50 år med minkfoder og meget mere

Christian Carus 10-04-2018 06:51:16
Jørgen Johansen fejrer 75 års fødselsdag og 50 års jubilæum med Nordjydsk Minkfoder. Arkivfoto
For 50 år siden startede det som en minkfarm med egen foderproduktion. I dag er Nordjydsk Minkfoder eneste fabrik i Vendsyssel, og produktionen har bredt sig fra minkfoder i Nordjylland til hunde- og kattemad i USA og fiskefoder i Asien.

– For 50 år siden var det svært at forudse, hvordan tingene ville se ud i dag, og jeg tør heller ikke spå om, hvad der er sket om 50 år fra nu. Men vi forsøger hele tiden at udvikle os.

Den 14. april bliver det markeret, at det nu er 50 år siden, Jørgen Johansen grundlagde firmaet, der i dag hedder Nordjydsk Minkfoder A/S i Vendsyssel. Dengang var navnet Hvims Minkfoder, og navnet skiftede først i 1990, da virksomheden blev lagt sammen med to andre minkfodercentraler. Jørgen Johansen – der rundede 75 år i marts måned – er fortsat direktør og indehaver af aktiemajoriteten.

- Det hele startede egentlig et par år før, jeg oprettede selskabet. Det var i december 1966, jeg købte en lille ejendom, fordi den lå tæt på en transformatorstation, der betød, at jeg havde den strøm, der var brug for, til rådighed, fortæller Jørgen Johansen, der de første år drev en minkfarm med tilhørende foderfabrik – akkurat som mange andre minkbrug på den tid.

- Dengang var der omkring 50 minkfoderproducenter i Nordjylland. Nu er vi de sidste i Vendsyssel, og i dag er der 12 fabrikker på landsplan, hvis man tæller Bornholm med. 11 af dem producerer tre gange så meget foder, som man gjorde på alle fabrikkerne dengang, fortæller Jørgen Johansen.

Eksport til hele verden

Det er dog langt fra kun minkfoder til de nordjyske avlere, der bliver skibet ud fra fabrikken ved Ålbæk.

- Vi får snart besøg af folk fra Korea, der skal se på de fisk, vi fryser ned og sender derover som foder til fiskeopdræt. Vi har tidligere sendt meget laks afsted til flynderopdræt. Nu er det tobis og brislinger, vi får travlt med at fryse ned, fortæller direktøren, der gennem årene blandt andet også har sendt en hel del foder afsted til egyptisk rejeopdræt.

- Og senere i april får vi gæster fra USA og Canada, som er et stort marked for os i forhold til petfood (hunde- og kattemad, red.), siger Jørgen Johansen, der har 15-20 ansatte alt efter travlheden på fabrikken.

Satser på svinefoder

Jørgen Johansen ser også store perspektiver i produktion af svinefoder, hvor man vil overføre succesen med brug af mælkesyrebakterier i minkfoder.

- I forhold til minkfoderet kører det virkelig godt med mælkesyrebakterierne. Det giver en bedre foderudnyttelse og har også givet minkfarmerne færre udgifter til medicin. Nu er næste skridt svineavlen, fortæller han.

Biogas

Mens man over årene har udviklet stor ekspertise i at omdanne biprodukter fra primært fjerkræ- og fiskeindustrien til dyrefoder, der lever op til stramme kvalitetskrav, er man hos Nordjydsk Minkfoder også i stand til at få noget ud af de produkter, der ikke egner sig til foder. Det sker gennem virksomhedens biogasanlæg, Hvims Biogas, der blev etableret i år 2000 og snart forventes udvidet til at håndtere 300 tons biomasse om dagen.

- Vi har de bedste råvarer, som går til petfood. Så har vi de næstbedste, der går til minkfoder, og derefter har vi biogasse. Det betyder, at vi kan styre produktionen og få noget ud af det, stort set lige meget, hvilket kvalitet vi får ind. Men selvom vi kan omsætte langt de fleste kasserede konsumvarer, så bliver det altså sendt direkte til forbrændingen, hvis vi får 100-200 grams pakker med laks. Det kræver for mange kræfter at skulle have nogen til at pakke hver enkelt pakke ud, mens der også vil være en masse emballage, vi ikke kan bruge til noget.

Broget butik

Med en dåbsattest, der siger 23. marts 1943, bliver det formentlig ikke Jørgen Johansen, der driver Nordjydsk Minkfoder de næste 50 år. Det er dog ikke lige sådan at finde en arvtager, konstaterer han.

- De seneste år har vi kigget efter nogen, der på et tidspunkt vil overtage virksomheden, men det er lidt en broget butik, som ikke er så enkel at overtage, som eksempelvis et byggemarked, lyder det fra direktøren, der da også håber at være en del af Nordjydsk Minkfoder en årrække endnu.

Jubilæum og fødselsdag bliver fejret i Kattegat Siloen Restaurant Himmelhav 14. april.

Tid til grødeskæring

21-09-2018 08:04:39

Det er i nu, der skal grødeskæres for at minimere risikoen for oversvømmede marker i løbet af efteråret.


Tørkehjælp: Vestjyllands Andel fordeler hele overskuddet

20-09-2018 09:30:40

I første omgang havde Vestjyllands Andel valgt at fordele overskuddet fra sit planteværnsprogram, Agroline, blandt andelshaverne. Nu fordeler koncernen hele sit overskud på 55 millioner kroner.


Få rammerne på plads i god tid

20-09-2018 09:09:31

»Intet tab skal os ramme, som ved rettidigt omhu kunne afværges« – citat A.P. Møller. Seneste prognose ser dyster ud. Lavere noteringer og højere foderpriser. Mit bedste råd til dig er at få lavet estimat for resten af året og for 2019 allerede nu.


Masser af åbent landbrug i Jylland

20-09-2018 08:32:31

Langt hovedparten af de godt 50 gårde i årets Åbent Landbrug forleden var jyske. Og der blev budt på masser af spændende oplevelser for store som små.


LandboNord opfordrer minister til lempelser

19-09-2018 09:55:42

Det skal være mere attraktivt at investere i dansk landbrug. Sådan var LandboNords hovedbudskab til skatteminister Karsten Lauritzen, som denne uge var på besøg i det nordjyske.


Ny nordjysk stald samler bedriften

18-09-2018 08:18:54

Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.


Miljøledelse er et lovkrav – og en økonomisk mulighed

17-09-2018 08:14:48

Alle landbrug over en vis størrelse skal have indført et miljøledelsessystem inden 2021. Hvis man er smart, så starter man allerede nu, og høster fordelene fra dag et, opfordrer landboforening.


Roer er en stabil afgrøde

14-09-2018 09:06:53

En analyse af udbytter i de seneste 10 år viser, at roerne er den afgrøde, som har det mest stabile udbytte.


Hvornår skal hesten gå på pension?

14-09-2018 08:01:11

På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.


S.D. Kjærsgaard bliver eksklusiv importør af Dieci Construction

13-09-2018 10:10:49

Virksomheden S.D. Kjærsgaard, som blandt andet er kendt med Case Construction og Promove Demolition, bliver nu importør og forhandler af Dieci teleskoplæssere og knækstyrede teleskoplæssere i Danmark.


Ensilering af græs i wrapballer

13-09-2018 08:00:35

- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.


Skal drøfte tørkekonsekvenser for mælkeproducenter

12-09-2018 12:57:02

Senere i september afholder Kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening fyraftensmøde, hvor tørken er på dagsordnen.


Åbent Landbrug på Djursland

12-09-2018 07:43:40

Tre gårde slår dørene op på Djursland, når der er Åbent Landbrug søndag den 16. september.


Løsgående søer i farestier vises frem

11-09-2018 07:40:05

Søren Larsen har 560 søer på Aagaard ved Dronninglund i Vendsyssel. Søndag den 16. september inviterer han os alle indenfor.


Fradrag som deltidslandmand

10-09-2018 08:29:14

Skattevæsnet har ofte fokus på alle former for deltidslandbrug, der drives med underskud i en årrække – og det kan få store konsekvenser for den enkelte, hvis man ikke er opmærksom på sit fradrag.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 23 (449 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer