bannerPos

Et omlægningstjek gav et realistisk billede af virkeligheden

På Hjarnø vil Søren Noes til efteråret gå i gang med at omlægge sin jord til økologi. Det gør han sammen med Jane Willumsgaard og parrets to børn, som her ses sammen med Søren. Privatfotos

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
17-05-2020 08:30
Jane Willumsgaard og Søren Noes starter til oktober en omlægning af deres jord på Hjarnø. De er ikke landmænd, men har efter et omlægningstjek besluttet sig for at prøve kræfter med økologiske pluk selv-hindbær og maltbyg til ølproduktion.

På den lille ø, Hjarnø, i Horsens Fjord bor Jane Willumsgaard og Sørens Noes, samt parrets to børn. Hun er arkitekt og kunstner, mens han har en cand. mag i filosofi og til dagligt er leder af STU i Horsens Kommune, en uddannelsesinstitution for unge med særlige behov.

Efter en årrække som lejere på øen, købte parret i 2014 et nedlagt landbrug og herefter opstod muligheden for at købe 8 hektar jord til.

- Vi havde lyst til at gøre noget selv, fortæller Søren Noes.

Parret var ikke i tvivl om, at jorden skulle omlægges til økologi.

- Det er den tid vi lever i. Vi tænker meget på biodiversitet og kan se forskellen i grøftekanterne, hvor der op af en økologisk mark er et helt andet liv, forklarer Søren Noes.

Tårnhøje øko-drømme

Drømmene var skyhøje. Skulle der etableres en økologisk æblelund, en vinplantage eller måske dyrke økologiske asparges. Hvad med fåre- eller kaninhold? Eller en bærproduktion, for der var jo den der ferie i Tyskland, hvor der var »pluk selv-hindbær«?

- Så hørte vi, at man kunne få lavet et omlægningstjek og jeg ringede til Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening og fandt senere ud af, at han arbejder rigtig meget med økologi på de mindre øer, forklarer Søren Noes.

De romantiske tanker blev fremlagt for økologi-konsulenten.

- Vores drømme blev punkteret og vi fik et realistisk billede af virkeligheden, siger Søren Noes med et smil. Og det realistiske billede var lige hvad Jane og Søren havde brug for.

De blev udfordret på deres tanker. For hvad nu hvis de investerer og planter det hele til med bær og jorden måske ikke egner sig til det, eller der ingen afsætning kommer.

- Det var virkelig godt for os, og vi fik vendt mange ting, som vi slet ikke havde tænkt over, for vi ved jo ikke ret meget om landbrug, forklarer Søren.

Lav en kravlegård

I stedet foreslog Jens Peter Hermansen at etablerer nemme afgrøder og derudover lave en kravlegård på en halv hektar til øko-udfoldelser. Og det er netop hvad parret har tænkt sig at gøre, når forpagtningsaftalen udløber til oktober og omlægningen kan begynde.

- I kravlegården skal vi prøve vores bær-tanker af og se om jordbunden er til det, om vi kan styre ukrudtet og prøve os frem med hensyn til plukning. Vi er meget ydmyge overfor opgaven, for vi ved godt, at der er en grund til, at man tager en uddannelse som landmand, og vi er ikke landmænd, men må søge al den hjælp vi kan få, fortæller Søren, som er gået i gang med at læse bøger om den økologiske dyrkningsform, radrensning og lignende.

Hindbær, øl og kløvergræs

I de to omlægningsår vil parret plante omkring en halv hektar med hindbær – den såkaldte kravlegård. De resterende 7,5 hektar bliver blandt andet med maltbyg med kløvergræsudlæg.

Maltbyggen til en stille drøm om lidt ølproduktion og kløvergræsset til wrap til lokale landmænd.

- Der er flere husdyrproducenter herovre, men de har ikke nok græs. Derfor sejler de lige nu wrap-baller til øen, forklarer Søren Noes.

Stadie to er et produktionskøkken

Foruden et »pluk selv hindbær-skilt« ved vejen til de 30.000 endagsgæster, som årligt besøger øen, har Jane og Søren planer om at bygge en lade med køkkenfaciliteter.

- Stadie to i det her er at bygge en lade med et lille produktionskøkken, så vi kan lave godkendt syltetøj, hindbærbrus, saft og sådan noget, forklarer Søren.

Parret glæder sig til at komme i gang til efteråret og se om deres bærdrømmen er starten på et nyt ø-eventyr.

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next