bannerPos

Én dyse kan klare alle sprøjtninger

Man kan som landmand nøjes med at bruge en vinklet kompaktdyser til så godt som alle sprøjtninger, mener Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO.

Redaktionen

18-04-2019 15:53
Der kan spares både tid, penge og unødig belastning af miljøet, hvis man som landmand nøjes med at bruge vinklede kompaktdyser til så godt som alle sprøjtninger, fortæller Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO.

Selv om hylderne hos de store sprøjteforhandlere bugner med dyser i alskens farver, størrelser og udformninger, så er det som landmand muligt at nøjes med bare én enkelt dyse, næsten uanset hvad der skal sprøjtes i marken.

Det fortæller Hans Thostrup, teknisk rådgiver hos LMO.

- Gennem mange praktiske erfaringer kan vi se, at den vinklede 03-kompaktdyse giver det bedste resultat for landmanden. Der er bedre nedtrængning i afgrøden, og der er en større chance for bedre virkning ved eksempelvis lodrette græsser, siger Hans Thostrup, der står bag en lang række sprøjtedemonstrationer over det meste af landet.

- Derudover slipper man også for at skulle forholde sig til flere forskellige dyser afhængig af opgaven – med den vinklede kompaktdyse handler det bare om at have styr på tryk, hastighed og omdrejninger på traktoren, fortæller han.

 

Skråt rammer bedst

Hvor almindelige dyser langt hen ad vejen sprøjter dråberne lodret ned, sprøjter de vinklede kompaktdyser derimod skråt – med en 30 graders vinkel fremad og bagud - ind på planterne og stænglerne. Og det giver bedre effekt og klart bedre afdriftsreduktion end andre dyser, lyder det fra Hans Thostrup.

- Forestil dig, at du skal sprøjte en knappenål, der stikker op fra jorden. Når dråberne falder lodret ned, lander de for så vidt muligt på en vandret flade, hvilket her vil være nålehovedet. Ved at sprøjte med en vinkel fra siden, øger vi chancen for at dække en større del af selve nålen – altså stænglerne på marken. Det er det samme princip, siger Hans Thostrup og peger på, at det især vil give en ekstra gevinst på enkimbladede planter.

- Tokimede ukrudtsplanter åbner op og tager fint imod de lodrette dråber. Men de enkimbladede såsom græsser kommer bare op med en spids, og der er det nødvendigt med en anden dyse.

 

Ingen dyser er ulovlige – men…

Den vinklede kompaktdyse findes hos både Hardi, Lechler og Albuz. Alle er godkendte til at overholde de nye lovmæssige krav til afdriftsreduktion på henholdsvis 75 procent og 90 procent.

- Hvis vi bruger dyser, der lever op til kravet om 90 procents afdriftsreduktion, kan vi få lov til at behandle op til 2 meter fra vandløb og 1 meter fra paragraf 3-områder. Det er en god mulighed, som vi bør udnytte. Det kræver bare, at man sænker motoromdrejningerne, så trykket er 1,5 bar, og at man behandler maksimalt 50 centimeter over afgrøden, siger Hans Thostrup.

Han afliver samtidig en sejlivet myte blandt danske landmænd: Nemlig at nogle dyser er ulovlige.

- Nej. Der er ingen dyser, der er decideret ulovlige. Men hvis vi gerne vil have den ekstra tilladelse, der ligger i at behandle tæt på vandløb og paragraf 3-områder, så kræver det altså, at man bruger en dyse med 90 procents afdriftsreduktion. Og det kan den vinklede kompaktdyse imødekomme uden problemer.

 

Gavner miljøet

Hans Thostrup peger også på, at der er kontante gevinster for miljøet ved brug af den vinklede kompaktdyse.

- Afdriften og fordampningen bliver betydeligt mindre ved at sprøjte med den vinklede dyse, og det i sig selv giver en mindre unødig spredning. Derudover bør man også have LED-lys på sin sprøjte, så man kan køre om natten frem for dagen. Det giver rigtig mange sprøjtetimer og belaster samtidig miljøet mindst muligt, fortæller han.

teba

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next