bannerPos

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen (th) har blandt andet besøgt minkavler Lasse Jensen, Ulvebakken Mink, på Gjøl for at tale om den anspændte situation, der lige nu hersker mellem minkbranchen om myndighederne.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
18-10-2020 07:01
Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Mens der i første omgang kunne fornemmes en vis lettelse i minkbranchen, da regeringen meldte ud, at corona-ramte minkbesætninger skulle saneres og der ventede en kompensation til de berørte avlere, er lettelsen blevet afløst af frustration. Både i forhold til kompensationsmodellen, begrundelserne for sanering og fremgangsmåden i forhold til aflivningerne.

- Det er blevet en rodet affære, og simpelthen ikke en værdig måde at få løst det her på, siger Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen, der selv har været en tur på Gjøl for at tale med nogle af de minkavlere, der stod først i skudlinjen, da minkene skulle aflives.

Her blev han mødt af flag, der stod på halvt, og et lokalsamfund, der var tydeligt påvirket af situationen.

- Det var en stærk oplevelse og man fornemmede virkelig en trykket stemning omkring hele Gjøl, hvor minkproduktion fylder meget. Det er hele lokalsamfundet, der er ramt, konstaterer han.

Lad avlerne håndtere det

Fra Carl Christian Pedersen og Agri Nords synsvinkel var der mange ting, der både undrede og frustrerede efter de første dage med minkaflivninger.

- For det første har vi en offentlig myndighed, som dikterer en vej, som det viser sig, at de bestemt ikke kan effektuere hurtigt nok. Vi hører historier om medarbejdere, der bliver bidt og ikke kan arbejde med dyrene. Og når man ser en hær af folk komme i hvide rumdragter i en besætning, hvor der normalt er ro og orden, kan man også sagtens forestille sig, hvordan tingene kan køre helt af sporet, siger formanden.

- Der burde man have sat sig sammen med de folk, der normalt arbejder med dyrene og har forstand på håndteringen af mink, avlerne. Jeg vil mene, at det havde været langt bedre at lave en aftale med avlerne om at håndtere eventuelle aflivninger. En aftale, som eventuelt også kunne have været en del af kompensationen. For mig ville en sådan løsning være at foretrække frem for det tilsyneladende meget kostbare system, man har sat op, og som altså viser sig ikke at kunne håndtere, vurderer Carl

Vær klar til at ændre strategi

Christian Pedersen, der også sætter spørgsmålstegn ved, om sanering er den rette vej at gå.

- Jeg er ikke ekspert, men man kan i hvert fald høre, at der er stor uenighed blandt veterinære fagpersoner om, hvorvidt det er en rigtig løsning at slå besætninger ned frem for at beholde tidligere smittede, men nu raske avlsdyr, der måske vil være mere modstandsdygtige over for virussen fremover, siger han.

- Og så er tiden en faktor i det her spil, som med det nuværende tempo formentlig vil betyde, at langt de fleste besætninger er kommet over sygdommen, inden de bliver slået ned. Hvis idéen er at slå dem ned hurtigst muligt for at undgå videre smitte, giver det jo ingen mening.

Efter en start på aflivninger, der hverken er gået som avlere eller myndigheder havde håbet på, råder Carl Christian Pedersen myndighederne til at være mere omstillingsparate i tiden, der kommer.

- Fordi man er i ukendt land og der dukker flere spørgsmål end svar op for hver dag, der går, bør man inddrage alle involverede parter og være klar til at ændre strategi fra dag til dag.

Brug for advokater

Mens der på det faglige plan hober sig masser af spørgsmål op, har Carl Christian Pedersen også sine betænkeligheder i forhold til det juridiske.

- Papirgangen fra myndighedernes side i det her har været lige så rodet som resten, og vi har set det som en nødvendighed at have en advokat ind over det, så man ikke skriver under på noget og uforvarende kommer i problemer af den grund. Det kan have stor betydning, når der på et tidspunkt skal udbetales erstatning, forklarer Agri Nord-formanden, der udover advokatbistand også stiller samtaler med socialrådgiver, arbejdsmiljørådgiver og anden nødvendig rådgivning til rådighed for sine medlemmer.

- Det er forfærdeligt for de familier, der bliver ramt. Både at de får slået de dyr, de arbejder med og har en stor passion for, slået ned, og at de bliver økonomisk udfordrede af det her. Der har vi en vigtig funktion i at tage hånd om avlerne. Vi kan ikke tilbyde økonomiske løsninger, men vi kan varetage en række støttefunktioner, der forhåbentlig kan hjælpe dem videre, fortæller Carl Christian Pedersen, der ikke tør spå om, hvornår corona-udfordringerne og følgerne deraf slipper sit tag om minkfarmerne.

- Men ud fra et fagligt synspunkt ser jeg bestemt stadig en fremtid for dansk minkproduktion. Med mindre, der er en anden politisk dagsorden, som jeg ikke kender til.

- … når man ser en hær af folk komme i hvide rumdragter i en besætning, hvor der normalt er ro og orden, kan man også sagtens forestille sig, hvordan tingene kan køre helt af sporet.

Carl Christian Pedersen, formand for Agri Nord

0

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.

Pløjekongerne sidder tungt på tronen

Mens det meste omkring DM i pløjning var ændret på grund af corona-restriktioner, var Søren Korsgaard og Martin Lindberg Velling vanen tro bedst i pløjefelterne.

Tilfredshed med tilskuerløst DM

Selvom DM i Pløjning langt fra blev, som arrangørerne fra LandboUngdom Region Aarhus havde forestillet sig, inden corona ramte verden, var der tilfredshed med, at man trods alt fik stablet et arrangement på benene, så landets bedste pløjere kunne kåres og sammenholdet i regionen styrkes.
Side 1 af 97 (1933 artikler)Prev1234567959697Next