bannerPos

Fokus på bioenergi

Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift. Foto: NutriFair
08-01-2020 10:23

Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift. Det går i tråd med, at NutriFair igen i år slår dørene op for et Bioenergiafsnit på messen – for bioenergi er den nye forretningsmulighed for landmanden, siger projektleder.

Kjartan Poulsen, Outrup, har 900 økologiske mælkekøer og byggede i 2019 et gårdbiogasanlæg på sin bedrift i samarbejde med fem lokale landmænd. Alene fordi, det var bæredygtigt og rentabelt.

-  Før vi fik etableret anlægget, var vi tilmeldt et større anlæg, men vi lå i periferien, så på et tidspunkt ville vi være nødt til at betale for at komme af med vores gylle. Efter lidt hovedregning så vi, at der kunne være penge i at bygge et anlæg selv, fortæller Kjartan Poulsen, der også er formand for Danske Mælkeproducenter.

Gårdbiogasanlægget, der ligger ved Outrup, er lige gået i produktion, og Kjartan Poulsen vil første gang kunne se økonomien i dyrkningsåret 2020. Derudover forventer han en reduktion af luftgener for naboerne og et højere udbytte på markerne.

- Forsøg viser, at man har en lidt bedre fordeling af næringsstofferne med biogas. Og så er det en god måde at udnytte vores restprodukter på. I de store fællesanlæg har vi ikke styr på, hvad der blev puttet i af affaldsprodukter og givet tilbage til os. Nu har vi selv hånd i hanke med, hvad der bliver tilført i anlægget. Nu får vi lukket kredsløbet, siger Kjartan Poulsen, der udover gylle og affaldsprodukter også tilfører dybstrøelse i anlægget for at hæve tørstofprocenten, der er et vigtigt parameter for en høj gasproduktion.

I Fredericia, på NutriFair, havde man sidste år et dedikeret bioenergiområde i Hal D. Dette fortsætter i år og det glæder den økologiske mælkeproducent, der også er komitemedlem på messen.

- På NutriFair bliver udbydere inden for bioenergiområdet samlet. Selve biogasdelen er jo ikke ny, men teknikken bag er i kraftig udvikling med nye virksomheder hele tiden. Derudover er det et område, der er svært at følge med i, hvis man ikke ved, hvor man skal lede, og derfor giver det god mening, at en messe som Nutrifair samler det hele på ét sted for interesserede, siger landmanden.

jba

0

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.
Side 1 af 82 (1628 artikler)Prev1234567808182Next