bannerPos

Mere natur på landbrugsejendomme

I første omgang skal den natur, der allerede er på ejendommen kortlægges. For når der gives en score på naturværdierne, giver eksisterende naturområder faktisk flere point end ny-etableret natur, lyder det fra Sagro rådgiver. Pressefoto.
18-07-2019 07:30
Samfundets ønske om mere natur kommer til at præge landbrugsejendomme de kommende år, vurderer Sagro.

Landmænd, der vil skabe mere natur, kan få styr på ejendommens naturværdi og lægge planer for forbedringer med et såkaldt Naturtjek. Der er et koncept, som er udviklet af Seges, der også uddanner lokale rådgivere til opgaven.

En af dem er miljø- og naturrådgiver Lisbeth Gliese Jensen, Sagro, der er en af i alt otte rådgivere, der over det næste år skal køre et test-forløb igennem med en række landmænd, før naturtjekkene udbydes til andre om et års tid.

Naturtjek bliver et tilbud til økologiske og konventionelle landmænd, der vil have hjælp til at skabe mere natur på deres ejendomme. Men i første omgang kortlægges den natur, der allerede er på ejendommen. Der gives en score alt efter værdien af større eller mindre biotoper. Herefter udarbejder miljø- og naturrådgiveren en prioriteret plan, så landmanden kan beslutte, hvad han vil gøre eller ikke gøre.

Bevaring er bedst

Og i mange tilfælde er det bedste netop at lade være med at gøre noget, forklarer Lisbeth Gliese Jensen.

- Vi oplever, at nogen undskylder, at de ikke har »ryddet op«, inden vi kommer og ser på deres arealer. Men det er tit det bedste for variationen og biodiversiteten, at der for eksempel er døende, udgåede eller væltede træer, for det skaber blandt andet plads til svampe, biller og andre insekter, der lever af at nedbryde dødt træ, siger Lisbeth Gliese Jensen.

Når der gives en score på naturværdierne, giver eksisterende naturområder også flere point end ny-etableret natur. Set ud fra et naturmæssigt perspektiv hedder prioriteringen derfor bevar, beskyt, genopret og nyetabler, lyder det.

- Det er naturligvis fint at plante til, men der går flere år, før »ny« natur har den samme naturmæssige værdi som natur, der har eksisteret i en lang årrække og har mere komplette økosystemer, siger Lisbeth Gliese Jensen.

Gør en forskel

Den plan, som landmænd får for naturen på deres arealer, skal være kvalitetssikret og baseret på biologfaglig viden, så landmanden troværdigt kan gå ud og sige, at han gør en positiv forskel for naturen.

Ud over uddannelsen til at udføre naturtjek står Lisbeth Gliese Jensen også i spidsen for en natur-erfagruppe med syv deltagere. Gruppens medlemmer er interesserede i at vide mere om, hvordan de skaber de bedste levesteder for insekter og dyr, og de udveksler erfaringer på inspirationsdage.

Naturtjek er finansieret af 15. juni Fonden og Fonden for Økologisk Landbrug. Naturtjek testes over det næste år med lokale naturrådgivere, hvorefter det udbydes som en mulighed - primært hos økologiske landmænd, men også til konventionelle.

 

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next