bannerPos

ØRD: Overtrædelser kan undgås

Den danske økologikontrol er stærk, og økologer skal være klar til kontrol hver dag, konstaterer Erik Andersen, direktør i ØkologiRådgivning Danmark.

Henning K. Andersen

24-09-2018 13:11
ØkologiRådgivning Danmark har udarbejdet en guide til at undgå de hyppigste fejl og overtrædelser i forbindelse med økologikontrollen. Direktøren opfordrer økologer til at bruge den og være klar til kontrol – hver dag.

En ny guide på ØkologiRådgivning Danmarks hjemmeside skal hjælpe økologiske landmænd med at undgå fejl i forbindelse økologikontrollen. 

- Vi vil som rådgivere gøre alt, hvad vi kan for sammen med landmændene at minimere risikoen for fejl. Vores fornemmeste opgave er at gøre opmærksom på Ø-mærkets store værdi og hjælpe landmændene med at holde styr på regler og krav. Det gør vi dagligt i rådgivningen ude på bedrifterne og nu også med denne guide, der har fokus på de hyppigste overtrædelser, siger Erik Andersen.

I guiden forklarer ØRDs fagrådgivere hvordan, reglerne skal forstås, og hvordan man praktisk indretter sig i mark og stald, så man overholder dem. Guiden omfatter de hyppigste fejl og mangler, som økologikontrollen registrerer.

Skal være klar til kontrol hver dag
- Jeg vil opfordre alle til at bruge guiden og i det hele taget have fokus på at sikre kontrolbesøg uden anmærkninger. Det gør man ved at tilrettelægge de daglige rutiner efter det. Vi har en stærk økologikontrol, og økologer skal være klar til kontrol - hver dag, konstaterer Erik Andersen, der er overbevist om, at de fleste overtrædelser ikke sker bevidst. 

- Det er et omfattende regelsæt med mange krav og med dokumentation, man skal huske at føre. Vi taler om det ved de såkaldte omlægningstjek, men de ligger ofte hele og halve år før, bedrifterne reelt bliver lagt om, så noget går måske tabt i mellemtiden, siger Erik Andersen.

Andelen af overtrædelser i økologikontrollen steg i 2017 i forhold til tidligere. I de fleste tilfælde er der tale om ’papirfejl’, men der er også overtrædelser, der vedrører dyrenes forhold i stald og mark. På husdyrsiden er der relativt flest overtrædelser for svin og fjerkræ og færrest for kvæg.  
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next