Ældre afgræssere giver eftertragtet kød

Christian Carus 04-08-2018 07:00:40
Der er nok at tage fat på for de seks afgræssere i Fussingø, der har omkring 15 hektar skov og eng at boltre sig på. Da LandbrugNord kiggede forbi, var der dog tid til siesta.
Mens afgræsnings-kvæg normalt kun får lov til at gå en enkelt sæson, inden de bliver slagtet, får en flok skovkvæg i Fussingø lov til at blive fire til seks år i skoven. Det giver både mere robuste dyr og bedre kødpriser.
Umiddelbart ligner det naturpleje, som man har mange andre steder, når man ser på de fem stude og en tanteko, Naturstyrelsen tidligere på året satte ud for at afgræsse området omkring Fussingø Slot vest for Randers. Men mens langt det meste afgræsser-kvæg rundt omkring i landet kun får lov at gå en enkelt sæson i det fri, inden det for de flestes vedkommende ender med slagtning, får flokken i Fussingø lov at gå meget længere.
- Den her ekstensive form for afgræsning er lidt ny. Hvis vi slagtede dyrene til efteråret og satte nogle nye ud, ville det ligne det, man gør mange andre steder. Men vi vil gerne have dem til at gå der længe, så de opbygger en erfaring over årene og bliver bedre og bedre til at vurdere, hvornår de skal holde lav profil i de kolde vintre og hvor der er bedst at opholde sig forskellige tider på året. Samtidig vil vi gerne have, at de bliver store. For jo større kropsvægt, de har, jo bedre kan de klare sig om vinteren og jo mindre bliver behovet for eventuel vinterfodring, mens størrelsen også gør dem bedre i stand til for eksempel at bane vej og knække træer, fortæller Peder Kirk Iversen, der er landbrugsfuldmægtig ved naturstyrelsen og står for afgræsningsprojektet i Fussingø.
 

Passer sig selv

Som udgangspunkt er tanken, at skovkvæget skal passe sig selv året rundt – dog suppleret med mineralfoder.
- Hvis der kommer en hård vinter med længerevarende sne, kan det måske godt være, at det bliver nødvendigt at give dem en balle wraphø, og måske noget halm for at sikre et tørt leje, men tanken er, at de skal kunne klare sig selv året rundt. Skoven giver også naturligt læ, så det ikke er nødvendigt at bygge læskur for at opfylde kravene, fortæller Peder Kirk Iversen, der har indhegnet cirka 15 hektar skov og mark i Fussingø.
Og mens familiemedlemmerne, der afgræsser Mols Bjerge, for første gang nogensinde har haft brug for tilskudsfoder på grund af tørken, der har gjort græs til en mangelvare, er der rigeligt at gumle på for skovkøerne i Fussingø.
- Meget er jorden ligger lavt og lige ned til søen, så der er god lerjord og en eng, der ikke er tør som mange andre steder. Derfor er der også rigeligt med foder til de 0,3 dyreenheder pr. hektar vi arbejder med, fastslår Peder Kirk Iversen.
 

Udjævner landskabet

De seks kreaturer skal med tiden gøre skoven i Fussingø til hjemsted for endnu flere plante- og dyrearter end der er lige nu, mens afgræsningen også skal være med til at jævne den bratte overgang fra mark til skov ud.
- En af tankerne med afgræsningen er, at vi gerne vil have en mere glidende overgang end det gamle gods-landskab med et markant skovdige, der adskiller skoven og det åbne land. Samtidig kommer afgræsningen også til at give plads til flere planter end de grove urter, hindbær, brombær og mandshøje brændenælder, der før har haft frit spil. Det kommer til at give noget mere dynamik og vil også være med til at tiltrække flere insekter og fugle, fortæller Peder Kirk Iversen.
- Vejret i år betyder at, der er langt færre blomster end på et normalt år, men vi kan se, hvad studene gør og regne ud, at det det vil være en fordel for biodiversiteten over de kommende år.
 

Interessant eller utryg

At afgræsning og nedtrampning også vil gøre dele af skoven mere tilgængelige og interessant for besøgende mennesker, der har fri adgang til arealet, er bare en sidegevinst, konstaterer den landbrugsfuldmægtige.
- Det er biodiversiteten og naturen, der har været omdrejningspunktet for det her projekt. At det så også kan give bedre betingelser for gæsterne i skoven er glædeligt, men ikke noget, der har spillet en rolle i vores overvejelser om afgræsning. Og mens det for nogle, måske gør skoven mere tiltrækkende, betyder kvægafgræsningen, at andre bliver mere utrygge ved at besøge området. Det er ikke alle, der synes det er lige sjovt, at man kan komme til at stå ansigt til ansigt med en 1.000 kilo tung stud på sin skovtur – heller ikke selvom det er en flok rolige dyr, der går derude.
 

Forretningsmæssigt potentiale

Mens naturen formentlig kommer til at nyde godt af de seks nye beboere, har idéen om at lade skovkvæget gå i flere år inden slagtning tilfældigvis også vist sig at kunne blive en langt bedre forretning end først antaget, fortæller Peder Kirk Iversen.
- Vi har fået henvendelser fra restauratører, der efterspørger lige netop den slags kød, der kommer ud af det her. Det viser sig, at kød fra de her lidt ældre stude efter langtidsmodning opnår en ekstraordinær kvalitet i forhold til kød fra yngre dyr. Det betyder, at vi – uden at nævne tal - er blevet tilbudt noget mere for kvæget her end vi har prøvet i forhold til dyrene på Mols, siger han.
- Og selvom det er en aktivitet, der er iværksat af hensyn til naturen, så er det altså ikke uvæsentligt at kunne præsentere projekter, som også har et forretningsmæssigt potentiale. Det er nødvendigt, hvis den her slags tiltag skal have mulighed for at blive udbredt flere steder i landet, konstaterer Peder Kirk Iversen, der dog understreger, at indtjeningen på studene stadig ikke helt opvejer udgifterne til afgræsningsprojektet.
- Men når regnestykket er gjort op, kommer det ikke til at koste os ret meget, konstaterer han.
 
Skovkvæg
De første dyr til afgræsning i Mols Bjerge blev indkøbt i 1972. Det var forskellige krydsningsdyr med i alt ni kødracer og to malkeracer indblandet.
De først år gik dyrene under betegnelsen »Skovracen«, men er senere blevet døbt »Dansk Skovkvæg«
I maj 2018 blev fem førsteårs-stude og en tanteko fra besætningen i Mols Bjerge sat ud på 15 hektar ved Fussingø Slot
Studene skal som udgangspunkt klare sig selv og afgræsse området til de bliver 4-6 år gamle. Herefter vil de løbende blive skiftet ud med nye dyr.
 

 

 

Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Plæneklipperens Formel 1-racer

13-10-2018 07:09:46

Selvom robotterne er svære at kæmpe mod, har den bemandede plæneklipper stadig sin plads. Ikke mindst som en del af livet på landet, mener FTZ Aps.


Jens Simonsen ny formand for deltidslandmændene

12-10-2018 14:48:36

Deltidslandmand Jens Simonsen, Sinding ved Herning, er på årsmødet i dag valgt som formand for Danmarks deltidslandmænd og har dermed også fået en plads i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse.


Agromek får sit eget fremtidslaboratorium

12-10-2018 11:35:04

Agromania vil vise innovative løsninger, som kan ruste landbruget nu og i fremtiden


Svineproducent: - Det minder utrolig meget om 2007

12-10-2018 08:45:01

Svineproducent Niels Aagaard Jørgensen forsøger at tackle krisen ved at skære ned i arbejdsstyrken og sætte investeringer på hold.


Professor: Reduktion af ammoniak et spørgsmål om penge

12-10-2018 07:57:11

Det vil være svært, men ikke umuligt for landbruget at reducere ammoniakudledningen med 24 procent inden 2020, mener professor Jørgen E. Olesen.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (509 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer