Biokompost kan bane vejen mod bedre udbytte

Christian Carus 12-01-2018 08:00:59
Både hos Hvidsten Markservice og Balgaarde Maskinstation har man gode erfaringer med biokompost. Fra venstre: Martin Frandsen, Hvidsten Markservice, Glen Nikolajsen og Daniel Nikolajsen, Balgaarde Maskinstation, Susanne Nielsen, Compsoil.
Lige nu er biokompost forbeholdt konventionelle marker, men hos Compsoil i Hobro håber man med tiden, at økologerne også får adgang til produktet. Samtidig krydser man fingre for igen at få lov til at sprede komposten om vinteren.

Have/park-affald, bioslam og bioaske og en kontrolleret komposteringsproces på 28 dage. Det er i grove træk opskriften på Compsoils biokompost.
Virksomheden, der holder til på Trinderup Gods ved Hobro producerer årligt omkring 40.000 tons kompost.

Det færdige produkt ligner med sin 47-48 procent tørstof mest af alt muldjord. Lugten – eller manglen på samme – er heller ikke ulig muld.
Lige for tiden er der godt fyldt op i lagerhallerne, da nye regler har betydet, at biokomposten ikke må bringes ud på markerne mellem 15. november og 1. februar, mens en meget besværlig høst har betydet, at landmændene ikke har haft mulighed for at køre komposten ud.

- De nye regler betyder, at vi går fra at skulle omsætte vores produktion ad fire omgange om året til to omgange. Mængden, vi får afsat, skulle gerne forblive den samme, men det bliver altså på andre tidspunkter. Derudover har den våde høst nok betydet, at der hænger 3-4000 tons, som var blevet kørt ud under normale omstændigheder, vurderer Compsoils direktør, Susanne Nielsen, der ærgrer sig over regelændringerne.
- Vi er ramt af at være en nicheproduktion med kun to producenter i Danmark, og selvom vores produkt adskiller sig fra andre typer gødning, kommer vi i samme kategori som alle de andre. Derfor har vi også ansøgt miljøministeriet om at få lov til at sprede om vinteren, da vi ser klare fordele i at køre komposten ud på den frosne jord i stedet for at vente til foråret, hvor der kan være mere vådt og blødt. På den frosne jord udnytter man kompostens potentiale bedre blandt andet i forhold til N-mineraliseringen, fortæller direktøren.

God effekt

Hos Glen og Daniel Nikolajsen, Balgaarde Maskinstation, savner man også tiden, hvor det var lovligt at sprede komposten om vinteren.

- Både fordi den har vist sig at have god virkning på det tidspunkt, mens også rent praktisk i forhold til at holde på beskæftigelsen i vintermånederne, hvor der ellers kan være meget stille. Samtidig sviner vi heller ikke så meget og kommer ikke til at genere trafikken så meget, når vi kører i frostvejr, siger Glen Nikolajsen, der har arbejdet med Compsoil-produktet siden den spæde start i 2005. Dengang foregik produktionen på Overgaard Gods, inden man i 2013 omlagde virksomheden til et A/S med adresse i Hobro.

Og Glen Nikolajsen er ikke i tvivl om produktets berettigelse.
- Vi har konsekvent vejet vores udbytte gennem årene, og jeg kan derfor med sikkerhed sige, at vores udbytte har været opadgående de seneste år. Det tror jeg blandt andet skyldes vores brug af biokompost. Generelt synes jeg det er vigtigt at sætte fokus på, hvorfor vi trods konstante forbedringer af kornsorterne ikke oplever større udbytte på de danske marker og hvad det er, der udpiner markerne.
- Vi har lavet flere forsøg, som blandt andet har vist en stor effekt i forhold til raps, fortæller Glen Nikolajsen, der fremhæver det høje magnesium-indhold på 1,7 kilo pr. ton Compsoil-kompost.
- Det betyder meget ved en normal årlig tilførsel på otte tons kompost pr. hektar, konstaterer han.
- Og så har det den kæmpe fordel, at det har en meget ensartet konsistens, som gør, at vi kan køre det ud i fuld arbejdsbredde på 36 meter.

Bedre produkt

Mens udbringningsreglerne har gjort livet lidt mere besværlig for Compsoil og deres kunder, har det seneste år budt på flere forbedringer af produktet forklarer Susanne Nielsen.
Blandt andet har et nyt blandingssystem bestående af en møgspreder været med til at gøre blandingen endnu mere homogen.
- For det første betyder det, at vi har anskaffet et system, der ligner det, landmændene bruger til at sprede produktet ude på marken, og vi derfor selv får sorteret eventuelle urenheder fra, inden de kommer i landmanden eller maskinstationens møgspreder. Samtidig har det løst vores problem med, at slammen har det med at blive tyndere og tyndere og derfor sivede ned igennem hele systemet. Det gør det ikke længere, da det nu skal bagud af møgsprederen.
Derudover er man begyndt at tage løbende NPK-analyser, så aftagerne er sikre på, hvilke næringsstoffer de helt nøjagtigt får.
- Det er ikke nok kun at måle én gang om året, da det materiale, vi får ind også kan variere i løbet af året. Derfor tager vi minimum to analyser om måneden, og laver ny deklaration to gange årligt, lyder det fra Susanne Nielsen.

Kræver tålmodighed

Mens Susanne Nielsen ikke har svært ved at overbevise de landmænd, der er klar på at bladre kalenderen flere år ud i fremtiden, når de sætter sig for at regne på fordele og ulemper i forhold til andre fremgangsmåder end biokompost, skal der arbejdes lidt mere med dem, der er ude efter en hurtigtvirkende løsning.
Det er også Martin Frandsen fra Hvidsten Markservices erfaring. Martin Frandsen har gennem en årrække formidlet Compsoils biokompost og også spredt det på egne marker.
- Det er de, der har tålmodighed, der ser resultater. Det kræver, at man har forståelse for, hvordan biokomposten virker. Det er i år to og især år tre, man for alvor ser afgrøderne kvittere for det. Derfor handler det også om at se sine marker som en investering, og ikke bare noget, der bare skal malkes mest muligt ud af nu og her, siger Martin Frandsen, der har oplevet god effekt på kornet med spredning om vinteren eller i det tidlige forår, mens rapsen har reageret godt i efteråret.
- Det giver en god humuseffekt og jeg oplever også, at planterne har lettere ved at klare sig selv, når man bruger biokomposten frem for andre gødningsformer, vurderer Martin Frandsen.

Håber på økologi

Lige nu er biokomposten kun til brug på konventionelle marker, der ikke er udlagt til brødkorn. Hos Compsoil arbejder man dog på også at få lov til at blive spredt på de økologiske marker.
- Her er det slammen, der kommer i vejen, da man er bange for sporbarheden, men der bliver arbejdet hårdt på at finde en løsning, og jeg tror kun, det er et spørgsmål om tid, før det bliver muligt at bruge biokompost i økologien, da slam kun udgør en fjerdedel af indholdet, siger Susanne Nielsen.
Det håb deler Glen Nikolajsen.
- Som jeg ser det, er det her mere bæredygtigt og giver anledning til mindre udvaskning end de store mængder gylle, der i dag er tilladt i økologisk landbrug. Strukturen i komposten betyder, at den er direkte tilgængelig for regnormene, så snart den er spredt ud, og de fleste næringsstoffer skal jo igennem en regnorm for at gøre gavn, siger maskinstationsejeren, der også vurderer, at det på den lange bane godt kan betale sig at investere i biokompost frem for at nedmulde eget halm eller blive betalt for at aftage slam fra rensningsanlæg.
- Ved hurtig hovedregning vil det give et lille overskud, hvis man sælger sin halm og køber biokompost i stedet. Samtidig vil effekten og jordforbedringen på lang sigt være større. Og i forhold til slam, hvor man på den korte bane får penge i hånden for at tage imod det, men reelt set ikke ved, hvad det er man spreder ud på sin mark, ved man her helt nøjagtigt, hvilke næringsstoffer, man spreder ud, mens optagelsen i jorden er markant bedre.

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Magnus er kvalificeret til både DM og NM i pløjning

23-10-2018 07:41:27

Når Magnus Jensby Krejberg den 26. og 27. oktober har lavet sine pløjefelter, skal de bedømmes af både DM-dommere og NM-dommere. Trods sine kun 19 år har han nemlig kvalificeret sig til både DM og NM. Men han tager ikke alene afsted. For både hans lillebror og far er også med i DM-truppen.


Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


12 hingste-plage skal bidrage til genfornyelse ved den Jydske Hest

22-10-2018 07:35:37

12 et-års Jydske hingste-plage blev i maj sidste år samlet på en mark i Nibe. Her har de deltaget i et projekt, som skal bidrage til, at der kommer nye gener ind i racen. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og hingstene mangler nu kun at blive kåret, herefter de er klar til at bedække en række hopper.


Bredal lancerer foldbar kalk- og gødningsspreder

21-10-2018 07:31:54

Bredals nye K-XE-spreder kommer med foldbart spredeværk, som spreder kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.


Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (514 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer