bannerPos

Få styr på moms og skat for julens glæder

Gør juletiden ekstra sød og benyt dig af mulighederne indenfor moms- og skattefradrag ved julefrokosten og gaverne til de ansatte. Arkivfoto

Ditte Birkebæk Jensen

Freelancejournalist
30-11-2018 07:16
Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.

»Julen varer længe, koster mange penge«, er foruden lyrik fra en velkendt julesang også et statement, de fleste kan nikke genkendende til.

Og for virksomhedsejeren kan julemåneden blive en ekstra dyr fornøjelse med julegaver og julefrokoster til de ansatte. Men faktisk er der en del penge at spare, hvis du blot er opmærksom på dine muligheder, skriver Seges. 

Hvis du gerne vil invitere dine ansatte og måske også deres ægtefæller ud til en julefrokost med spisning, musik og eventuelt også efterfølgende overnatning på hotel, er der fradrag for udgiften som en personaleudgift. Når du selv deltager til julefrokosten sammen med alle ansatte, er der også fradrag for udgiften til din deltagelse.

Som arbejdsgiveren har du også fradrag for udgifter til en julefrokost, der vedrører ulønnede medhjælpere. Men der er ikke fradrag for en udgift til julefrokost for en ejer uden ansatte. Her er der nemlig ikke tale om en driftsudgift altså en udgift for at »erhverve, sikre og vedligeholde« indkomsten. Hvis der deltager samarbejdspartnere i julefrokosten, skal dette behandles som repræsentation, hvor der kun er fradrag for 25 procent af udgifterne.

For de ansatte er der tale om et skattefrit personalegode, når arrangementet har et rimeligt omfang og varighed. Den ansatte skal altså ikke beskattes, skriver Seges. 

Træk momsen fra

Hvis julefrokosten holdes på en restaurant, et hotel eller andet, kan du få fradrag for 25 procent af momsen af udgifterne til bespisning i momsregnskabet. Dette gælder også for bespisningsudgifter for arbejdsgiveren og dennes ægtefælle. Derimod kan der ikke trækkes moms fra, hvis julefrokosten afholdes i virksomhedens egne lokaler. Momsen af udgifter til musik og underholdning kan ikke fratrækkes i momsregnskabet. I det omfang der ikke er fradrag for momsen i momsregnskabet, indgår momsbeløbet i den udgift, som arbejdsgiveren skattemæssigt har fradrag for.

Rabat på julegaver 

Når det kommer til udgiften til virksomhedens julegaver, er det en personaleudgift, der kan trækkes fra i skatteregnskabet.

En arbejdsgiver kan give en ansat gaver til en værdi af 1.100 kroner i 2018, uden at den ansatte skal beskattes af gavebeløbet. Hvis værdien er mere end de 1.100 kroner, skal den ansatte beskattes af hele beløbet. Her tælles alle gaver med, som den ansatte har fået i løbet af året.

Arbejdsgiveren kan altså godt give en julegave, der har en værdi på op til 1.100 kroner, men så skal hele beløbet beskattes, hvis arbejdsgiveren også har givet andre gaver.

Der er også en særlig »800 kroner-regel«, gør Seges opmærksom på. For hvis en julegave har en værdi på højst 800 kroner, skal den ansatte ikke beskattes af julegavens værdi, selvom den ansatte i løbet af året har fået gaver for mere end de 1.100 kroner. Så hvis arbejdsgiveren i løbet af året har givet gaver for 400 kroner, og til jul giver en gave på 800 kroner, skal den ansatte »kun« beskattes af 400 kroner. Således er julegaven til 800 kroner skattefri.

Opgiv til skat

Julegaver til mere end 1.100 kroner er altid skattepligtige. Giver en arbejdsgiver således en julegave til mere end 1.100 kroner, skal arbejdsgiveren opgive beløbet til skattevæsenet som en del af lønnen og kan trække hele udgiften fra som driftsomkostning. Julegaven er kun skattefri, hvis det er en tingsgave. En ansat skal altså altid betale skat af gaver i form af kontanter og gavekort, der kan byttes til kontanter.

Til gengæld kan momsen af udgifter til julegaver til virksomhedens ansatte ikke fratrækkes i momsregnskabet. Men arbejdsgiveren har skattemæssigt fradrag også for momsudgiften.
 

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next