bannerPos

Rådgivning uden berøringsangst

Efter 14 år i bankverdenen er Michael Mortensen klar til at komme ud på bedrifterne som selvstændig virksomhedsrådgiver.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
07-09-2018 09:13

Behovet for operationelle handlingsplaner har aldrig været så stort som nu, konstaterer Michael Mortensen, der netop af den grund for nylig har skiftet 14 år som leder og rådgiver i bankverdenen ud med en tilværelse som selvstændig virksomhedsrådgiver med firmaet MM Agri Consult.
Et spring, der gør Michael Mortensen til lidt af en mønsterbryder i bankverdenen.
- Da min chef for et års tid siden spurgte, hvor jeg så mig selv om fem år, og jeg svarede, at jeg godt kunne tænke mig at blive selvstændig, troede han ikke rigtig på mig. »Vi bankfolk, starter altså sjældent som selvstændige«, sagde han til mig. Men her står jeg altså i dag, siger Michael Mortensen.

Ingen berøringsangst

Og med en baggrund, der byder på både grønt bevis, en landbrugsakademiuddannelse, erhvervsjurauddannelse og mange år i bankverdenen, mener han at have en bagage, der kan komme mange trængte landmænd til gode. Først og fremmest ser han dog sin uafhængighed af både landboforeninger og banker som den største fordel.
- Både banker og landboforeninger kan have en naturlig frygt for at miste deres kunde. Den berøringsangst har jeg ikke. Jeg fungerer som en problemknuser – ligesom en håndværker, kommer jeg og løser min opgave, og når det er klaret, er jeg væk igen. Det giver noget frihed til at hjælpe med de helt kritiske beslutninger, vurderer Michael Mortensen.
- Det kan være, at man er nødt til at sælge maskinparken, fordi udgifterne er for store, det kan være problemer i forhold til landmandens lederevner, og det kan være, at man helt skal holde op med at være landmand. Eller måske skal der foretages helt nødvendige og åbenlyse investeringer. Der er mange scenarier, og jeg har friheden til at se tingene helt fra oven og sige, hvilke muligheder, jeg ser som de bedste. Derefter venter så en opgave med også at få landmanden til at se det, men med min baggrund som landbrugstekniker, snakker jeg landmandens sprog, og har også øje for, hvordan tingene fungerer på det praktiske plan, siger rådgiveren, der er vokset op på et kvægbrug i Vestjylland og siden er flyttet til Storvorde ved Aalborg, hvorfra han driver MM Agri Consult og servicerer kunder over hele landet.

Den vigtige bankforbindelse

Han spår, at størstedelen af opgaverne kommer til at handle om nødlidende landmænd, mens han også vil arbejde for gode vilkår i forbindelse med generationsskifter og nyetableringer.
I begge tilfælde bliver en af hans fornemste opgaver samarbejdet med banken.
- Der er mange landmænd, der hellere vil have rykket tre tænder ud end at gå til møde i banken. Jeg kender bankverdenen indgående, og her kan jeg hjælpe landmanden med at præsentere en plan for banken, som formentlig kan skaffe den fornødne likviditet. Det kan hjælpe i forhold til en bedrift i økonomisk krise, men også i forhold til et generationsskifte, hvor man i mange tilfælde kan få en fordelagtig finansiering, hvis man tør sætte sig ned og regne på ejendommen, forklarer han.

Godt modtaget

Da Michael Mortensen i starten af august startede sin nye virksomhed, var en af de største bekymringer, hvordan landboforeningerne ville tage imod en ny selvstændig rådgiver på markedet.
- Men det har været en positiv oplevelse. Jeg var bange for, at jeg ville blive set, som en konkurrent, men jeg er blevet godt taget imod, og mange har set mig som et godt supplement. Jeg kommer ikke til at sidde og lave budgetter og arbejde med Ø90-systemer som foreningerne er dygtige til, men jeg går ind og hjælper med konkrete handlingsplaner og struktureret opfølgning i samarbejde med kunden og hans landboforening. Det har der været stor forståelse for og der har allerede været flere landboforeninger og banker, som har henvist kunder til mig for at få et sæt nye øjne på sagen, fortæller Michael Mortensen, der også tilbyder at deltage i gårdbestyrelser og advisory boards.
- Danske Landmænd er verdens dygtigste, men de kan ikke være dygtige til det hele. Og med krise i de fleste driftsgrene, er det lige nu vigtigere end nogensinde før med ledelsessupport, siger han.
 

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next