bannerPos

Økologer samles til plantedag i Roskilde

På Økologisk Plantedag i 2019 var der en post med en demonstration af, hvordan man undersøger jordens frugtbarhed.
23-05-2020 13:05

Bedre dyrkningssikkerhed i økologisk planteavl er temaet, når der torsdag den 11. juni er Økologisk Plantedag i Roskilde.

ØKOLOGI Danmark åbner langsomt mere og mere op, og det har gjort det muligt at afvikle Økologisk Plantedag torsdag den 11. juni, hvor temaet vil være »Bedre dyrkningssikkerhed i økologisk planteavl«.

På Landbrugsskolen Sjælland i Roskilde vil op til 50 deltagere ad gangen samles i markerne, og her vil Økologisk VKST fremvise spændende forsøg, meddeler økologikonsulent Sandie Holm.

- I økologisk planteavl vil vi rigtig gerne lave økologisk kvalitetsbrødhvede, men bygfluens larve har vist sig at være et stort problem i dyrkningen, siger hun og fortsætter:

- Ved at så vårhveden om efteråret burde planterne være mindre udsat for angreb og vil tillige havde en bedre konkurrenceevne over for ukrudt og et højere udbyttepotentiale.

Til Økologisk Plantedag kan man se, hvordan vårhvede udsået i efteråret har klaret sig indtil nu. Vårhveden er udsået i efteråret et landsforsøg sammen med vårrug og vårtriticale, oplyser Sandie Holm.

Demonstrationsdyrkning

Sidste år blev vinterrapsen sået sammen med forskellige bælgplanter. Der blev i parceller sået vinterraps sammen med henholdsvis hestebønner, linser, lathyrus, fodervikke, alexandrinerkløver og sojabønner.

- Her vil vi undersøge, om det påvirker udbyttet, kvaliteten og skadedyrsangreb i vinterrapsen, hvis den er etableret med disse »venskabsafgrøder«, fortæller Sandie Holm.

- Venskabsafgrøderne burde, tilføjer hun, være udvintret, men den usædvanligt milde vinter har ikke taget livet af alle bælgplanterne, som vi forventende.

Ifølge Sandie Holm får man på Økologisk Plantedag også mulighed for at se dyrkningsforsøg med økologisk vinterhvede, hvor der afprøves forskellige rækkeafstande og plantetal.

- Vi kan også fremvise forsøg med delt gødskning og efterafgrøder som startgødning til vårsæd samt demonstrationsdyrkning af forskellige grøngødninger udlagt i vårbyg.

- Er man interesseret i dyrkning af økologiske sukkerroer bliver der også mulighed for at se de økologiske sukkerroer. Man kan blandt andet høre om erfaringerne med ukrudtsbekæmpelsen i roerne i år og se robotten Farmdroid køre i roemarken, fortæller hun.

Rundvisninger i hold

Arrangementet gennemføres naturligvis med hensyntagen til de gældende corona-restriktioner, og der bliver i år i alt seks poster i de økologiske markforsøg og demonstrationer, som økologkonsulenterne fra Økologisk VKST vil bemande og fortælle om.

Af hensyn til den forventede begrænsning på forsamlinger på 30-50 deltagere vil Økologisk Plantedag blive gennemført som rundvisninger i forsøgene ude i marken i to hold.

- Det vil være muligt at deltage i en formiddagsrundvisning fra klokken 9.30 til klokken 11.30 eller i en eftermiddagsrundvisning fra klokken 13 til 15, fortæller Sandie Holm, der samtidig oplyser, at deltagerne vil blive delt op i mindre grupper, som cirkulerer rundt til de seks poster.

jhal

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.
Side 1 af 82 (1629 artikler)Prev1234567808182Next