi Heerup fra Sejet, som vi synes, ser spændende ud. Der er Limagrains Skyscraper og KWS Extase. Reelt set er der en fem-seks hvedesorter, som man kan vælge mellem alt efter, om man vil så tidligt eller sent, om man ønsker brødhvede eller ej, siger Henning Jakobsen. 

Glæder ens hjerte

Der har været forsøgsmarker på Bramstrup Gods siden 1996, og arealet er vokset støt siden.

Godsejer Niels Langkilde glæder sig over at være del af så vigtige forsøg og ny viden år for år.

- Jeg er uddannet agronom, og det glæder ens hjerte, især sådan en dag som i dag, hvor afgrøderne og forsøgsmarkerne står knivskarpt. Det er utroligt interessant at følge med i, siger han og glæder sig over, at det også i år vil være muligt at formidle viden videre fra den veletablerede forsøgsmark.

 

 

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next