bannerPos

Landboforeningen bakker op om arealbegrænsningerne

Hos Landbo Thy bakker man op om arealbegrænsningerne, i høj grad på baggrund af et stigende problem med markvildtskader i området, siger formanden Leif Gravesen. Arkivfoto

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
11-05-2020 09:17
For Landboforeningen Thy er arealbegrænsningerne et af midlerne for at mindske markvildtskader i området, derfor bakker de op om forslaget.

Hos Landboforeningen Thy lægger man sig op af Landbrug & Fødevarer og bakker op om arealbegrænsningerne, i høj grad på baggrund af områdets stigende udfordringer med markvildtskader.

- Vi har fuld fokus på at få gjort noget ved de problemer vi har med markvildtskader og derfor følger vi Landbrug & Fødevarer. Jeg ved godt, at der er nogle lodsejere, som også er jægere, der er meget imod arealbegrænsningerne, men vi må bare sige, at der bliver skudt for mange hjorte og det er klart, at hvis man sidder og venter på den med gevir, så får man jo ikke skudt nogle hundyr, siger Leif Gravesen, som er formand i foreningen.

Landboforeningen har fuld tillid til arealbegrænsningerne

Leif Gravesen har fuld tillid til, at arealbegrænsningerne er den rigtige vej at gå.

- Det er jo Vildtforvaltningsrådet, som har indstillet anbefalingerne og her sidder der to repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer og det her er åbenbart det kompromis, man har kunnet blive enige om og det bakker vi som landboforening op om.

For formanden er det vigtigt at fortælle, at arealbegrænsningerne kun gælder for hjorte og altså ikke hinder, og at de kun gælder, hvis man vil skyde mere end en hjort pr. jagtsæson.

- En lodsejer med fem hektar jord må jo gerne skyde en hjort, det er rigtig vigtigt at sige. Det er kun hvis, han vil skyde mere end en hjort at der er arealbegrænsninger, siger Leif Gravesen, som har oplevet meget forvirring fra flere af medlemmerne på området.

Landmand håber landboforeningen skifter mening

Knud Marrebæk, som er svineproducent og formand for den nystiftede forening Dansk Land og Strandjagt Thy-Mors, håber på, at den lokale landboforening ændrer mening.

- Jeg ved, at det her er forholdsvis nyt for landboforeningen og derfor tror jeg også, at når de får sat sig ind i hvad der er op og ned, godt kan se, at det er fuldstændig tåbeligt at indføre arealbegrænsninger og helt unødvendigt, når det kan løses ved at fjerne brunstjagten og i stedet regulerer hjortevildtet med jagttider, siger Knud Marrebæk.

Han frygter for Vildtforvaltningsrådets udmelding om, at arealbegrænsningerne ikke kan stå alene.

- Hvis arealbegrænsning krydres med licensjagt, vil det helt sikkert komme til at påvirke den enkelte lodsejer økonomisk. Vi er meget uforstående overfor at landbruget bakker op om sådanne omfattende indgreb. Det er muligt at Landbo Thy støtter op om arealbegrænsning for kronhjorte og dåhjorte, men kommer der også efterfølgende licensjagt på, hvad vil medlemmerne af Landbo Thy så sige til det, spørger Knud Marrebæk.

 

Bliver råvildt det næste?

AREALBEGRÆNSNINGER Hvis arealbegrænsningerne bliver en realitet, kommer de til at gælde for hjortevildt og dåvildt, men Knud Marrebæk, som er svineproducent, jæger og formand for den nystiftede forening Dansk Land og Strandjagt Thy-Mors, frygter, at det han oplever lige nu, kun er starten og råvildt måske er det næste.

- Her begynder man at se de samme udfordringer og bliver der sat arealbegrænsninger på hjortevildt og dåvildt, så er det da nærliggende at tro, at det også kan blive en mulighed for råvildtet. Jeg frygter, at vi vil se den ene lov og regel efter den anden, det er bureaukrati og alt sammen noget der kan løses med jagttider i stedet for, siger Knud Marrebæk.

Han har spurgt Tage Espersen, som er formand for Hjortevildtgruppen Nordjylland, om råvildtet bliver det næste. Gennem et mailsvar til Knud Marrebæk skriver Tage Espersen, at man i gruppen kun perifert har hørt, at de også i fremtiden skal beskæftige sig med råvildt.

- Og det er jo lige præcis det her jeg frygter, at det bliver lov på lov på lov, siger Knud Marrebæk.

Jan Eriksen, som er formand for Vildforvaltningsrådet, erkender at man oplever samme udfordringer med råvildtet og fortæller til LandbrugNord, er man på nuværende tidspunkt kun er begyndt at italesætte udfordringerne, ikke hvordan de skal løses.

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next