bannerPos

Tre mink-strømaskiner med kontakt til skyen er solgt

Annette og Per Thyrrestrup, samt tre af de ansatte, har netop tørt de sidste fedtfingre af tre egenproducerede mink-strømaskiner, som er blevet leveret til Haderup, Ringkøbing og Fyn.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
29-12-2019 07:35
Thyrrestrup Mink har netop leveret tre strømaskiner. En maskine, som er hoppet med på den digitale bølge og flår halmen i stykker for at opnå en bedre sugeevne – endda uden at blive varm.

Annette og Per Thyrrestrup driver virksomheden Thyrrestrup Mink i Aars i Vesthimmerland. For fire år siden begyndte optakten til de tre fodermaskiner, som da LandbrugNord møder dem, lige er ved at blive klargjort til levering. En skal til Haderup, en til Ringkøbing og den sidste smutter til Fyn.

Tommestokken hives op af arbejdsbukserne, for logoet foran skal sidde præcis tre centimeter nede.

- De skal altså sidde lige, når maskinerne skal fotograferes ved siden af hinanden, lyder det, mens de sidste fingeraftryk tørres af.

De tre danskproducerede Straw Boss 460-maskiner kører lydløst ind i hallen ved siden af. Disse tre er til mink, men de kan også købes til svin eller køer, hvor der blandt andet er plads til en længere halmballe og endda taget højde for ofte mere kraftig halm.

Halmballer på maks. 2 meter

Med maskinerne samlet er alle næsten klar til photoshoot, inden midtpunkterne om et par timer sendes afsted til tre minkfarme, hvor de skal snitte og strø halm.

Maskinen kan rumme en halmballe på maksimalt 2 meter i længden og en bredde på 120 centimeter.

- Vi skal lige have rettet ledningen op på den midterste maskine, siger Annette Thyrrestrup, inden hun og manden Per, samt tre af de ansatte stiller op til fotografering.

Hurtigere strø-tid

Strømaskinen fungerer automatisk, jo mere piloten trykker på pedalen desto hurtigere kører snitterne og mere og mere halm blæses ud.

Halmen mases ikke over, som på andre maskiner, men flås i stykker, så det får en »puf-effekt« og dermed en øget sugeevne, hvilket også er grunden til, at den inden længe skal testes i hestestalde.

Snitterne tager glædeligt baller, som er brændt sammen, men våd halm gider den ikke.

- Den strøer 7-10 gange hurtigere end andre med en 18 kilowatts dieselmoter, siger Per og fortæller, at en kunde, som før brugte 4,5 dage på at strø, nu kan gøre det på 6 timer. Endda med et dieselforbrug, som er faldet fra 125 til 25 liter.

Forbundet til skyen

Alt er computerstyret og alt data fra maskinen sendes direkte op i skyen. Det betyder blandt andet, at Per fra virksomheden i Aars kan guide minkavleren i, hvordan han får mest muligt ud af sin nye strømaskine.

Maskinen siger selv til, når den skal gøres ren. Det sker ved små påmindelser i maskinens display.

Her giver den også advarsler, hvis ikke man behandler den ordentligt.

- Det kan være, man trykker pedalen i bund, mens hydraulikolien stadig er kold, forklarer Per Thyrrestrup.

Kræver net, men ikke konstant

At strømaskinen skulle med på den digitale bølge, stod bestemt ikke i kortene, da udviklingen begyndte for fire år siden. Men to år senere begyndte man at overvåge testmaskinen.

- Det var fagre ny verden for os. Vi fik helt ufatteligt mange oplysninger tilbage og kunne finjustere maskinen endnu mere. Det har gjort en enorm forskel, fortæller Per, som endda er blevet så meget fortaler for den digitale fremtid, at virksomhedens nye logo også indeholder de tre wifi-streger.

Denne maskine sender oplysninger via et simkort og kræver ikke konstant internetsignal, men vil sende oplysninger, hver gang den har signal.

Testet på 20 farme

Da tankerne om den nye strømaskine begyndte, var hovedformålet en danskproduceret maskine, som kunne strø uden at blive varm. Det har Thyrrestrup Mink løst.

- Det vi blandt andet har gjort, er at sørge for at der kun er kold luft i motorrummet. Vi danner vakuum i motorrummet og har også brugt andre typer kølere, forklarer Per.

Det har også betydet, at man kan nøjes med at åbne motorrummet og blæse det rent ved hver 50. time.

Testmodellen kørte i sommers 2.000 baller igennem på 250 timer inklusiv vask og rengøring. Maskinen kørte på 20 farme og havde 14 forskellige piloter, som også bemærkede en maskine med god kørekomfort – blandt andet på grund af stødafdæmpning.

Ny fodermaskine på vej

Der er ind til videre produceret ti Straw Boss 460-maskiner og inden længe går det for alvor løs med virksomhedens 2020-plan – en nyudviklet fodermaskine.

Fra januar skal maskinen ud og køre test og opsamle en masse data, så Thyrrestrup Mink kan finjustere maskinen, inden den forventes at komme i handel sidst på året.

- Der er blandt andet en helt ny type pumper på. Tidligere brugte vi 5-6 pumper om året, vi producerer 6.000 skind i vores testcenter, men med den nye fodermaskine holder en pumpe 3-4 år, forklarer Per Thyrrestrup, som også fremhæver, hvad han kalder et voldsomt lavere energiforbrug.

- Vi er sikre på en besparelse på 5 kroner pr. skind, når vi sender maskinen i test. Det er når man kigger på løn, foder og reparationer, men vores mål er helt klart 7 kroner pr. skind og det er ikke urealistisk, forklarer Per.

Førerløse maskiner er fremtiden

Ligesom strømaskinen har været Thyrrestrup Mink 2019-plan og fodermaskinen en 2020-plan, ja så er forberedelserne allerede i gang til virksomhedens 2025 plan – en førerløs fodermaskine. En ting Annette og Per slet ikke er i tvivl om, er en del af fremtiden.

Men i første omgang gælder det dog de tre strømaskiner, som netop er blevet leveret i Haderup, Ringkøbing og Ørbæk på Fyn.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.

Åbent Hus i limousinebesætninger

Traditionen tro afholder Dansk Limousine Forening åbent hus i en række limousinebesætninger fordelt over hele landet. I alt 11 besætninger, der varierer i størrelse fra 5 til omkring 74 moderdyr, slår denne gang stalddørene op for besøgende.

Højeste medlemstal for LandboUngdom i 12 år

4.051 personer var medlem af LandboUngdom i 2019, hvilket er det højeste medlemstal siden 2007. Formand jubler over fremgangen.

Klar til Krone-dage

Krone Danmark i Brøns er vært, når der i dagene 23. og 24. januar inviteres til Agribrønsnica 2020 i Brøns.
Side 1 af 67 (1326 artikler)Prev1234567656667Next