bannerPos

Store svine- og fjerkræbrug får skærpede miljøkrav

De skærpede krav gælder de såkaldte IE-brug med flere end 2.000 stipladser til slagtegrise over 30 kilo, flere end 750 pladser til søer eller flere end 40.000 pladser til fjerkræ. Arkivfoto
18-08-2020 09:45

De fleste store svine- og fjerkræbrug vil kunne overholde nye, kommende miljøkrav på en lang række punkter, men nu bliver det et lovkrav, at de overholder dem, og at de kan dokumentere det ved en kontrol.

De store svine- og fjerkræbrug får nu skærpede miljøkrav (BAT-krav) og skal indsende dokumentation til kommunen for, at de overholder dem.

Det gælder de såkaldte IE-brug med flere end 2.000 stipladser til slagtegrise over 30 kilo, flere end 750 pladser til søer eller flere end 40.000 pladser til fjerkræ.

Der er blandt andet krav om, at IE-brugene skal have et miljøledelsessystem, uddanne personale, have og følge en plan for kontrol, reparation og vedligeholdelse af husdyrbruget og udarbejde en beredskabsplan. Der er også særkrav vedrørende fodring, anvendelse af energieffektiv belysning samt reduktion af støv fra stalde.

- Kravene lyder måske meget omfattende, men de fleste af kravene efterleves allerede på langt de fleste husdyrbrug som en naturlig del af det at drive virksomhed. Det nye er, at kravene nu er lov, og at IE-brugene skal kunne dokumentere, at kravene overholdes, siger Susanne Østerby, der er miljøkonsulent i Agri Nord og ekspert i miljøregler for de store husdyrbrug.

Hun kommer fremover til at hjælpe landmændene med at få styr på dokumentationen og hjælpe med at løse sager, hvor det kommer til en konflikt.

Nye stalde – eller senest 2021

EU vedtager løbende nye krav til, hvad der kan siges at være Bedst tilgængelig teknik (BAT) på IE-brug og har senest den 21. februar 2017 offentliggjort nye bestemmelser.

Kravene skal være opfyldt fra det tidspunkt, hvor husdyrbruget får en miljøgodkendelse til IEbrug (Husdyrbruglovens §16 a, stk. 2), eller fra det tidspunkt, hvor et eksisterende IE-brug bliver revurderet.

For andre IE-husdyrbrug skal kravene være opfyldt senest den 21. februar 2021. For eksisterende IE-brug er kravet om energieffektiv belysning dog allerede gældende, da kravet også fremgår af bygningsreglementet.

Dokumentation hvert år

Det er kommunerne, der fører tilsyn på området. IE-husdyrbrug skal en gang årligt, senest 31. marts, indsende relevante informationer til kommunen, med mindre husdyrbruget har haft miljøtilsyn det seneste kalenderår.

Der er krav om indsendelse af logbøger for eventuel miljøteknologi, dokumentation for miljøledelsessystem, logbog over gennemførte kontroller og dokumentation for overholdelse af fodringskrav.

pj

0

Ny hjulgraver gør populær Hydrema-serie komplet

Hurtighed fra MX16 kombineres med kraft fra MX18 i markedets mest kompakte 17 tons maskine – Hydrema MX17.

Nordjyske landmænd rykker ind i sommerland

Et samlet nordjysk landbrug har i uge 42 arrangeret en aktiv landbrugsudstilling i Fårup Sommerland.

Charolais-passion startede med tom hestestald

I 1996 købte hendes forældre to charolais-køer. Siden har dyrskuer været en fast del af Pia Christensen og resten af familiens kalender. Charolaiserne havde også en klov med i spillet, da hun besluttede sig for at blive landmand.

- Det vil jeg gøre fremover

Grubbesåningen ser indtil videre ud til at være en stor succes hos den midtjyske planteavler Torben Kuhr, Gjern. - Det sparer tid, det løsner jorden, og så forventer jeg, at udbyttet stiger, lyder det.

Klovbeskæringskursus på levende ben

BoviCura, som vi tidligere har kendt som Dyrlægerne Himmerland Kvæg, tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere og et for øvede.

DM i pløjning bliver uden tilskuere

Styregruppen bag LandboUngdoms DM i pløjning ved Aarhus har besluttet, at der ikke bliver adgang for tilskuere, når Danmarks bedste konkurrence-pløjere skal kåres den 10. oktober.

Fuld fart på entreprenørmaskinerne

Der er travlt hos Nicolaisen & Larsen A/S, som blandt andet har haft forhandlingen af JCB siden 1975.

At arrangere et DM i en corona-tid

Da LandboUngdom Region Århus for to år siden sagde ja til at stå i spidsen for DM i pløjning, var der ingen, der havde hørt ordet »corona«. Det har i den grad været et år, hvor styregruppen bag har måttet ændre planer i takt med myndighedernes udmeldinger. Nu gør gruppen alt for, at det skal blive et godt stævne for pløjerne.

11 eksperter i klima og bæredygtighed

11 medarbejdere i Agri Nord kan nu kalde sig RISE-konsulenter og er klar til at varetage fremtidens rådgivning i klima og bæredygtighed.

Semler Agro har fået en god start i Himmerland

I sommers rykkede Semler Agros afdeling i Mejlby teltpælene op og flyttede fire kilometer væk til en mere moderne og effektiv lokation ved motorvejskrydset i Himmerland. Manden i spidsen for Himmerland er 37-årige Jacob Bach, der også er afdelingsleder i Semler Agro i Trige.
Side 1 af 94 (1876 artikler)Prev1234567929394Next