bannerPos

Mere natur på landbrugsejendomme

I første omgang skal den natur, der allerede er på ejendommen kortlægges. For når der gives en score på naturværdierne, giver eksisterende naturområder faktisk flere point end ny-etableret natur, lyder det fra Sagro rådgiver. Pressefoto.

Redaktionen

18-07-2019 07:30
Samfundets ønske om mere natur kommer til at præge landbrugsejendomme de kommende år, vurderer Sagro.

Landmænd, der vil skabe mere natur, kan få styr på ejendommens naturværdi og lægge planer for forbedringer med et såkaldt Naturtjek. Der er et koncept, som er udviklet af Seges, der også uddanner lokale rådgivere til opgaven.

En af dem er miljø- og naturrådgiver Lisbeth Gliese Jensen, Sagro, der er en af i alt otte rådgivere, der over det næste år skal køre et test-forløb igennem med en række landmænd, før naturtjekkene udbydes til andre om et års tid.

Naturtjek bliver et tilbud til økologiske og konventionelle landmænd, der vil have hjælp til at skabe mere natur på deres ejendomme. Men i første omgang kortlægges den natur, der allerede er på ejendommen. Der gives en score alt efter værdien af større eller mindre biotoper. Herefter udarbejder miljø- og naturrådgiveren en prioriteret plan, så landmanden kan beslutte, hvad han vil gøre eller ikke gøre.

Bevaring er bedst

Og i mange tilfælde er det bedste netop at lade være med at gøre noget, forklarer Lisbeth Gliese Jensen.

- Vi oplever, at nogen undskylder, at de ikke har »ryddet op«, inden vi kommer og ser på deres arealer. Men det er tit det bedste for variationen og biodiversiteten, at der for eksempel er døende, udgåede eller væltede træer, for det skaber blandt andet plads til svampe, biller og andre insekter, der lever af at nedbryde dødt træ, siger Lisbeth Gliese Jensen.

Når der gives en score på naturværdierne, giver eksisterende naturområder også flere point end ny-etableret natur. Set ud fra et naturmæssigt perspektiv hedder prioriteringen derfor bevar, beskyt, genopret og nyetabler, lyder det.

- Det er naturligvis fint at plante til, men der går flere år, før »ny« natur har den samme naturmæssige værdi som natur, der har eksisteret i en lang årrække og har mere komplette økosystemer, siger Lisbeth Gliese Jensen.

Gør en forskel

Den plan, som landmænd får for naturen på deres arealer, skal være kvalitetssikret og baseret på biologfaglig viden, så landmanden troværdigt kan gå ud og sige, at han gør en positiv forskel for naturen.

Ud over uddannelsen til at udføre naturtjek står Lisbeth Gliese Jensen også i spidsen for en natur-erfagruppe med syv deltagere. Gruppens medlemmer er interesserede i at vide mere om, hvordan de skaber de bedste levesteder for insekter og dyr, og de udveksler erfaringer på inspirationsdage.

Naturtjek er finansieret af 15. juni Fonden og Fonden for Økologisk Landbrug. Naturtjek testes over det næste år med lokale naturrådgivere, hvorefter det udbydes som en mulighed - primært hos økologiske landmænd, men også til konventionelle.

 

Flotteste træ var fra Nibe

Efter 20 års deltagelse blev Jørgen Bang fra Nibe for første gang tildelt den gyldne stjerne for sin normannsgran på Langesømessen.

Ny redskabsstyring mindsker sidehældspåvirkninger

Thorsen-Teknik vil lette markarbejdet med universalløsningen ImpSteer.

Overarbejde kan udløse bøder og stress

48-timers reglen betyder, at der er grænser for, hvor mange timer dine medarbejdere må arbejde.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.
Side 1 af 52 (1039 artikler)Prev1234567505152Next