bannerPos

Rådgivning uden berøringsangst

Efter 14 år i bankverdenen er Michael Mortensen klar til at komme ud på bedrifterne som selvstændig virksomhedsrådgiver.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
07-09-2018 09:13

Behovet for operationelle handlingsplaner har aldrig været så stort som nu, konstaterer Michael Mortensen, der netop af den grund for nylig har skiftet 14 år som leder og rådgiver i bankverdenen ud med en tilværelse som selvstændig virksomhedsrådgiver med firmaet MM Agri Consult.
Et spring, der gør Michael Mortensen til lidt af en mønsterbryder i bankverdenen.
- Da min chef for et års tid siden spurgte, hvor jeg så mig selv om fem år, og jeg svarede, at jeg godt kunne tænke mig at blive selvstændig, troede han ikke rigtig på mig. »Vi bankfolk, starter altså sjældent som selvstændige«, sagde han til mig. Men her står jeg altså i dag, siger Michael Mortensen.

Ingen berøringsangst

Og med en baggrund, der byder på både grønt bevis, en landbrugsakademiuddannelse, erhvervsjurauddannelse og mange år i bankverdenen, mener han at have en bagage, der kan komme mange trængte landmænd til gode. Først og fremmest ser han dog sin uafhængighed af både landboforeninger og banker som den største fordel.
- Både banker og landboforeninger kan have en naturlig frygt for at miste deres kunde. Den berøringsangst har jeg ikke. Jeg fungerer som en problemknuser – ligesom en håndværker, kommer jeg og løser min opgave, og når det er klaret, er jeg væk igen. Det giver noget frihed til at hjælpe med de helt kritiske beslutninger, vurderer Michael Mortensen.
- Det kan være, at man er nødt til at sælge maskinparken, fordi udgifterne er for store, det kan være problemer i forhold til landmandens lederevner, og det kan være, at man helt skal holde op med at være landmand. Eller måske skal der foretages helt nødvendige og åbenlyse investeringer. Der er mange scenarier, og jeg har friheden til at se tingene helt fra oven og sige, hvilke muligheder, jeg ser som de bedste. Derefter venter så en opgave med også at få landmanden til at se det, men med min baggrund som landbrugstekniker, snakker jeg landmandens sprog, og har også øje for, hvordan tingene fungerer på det praktiske plan, siger rådgiveren, der er vokset op på et kvægbrug i Vestjylland og siden er flyttet til Storvorde ved Aalborg, hvorfra han driver MM Agri Consult og servicerer kunder over hele landet.

Den vigtige bankforbindelse

Han spår, at størstedelen af opgaverne kommer til at handle om nødlidende landmænd, mens han også vil arbejde for gode vilkår i forbindelse med generationsskifter og nyetableringer.
I begge tilfælde bliver en af hans fornemste opgaver samarbejdet med banken.
- Der er mange landmænd, der hellere vil have rykket tre tænder ud end at gå til møde i banken. Jeg kender bankverdenen indgående, og her kan jeg hjælpe landmanden med at præsentere en plan for banken, som formentlig kan skaffe den fornødne likviditet. Det kan hjælpe i forhold til en bedrift i økonomisk krise, men også i forhold til et generationsskifte, hvor man i mange tilfælde kan få en fordelagtig finansiering, hvis man tør sætte sig ned og regne på ejendommen, forklarer han.

Godt modtaget

Da Michael Mortensen i starten af august startede sin nye virksomhed, var en af de største bekymringer, hvordan landboforeningerne ville tage imod en ny selvstændig rådgiver på markedet.
- Men det har været en positiv oplevelse. Jeg var bange for, at jeg ville blive set, som en konkurrent, men jeg er blevet godt taget imod, og mange har set mig som et godt supplement. Jeg kommer ikke til at sidde og lave budgetter og arbejde med Ø90-systemer som foreningerne er dygtige til, men jeg går ind og hjælper med konkrete handlingsplaner og struktureret opfølgning i samarbejde med kunden og hans landboforening. Det har der været stor forståelse for og der har allerede været flere landboforeninger og banker, som har henvist kunder til mig for at få et sæt nye øjne på sagen, fortæller Michael Mortensen, der også tilbyder at deltage i gårdbestyrelser og advisory boards.
- Danske Landmænd er verdens dygtigste, men de kan ikke være dygtige til det hele. Og med krise i de fleste driftsgrene, er det lige nu vigtigere end nogensinde før med ledelsessupport, siger han.
 

0

Så få berøringer som muligt

På Van Heesch Dairy Partnership ved Skive er fokus at bruge så få mandetimer og slide så lidt på materiellet som muligt frem for at presse ydelsen i vejret.

Lille traktor med topudstyr

Agrotek og Valtra viste forleden den nye Valtra G-serie frem.

Sæt fokus på goldkøerne

DLG Nordjylland er positivt overrasket over, at flere og flere mælkeproducenter vælger at sætte fokus på deres goldkøer, blandt andet med Easy X-Plus.

Når uddannelse betyder noget

En uddannelse som agrarøkonom har gjort mange ting lettere for Steffen Nykær Olesen, både før under og efter etableringen som selvstændig.

Pumper til ethvert formål og behov

Virksomheden Wintec i Brande har specialiseret sig inden for pumper og pumpeløsninger i både bynære områder og det åbne land.

Bestil din nye vandingsmaskine nu

Grotrian A/S oplever et stort pres på producenterne af vandingsmaskiner og opfordrer dem, der skal bruge en ny, til ikke at vente for længe.

Ny hjulgraver gør populær Hydrema-serie komplet

Hurtighed fra MX16 kombineres med kraft fra MX18 i markedets mest kompakte 17 tons maskine – Hydrema MX17.

Nordjyske landmænd rykker ind i sommerland

Et samlet nordjysk landbrug har i uge 42 arrangeret en aktiv landbrugsudstilling i Fårup Sommerland.
Side 1 af 95 (1884 artikler)Prev1234567939495Next