bannerPos

Halm er fremtiden

I Danmark er der hvert år 2-2,5 millioner tons halm, som ikke bliver brugt, men som ifølge Danske Halmleverandører kunne gavne samfundet som en CO2-neutral energikilde til gavn for klima, miljø og økonomi. Arkivfoto

Anders Kurt Simonsen

Freelance
16-06-2019 08:00
Der er masser af nye muligheder for udnyttelse af halm som miljø- og klimavenlig råvare til blandt andet energi. Det er emnet for et arrangement, som Danske Halmleverandører indbyder alle interesserede til hos Heden Maskinforretning på torsdag.

Valgene til EU-Parlamentet og til Folketinget er overstået. Og det er nu muligt – i nogenlunde fred og ro – at reflektere lidt over valgets emner og resultater.

- Et par af de hotte emner – ikke mindst i valgkampen op til folketingsvalget – var miljø og klima, påpeger Danske Halmleverandørers formand, Hans Stougaard, Flemløse. Derfor har vi i Danske Halmleverandører set på, hvor tingene bevæger sig henad. Vi vil gerne være klimavenlige, og vi synes, det er vigtigt at følge samfundsudviklingen.

- Vi er i den situation, at vi i dansk landbrug har 2-2,5 millioner tons halm om året, som ikke bliver brugt. Men som kunne gavne samfundet som en CO2-neutral klima- og miljøvenlig råvare til blandt andet energi. Derfor vil vi gerne sætte mere fokus på nye områder, hvor halm kan anvendes til gavn for både klima og økonomi.

Håber på stort fremmøde

- Vi har rigtig mange muligheder med de 2-2,5 millioner tons halm, som vi kan forbedre klimaet med, fortsætter Stougaard. Men det kræver, at endnu flere – så mange som muligt – bakker op om Danske Halmleverandører. Derfor arbejder vi på at komme i kontakt med så mange som muligt – både halmleverandører og alle andre, som interesserer sig for klima og miljø.

- Alle er velkomne til halmmødet hos Heden Maskinforretning A/S, Damtoften 1, Ringe, torsdag den 20. juni klokken 16.00.  Af hensyn til den afsluttende spisning håber vi, at så mange som muligt vil tilmelde sig til Danske Halmleverandørers sekretær, Thomas Holst, på e-mail: halm@lf.dk. Hvis man ikke når at melde sig til, er man velkommen til at møde op alligevel.

Mange muligheder

Blandt de emner, som vil blive behandlet på halmmødet i Heden, nævner Hans Stougaard muligheden for at fortrænge kul på kraftvarmeværkerne, herunder den nyligt omtalte mulighed for at ændre Fynsværkets Blok 7 fra kulfyring til fyring med halm og anden biomasse.

Halm kan i højere grad indgå i produktion af biogas og derved være med til at fortrænge fossil naturgas. Med en helt ny bioraffinerings-teknologi »SkyClean«, som er under udvikling, kan en del af kulstoffet fra halm omdannes til klimaneutralt flybrændstof samt en biokul, der kan bringes ud på marken.

Med en anden ny teknologi kan man af halm udvinde voks, som for eksempel kan indgå i miljøvenlig kosmetik. Og der er mange andre anvendelsesmuligheder for halm til materialer og erstatning for eksempelvis plast, som en del af den cirkulære bioøkonomi, hvor fossile kilder skal udfases.

»Halmens Dag«

Programmet for mødet hos Heden Maskinforretning ser i store træk sådan ud:

Hans Stougaard indleder mødet, hvorefter Venstres miljø- og landbrugsordfører, Erling Bonnesen MF, har et indlæg, - efterfulgt af et indlæg ved direktør Christopher Jensen, Halm 80 ApS. Derudover vil der være et indlæg ved Nature Energy samt fra Danske Halmleverandørers sekretariat ved Thomas Holst. Endelig vil Heden Maskinforretning præsentere maskiner og andet grej til bjergning af halm.

- Selv om der er alle de muligheder, som alle taler om, er det vigtigt at fortælle, at de ikke kommer af sig selv, understreger Thomas Holst. Derfor er det vigtigt, at folk kommer til møde – ikke kun halmleverandører og andre landmænd, men også maskinhandlere og maskinstationsfolk samt øvrige interesserede. Halm er en vigtig og CO2-neutral biomasse. Derfor er det vigtigt at bakke op omkring halmarbejdet.

Ny teknologi og hunde skal bekæmpe rotter

Med hundeførere og særligt udviklede digitale og giftfrie fælder melder HedeDanmark sig ind i kampen mod rotter og andre skadedyr.

Første maskine solgt inden forhandleraftalen var lavet

Papirarbejdet måtte vente da SR Agro & Last i Sindal blev ny Mustang-forhandler. For inden den sidste underskrift var sat på forhandleraftalen, havde den første kunde købt en maskine.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

Økologer kan have fundet effektiv kur mod skræpper

Agri Nords økologiafdeling anbefaler en nyudviklet kur mod skræpper i afgræs-ningsmarker. Som sidegevinst er det også en kur mod kvik.

16-årig nordjysk biavler vinder bronze ved international konkurrence

Den 16-årige biavler Asger Degn fra Nørager i Nordjylland, fik sent lørdag aften hængt en bronzemedalje om halsen, da han opnåede en 3. plads ved International Meeting of Young Beekeepers (IMYB) i Slovakiet.

Klar til høst

Det er nu de sidste detaljer skal på plads, så man er helt klar til den kommende høst.

Over 500 ønsker mere sikkerhed i landbruget

Flere end 500 skrev under på ønsket om mere sikkerhed i landbruget, på Sagros og Seges' stande på Landsskuet i Herning.

Nature Energy køber biogasanlæg nær Aarhus

Nature Energy har overtaget biogasanlægget Bånlev Biogas, som er placeret i Trige vest for Aarhus. Anlægget er Nature Energys 10. biogasanlæg i drift.

Verdens største mejetærsker med nyt skærebord

Mens der bliver knoklet for at gøre de sidste maskiner klar efter sidste års høstsæson, har Farmas også fået tiden til at gå med at gøre en ny CR10.90 klar til danmarkspremiere på New Hollands fleksible Draper-skærebord.
Side 1 af 49 (977 artikler)Prev1234567474849Next