bannerPos

Glade gæster trodsede valg og vejr for at se økogrise

I Thy kiggede solen frem på en ellers grå og kold søndag. 775 personer valgte i bedste safari-stil at besøge de økologiske grise til Sofari hos Lasse Korsgaard i Thy. (foto Henrik Bjerregrav)

Henning K. Andersen

27-05-2019 09:45
Tilfredse grynt fra grise med krølle på halen blandede sig med glade barnestemmer i selskab med forældre og bedsteforældre, der søndag den 26. maj besøgte 11 økologiske svinebedrifter landet over til Sofari.

I alt var der mere end 5000 besøgende på gårdene til trods for, at vejret i mange dele af landet viste sig fra en lidt trist grå, kold og fugtig side, og at der samme dag var valg til EU-Parlamentet. Men det kunne ikke holde folk tilbage for at deltage i Sofari. 

- Det her er et godt koncept og mindst lige så vigtigt som dagens valg. Det er dejligt at se grisene frit kan løbe rundt mellem hinanden, og at de har det godt. Børnene får mulighed for at se, hvordan svineproduktionen bliver til, og der står mange gode informationer på alle skiltene, siger en af de besøgende, Torben Hansen fra Kalundborg. 

Det var også en tilfreds formand for Foreningen Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød (FØKS), Randi Vinfeldt, som selv var på Åmosegård ved Jyderup - en af de 11 gårde, hvor man havde åbnet for skellet, så folk kunne se grisene boltre sig.

- Det er dejligt, at folk har trodset valg og vejr og er kommet ud og se det fantastiske liv, grisene har på marken. Selv om vi har holdt Sofari gennem ti år og har talt meget om økologiske grise, er det faktisk kun 4 procent af al solgt grisekød i Danmark, der kommer fra økologiske bedrifter. Jeg hører ofte, at det kommer bag på folk, som forventer, at niveauet ligger langt højere. Derfor er det vigtigt til stadighed at få så mange folk som muligt til at komme helt tæt på den virkelighed, som de økologiske grisene har her. Dermed kan de blive gode ambassadører for økologisk svinekød og kan være med til at hjælpe andre forbrugerne med at tage valg på et oplyst grundlag ved køddisken, siger formand for Foreningen Fremme af Økologisk Kvalitets Svinekød (FØKS) Randi Vinfeldt.  

Aktiviteter for alle
Dagen igennem bød de forskellige gårde på forskellige aktiviteter som for eksempel rundvisninger og forklaringer på det økologiske griseliv, dialog mellem landmanden og hans gæster og mange forskellige aktiviteter for børn og voksne.  På mange af gårdene var det også muligt at smage på grisen. 

Alene på Åmosegård ved Jyderup havde mere end 500 gæster indfundet sig. Heriblandt en busfuld københavnere, som blev samlet op på Halmtorvet.  Her gik det over al forventning ifølge ejer af gården, Anders Couppé. 

- Det har været en meget positiv dag. Det er dejligt at dele min passion med at arbejde med økologiske grise med danskerne. Der er ingen tvivl om, at dem, der har besluttet sig for at komme, de har taget  beslutningen længe før vejrudsigterne for søndagen lå fast, siger han. 

Som Sofari-gæst på Åmosegård, kunne man blandt andet i faremarken se de små grise pile omkring  mellem hinanden og se de drægtige søer galopere efter fodervognen. Udover at se på griselivet var der mulighed for, at børnene kunne lege i halmen i en grisehytte, og store og små havde mulighed for at komme op og se, hvordan en moderne traktor tager sig ud indefra.

Indbegrebet af dyrevelfærd
- Her er dejligt. Vi kommer her ikke mindst fordi, vi gerne vil vise vores børn dyrene, som lever på marken, hvilket de jo ellers ikke gør mere. Det er for mig indbegrebet af dyrevelfærd, siger en anden af de besøgende, Mette Danø fra Slagelse. 

Sofari arrangeres af FØKS i samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening, Friland A/S og Tican. FØKS er en forening af økologiske svineproducenter, som brænder for deres arbejde med øko-grise. FØKS-formand Randi Vinfelt, der selv er økolog, er glad for den store interesse omkring Sofari, der løb af stabelen for 10. gang i år.

Drivvåde dyrskue-smil i Thisted

En ordentlig byge midt på dagen tog ikke humøret fra gæster eller -udstillere på Dyrskuet Thy-Mors.

175 gæster oplevede fremtidens topsorter på Mors

Fremtidens sorter var på programmet da Vestjyllands Andel holdt markvandring på Peterslund på Mors.

100-årige Grimme har stort fokus på kundepleje

Mange ting har ændret sig i de 100 år, det nuværende Grimme Skandinavien har eksisteret. Men kundeplejen er fortsat i højsædet.

Succesfuldt åbent hus

Almas måtte forleden ud og købe flere grillpølser og drikkevare da flere end ventet kom til åbent hus i Hvam.

Velbesøgt Agri Farm Day

600-700 nordjyder lagde vejen forbi Agri Farm Day ved Aalborg.

Faste kameraer optimerer i stalden

Selvom det er mere end et år siden, han første gang fik lavet en videoanalyse fra stalden, finder Christian Mark stadig stof til eftertanke, når han kigger på billeder fra sine faste kamerainstallationer.

Traditioner i Løgstør

Lørdag den 15. juni er der dyrskue i Løgstør. Et skue med landbrugsdyr og et særligt fokus på sund og hurtig mad.

Så er der dyrskue i Skive

Den 15. juni er det 14. gang MidtWest Farmshow løber af stablen.

Sojaen skippet til fordel for hestebønner

Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Arealet med faunastriber er blevet fordoblet i år

Landmænd i rådgivningsvirksomheden Sagros område har i år sået faunastriber, der vil kunne dække en to meter bred blomsterstribe fra Skagen til grænsen
Side 1 af 46 (901 artikler)Prev1234567444546Next