bannerPos

Ærter og hestebønner frem for kød

Ulrich Kern-Hansen håber at kunne producere kød-alternativer af danske ærter og hestebønner i fremtiden.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
12-11-2019 08:37
Ulrich Kern-Hansen har siden 1994 produceret kød og pålæg igennem virksomheden Hanegal, men ser ingen fremtid for kødproduktion. Derfor opfordrede han forleden Agri Nords økologer til at dyrke protein via ærter og hestebønner, som han selv vil forarbejde i et nyt firma.

– Vi er nødt til at forholde os til det, for verden vil se helt anderledes ud om 10 år, og jeg ser ikke nogen fremtid for intensiv kødproduktion.

Sådan lød det, da Ulrich Kern-Hansen indtog talerstolen forleden til Fællesmøde for Økologer hos Agri Nord i Aalborg.

Som en af stifterne af Hanegal, der startede med et økologisk gårdslagteri tilbage i 1994 og siden har leveret kød og pålæg til danske supermarkeder, har kødproduktionen ellers været en væsentlig del af Ulrich Kern-Hansens egen indtægt de sidste mange år.

- Men der er sket meget de seneste år, hvor fokus på det lokale med dyrevelfærd og viden om, hvor varerne kommer fra, nu er flyttet til en global dagsorden, hvor klima er det helt store tema. Dermed er kødforbruget også blevet en af landbrugets helt store udfordringer, sagde han.

- Jeg ser stadig en mulighed for at producere kødprotein i Danmark, men det bliver kun via afgræsning af marginaljorde, og jeg tror ikke på, at de i fremtiden vil komme til at fylde mere end 15 procent af den samlede proteinproduktion.

 

Granulat og chunks

Derfor har Hanegal de seneste år også kastet sig over produktion af kødfrie alternativer, mens Ulrich Kern-Hansen i januar i år var med til at stifte endnu en virksomhed. Organic Plant Protein A/S, som i starten af december sætter gang i produktionen af økologiske køderstatninger lavet af ærte- og hestebønneprotein på et anlæg i Hedensted.

De primære produkter bliver granulat, som efter hydrering kan bruges i stedet for hakket kød, og chunks, der kan bruges i stedet for kødstykker. Organic Plant Protein vil lave basisprodukterne, som skal sælges videre til producenter, der vil stå for det endelige produkt, der lander hos forbrugeren.

- Og vi har allerede mærket en enorm interesse. Vi har fået over 100 henvendelser fordelt på 42 nationer, fortæller Ulrich Kern-Hansen, inden han kommer til sagens kerne for de nordjyske landmænd.

 

Håber på danske råvarer

Proteinmelet til produkterne kommer fra Vestkorns anlæg i Norge, som indtil videre er de eneste, der har kapaciteten til at efterkomme Organic Plant Proteins krav.

- Og selve råvarerne kommer indtil videre også kun i mindre grad fra Danmark, men det er et spørgsmål om udbuddet. Jeg mener bestemt, at vi skal producere ærter og hestebønner i Danmark, og vi vil med tiden gerne producere udelukkende på danske råvarer, sagde Ulrich Kern-Hansen, der er dækket ind med råvarer i forhold til det kommende år, men i 2021 får brug for 1.200 tons ærtemel og 300 tons hestebønnemel, svarende til 2.000 hektar ærter og 500 hektar hestebønner. I 2021 regner man med at nå den maksimale kapacitet og doble op på både ærter og hestebønner.

- Vi bliver ikke den største producent af de her produkter, men vi bliver den klart største økologiske producent, fastslog virksomhedsstifteren, der ikke ser store problemer i at fragte råvarer til Norge for derefter at sende melet tilbage til Danmark for at forarbejde det.

- Selvfølgelig ville det være interessant med et anlæg i Danmark, men det er en stor investering, og at fragte det til Norge er stadig langt bedre end at hente eksempelvis soja i Sydamerika, konstaterede han.

 

Vil være en del af klimaløsningen

På spørgsmålet om, hvilke sorter, man skal lægge i jorden, hvis man vil hoppe med på planteprotein-toget, fortalte Ulrich Kern-Hansen, at sorten Ingrid lige nu var den mest almindelige af de gule sorter, man er ude efter til proteinmel, mens man i forhold til hestebønner primært skal være opmærksom på at så sorter med så lavt tannin-indhold som muligt, da tannin giver en dårlig smag. Et godt bud på en sort er, ifølge Ulrich Kern-Hansen, Taifun.

- Men man kan meget vel tænke, at der kommer andre sorter i spil. Netop derfor, går Vestkorn også lige nu med planer om at ansætte en planteavlskonsulent, som sammen med jer kan finde frem til de bedst egnede sorter, fortalte Ulrich Kern-Hansen, der kun kunne opfordre landmændene til at komme i gang med at sætte ærter og hestebønner til protein-produktion på markplanen.

Kvalitetskrav til protein-afgrøder

Følgende krav gør sig gældende, hvis man vil levere ærter og hestebønner til produktion af proteinmel:

Proteinindhold: Ært 22 procent, hestebønne 24 procent.

Vandindhold: Under 14 procent.

Gode forhold til opbevaring

0

Så er der igen varer på hylderne

Både sælgere og købere af landbrugsejendomme valgte at »klappe hesten«, efter statsminister Mette Frederiksen tonede frem på skærmen og lukkede store dele af landet ned

Vil gøre storkene selvforsynende

Lige nu fodrer Per Fjeldgren og familien storkeparret, der er flyttet ind i baghaven i Flynder, men på sigt skal etablering af 21 vandhuller hjælpe til, at de selv kan finde al føde til sig selv og deres unger.

Tilskud kan forbedre naturen og sikre en indtægt

Nu åbner en tilskudsordning til særlige Natura 2000-områder. Det kan forbedre naturværdien og samtidig give mulighed for tilskud til naturpleje, vurderer natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner.

Sejr til lodsejere i Lille Vildmose – men kampen er ikke slut

Overtaksationskommissionen har slået fast, at Aalborg Kommune fortsat har et økonomisk mellemværende med lodsejerne i Lille Vildmose. Derfor var grundlaget for at sætte gang i naturgenopretningsprojekt ikke på plads, mener lodsejerne.

Landmand vinder sag mod kommune

Planklagenævnet har ophævet Thisted Kommunes påbud om ophør af virksomhedsdrift for landmand og halmhandler Karlo Bundgård, Vesløs.

Skal læsse tungere og højere

Læssemaskiner bliver oftere og oftere sat på opgaver, der kræver større rækkevidde og bedre løftekapacitet, lyder det fra Martin Madsen, Brøns Maskinforretning, der forleden viste en JCB TM320s frem hos Ingemann Larsen på Agromesse Mors.

Unge skal tænke anderledes

Ejendomsmægler Henrik Kristensen mener, at unge godt kan komme i gang som selvstændige landmænd – de skal bare følge en anden vej

Send foderhandlen i licitation

Igen i år melder LandboNords fodereksperter om store forskelle på de tilbud, man som landmand kan få på foder i øjeblikket. Derfor opfordrer de til at sende foderhandlerne i licitation, inden der handles.

Svensk maskin- og byggeproducent fordobler kapaciteten

Den svenske producent af krogløftere og trailere - Ivarssons i Metsjö – fordobler nu sin produktionskapacitet på samlefabrikken nær Linköping, der udvides markant.
Side 1 af 88 (1744 artikler)Prev1234567868788Next