bannerPos

Nu igangsættes multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum

Landbrugsstyrelsen har givet endelig samtykke til en multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum og Kvorning, mellem Viborg og Randers.
20-11-2020 07:53

Landbrugsstyrelsen har givet endelig samtykke til en multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum og Kvorning, mellem Viborg og Randers. Med afgørelsen om det endelige samtykke har styrelsen vurderet projektet og talt med lodsejere, for at undersøge projektets gennemførlighed. Styrelsens jordfordelingsplanlæggere har derfor nu mulighed for at starte op på jordfordelingen.

Nu kan et multifunktionelt jordfordelingsprojekt mellem Viborg og Randers starte op. Det sker efter Landbrugsstyrelsen har givet samtykke til en multifunktionel jordfordeling i Nørreådalen ved Ørum og Kvorning.

Målet er gennem frivillige aftaler at skabe bedre vilkår for naturen og miljøet samt at tilbyde landmændene andre landbrugsarealer, der ligger tæt på gården og som er passende for den enkelte lodsejers bedrift. Det forventes, at der vil deltage omkring 80 lodsejere i jordfordelingen og at der samlet kan omfordeles cirka 700 hektar. Landbrugsstyrelsen har tidligere givet et betinget samtykke til projektet, der var betinget af den nu gennemførte forundersøgelse.

- Lodsejerne spiller en helt central rolle i det her puslespil og vores jordplanlæggere ser frem til at komme i gang med forhandlingerne med lodsejerne, så vi kan hjælpe til at muliggøre realiseringen af projektet, siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Frank Josephsen Kargo.

Det er Naturstyrelsen, der står for projektet i samarbejde med Viborg Kommune. Formålet med projektet i Nørreådalen er blandt andet at beskytte sjælden natur, beskytte grundvandet, reducere klimabelastningen fra dyrkning af lavbundsarealer og etablere stier til glæde for friluftsfolket.

- Dette projekt passer som fod i hose med det store LIFE-Natureman-projekt, som Viborg kommune og Naturstyrelsen allerede arbejder med, og jeg er derfor helt sikker på, at det vil bidrage til store samlede gevinster for både natur og landbrug i området, siger skovrider i Naturstyrelsen Bendt Egede Andersen.

I Viborg Kommune er projektet en direkte udløber af et intenst arbejde med at lave en landskabsstrategi for Nørreådalen. Gennem blandt andet interviews har jordejere og landmænd vist stor interesse for at være med i en jordfordeling.

- Jordfordeling kan netop bruges som redskab til at komme af med de våde enge ved Nørreåen, som ikke kan dyrkes. Samtidig kan andre få mulighed for at købe arealerne til naturpleje. Det samme gælder på landbrugsarealer, der ligger hvor grundvandet dannes. Her kan der komme restriktioner i forhold til landbrug, og derfor kan en mulighed for at afhænde arealet og få erstatningsjord være ønskeligt, siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder i Natur og Vand.

teba

0

Kvægbrugere skal bidrag til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger med særlig fokus på de fysiske rammer, dyrenes adfærd og dyr-menneske-interaktioner. Alt sammen for at nedbringe antallet af ulykker.

Den Nordjyske Landboauktion

Den Nordjyske Landboauktion blev etableret i 1954 i Aars. I dag foregår den i Kongens Tisted og næste gang, der sættes kreaturer under hammeren, er den 4. december.

Case guldfugl solgt fra Nordjylland

En meget omtalt minilæsser fra Case er blevet solgt fra S.D. Kjærsgaard i Frejlev. Det drejer sig om en 50 års jubilæumsmodel, der blev udstillet på Europas største entreprenørmesse, Bauma, i 2019.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Vejen frem er låste recepter og en ny protein-teknologi

Med stor succes har A-One Danmark specialiseret sig i foder til søer og smågrise op til 30 kg. Opskriften handler mere om kvalitet end pris. Og med låste recepter bliver kunderne ved med at vende tilbage, fordi de ved, at råvarerne i blandingerne altid er de samme uanset prisudsving i markedet.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.

Stor opbakning til Aarhus-demonstration

Både landbrug, borgere og politikere bakkede massivt op om lørdagens store traktordemonstration i Aarhus, der var et forsvar for grundloven og en klar protest mod regeringen og statsminister Mette Frederiksen omkring minkhåndteringen

Malkeanlæg med »alt i udstyr«

Den nye Grotrian malkestald på Tinghøjgaard overvåger og registrerer alt. Det betyder blandt andet, at den himmerlandske kvægejendom har meldt sig ud af RYK og dermed ydelseskontrollen, fordi de nu har deres »eget laboratorie«.

- Vi ligger helt ned!

Nordjyden Jan Ulrich er nu forhenværende minkavler. Lørdag eftermiddag blev han klappet tilbage på scenen, efter han havde fortalt om sine oplevelser med politi og Fødevarestyrelsen under tvangsaflivningen af sine 60.000 mink.
Side 1 af 101 (2006 artikler)Prev123456799100101Next