bannerPos

Fokus på bioenergi

Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift. Foto: NutriFair
08-01-2020 10:23
Økolog og formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, byggede i 2019 sammen med fem lokale landmænd et gårdbiogasanlæg på sin bedrift. Det går i tråd med, at NutriFair igen i år slår dørene op for et Bioenergiafsnit på messen – for bioenergi er den nye forretningsmulighed for landmanden, siger projektleder.

Kjartan Poulsen, Outrup, har 900 økologiske mælkekøer og byggede i 2019 et gårdbiogasanlæg på sin bedrift i samarbejde med fem lokale landmænd. Alene fordi, det var bæredygtigt og rentabelt.

-  Før vi fik etableret anlægget, var vi tilmeldt et større anlæg, men vi lå i periferien, så på et tidspunkt ville vi være nødt til at betale for at komme af med vores gylle. Efter lidt hovedregning så vi, at der kunne være penge i at bygge et anlæg selv, fortæller Kjartan Poulsen, der også er formand for Danske Mælkeproducenter.

Gårdbiogasanlægget, der ligger ved Outrup, er lige gået i produktion, og Kjartan Poulsen vil første gang kunne se økonomien i dyrkningsåret 2020. Derudover forventer han en reduktion af luftgener for naboerne og et højere udbytte på markerne.

- Forsøg viser, at man har en lidt bedre fordeling af næringsstofferne med biogas. Og så er det en god måde at udnytte vores restprodukter på. I de store fællesanlæg har vi ikke styr på, hvad der blev puttet i af affaldsprodukter og givet tilbage til os. Nu har vi selv hånd i hanke med, hvad der bliver tilført i anlægget. Nu får vi lukket kredsløbet, siger Kjartan Poulsen, der udover gylle og affaldsprodukter også tilfører dybstrøelse i anlægget for at hæve tørstofprocenten, der er et vigtigt parameter for en høj gasproduktion.

I Fredericia, på NutriFair, havde man sidste år et dedikeret bioenergiområde i Hal D. Dette fortsætter i år og det glæder den økologiske mælkeproducent, der også er komitemedlem på messen.

- På NutriFair bliver udbydere inden for bioenergiområdet samlet. Selve biogasdelen er jo ikke ny, men teknikken bag er i kraftig udvikling med nye virksomheder hele tiden. Derudover er det et område, der er svært at følge med i, hvis man ikke ved, hvor man skal lede, og derfor giver det god mening, at en messe som Nutrifair samler det hele på ét sted for interesserede, siger landmanden.

jba

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.

Åbent Hus i limousinebesætninger

Traditionen tro afholder Dansk Limousine Forening åbent hus i en række limousinebesætninger fordelt over hele landet. I alt 11 besætninger, der varierer i størrelse fra 5 til omkring 74 moderdyr, slår denne gang stalddørene op for besøgende.

Højeste medlemstal for LandboUngdom i 12 år

4.051 personer var medlem af LandboUngdom i 2019, hvilket er det højeste medlemstal siden 2007. Formand jubler over fremgangen.

Klar til Krone-dage

Krone Danmark i Brøns er vært, når der i dagene 23. og 24. januar inviteres til Agribrønsnica 2020 i Brøns.
Side 1 af 67 (1326 artikler)Prev1234567656667Next