bannerPos

Minivådområde: Hiv fat i din oplandskonsulent allerede nu

Lige nu er der længe til tredje ansøgningsrunde åbner, men vores erfaringer viser, at det tager tid at få placeret et minivådområde korrekt, og de arealer, som er betinget egnet, hvor kommunen skal indover, ligger fristen allerede i efteråret.

Redaktionen

14-05-2019 08:15
Selvom anden ansøgningsrunde for etablering af et minivådområde netop er afsluttet, skal man ikke vente for længe med at kontakte en oplandskonsulent, hvis man ønsker et minivådområde i tredje runde.

Af: Rikke Skyum, oplandskonsulent ved Team Midtjylland og chef for Land, miljø & erhverv i Djursland Landboforening.

Anden ansøgning for etablering af et minivådområde er netop afsluttet, alligevel skal man ikke vente for længe med at opsøge en oplandskonsulent, hvis man overvejer at få etableret et minivådområde, når tredje ansøgningsrunde åbner sandsynligvis i februar 2020.

Lige nu er der længe til tredje ansøgningsrunde åbner, men vores erfaringer viser, at det tager tid at få placeret et minivådområde korrekt, og de arealer, som er betinget egnet, hvor kommunen skal indover, ligger fristen allerede i efteråret.

Et minivådområdet kan placeres på drænet lerjord, men det er også muligt på sandjord, men her skal oplandskonsulenten ud og tage forskellige prøver. Derudover skal oplandskonsulenten foretage særlige undersøgelser, hvis drænoplandet består af 50 procent eller mere drænet sand eller lerjord.

Det tager alt sammen tid, og oplandskonsulenterne landet over har oplevet en stigende interesse for etablering af et minivådområde.

Det betyder bare, at der kan være flere hensyn der gør, at det tager tid at få ansøgningen igennem. Derfor kan man lige så godt tage fat i oplandskonsulenten med det samme, hvis man er interesseret.

 

Få gratis rådgivning

Minivådområderne er kollektive virkemidler. Det betyder, at den kvælstofreducerende effekt tæller for det vandopland, man bor i. Etablering af minivådområder er en del af landbrugspakken og en forudsætning for at fastholde de normaliserede kvælstofkvoter.

Det ideelle projekt er for enden af et hoveddræn inden et vandløb. Drænoplandet skal overvejende være lerjord, og arealerne skal afvande til et vandopland med indsatsbehov. Det ideelle vandopland er 50-100 hektar. Her får landmanden en god effekt, og så fylder området ikke for meget.

Allerede inden ansøgningsrunden åbner, kan du få gratis rådgivning af en oplandskonsulent, og man kan få 100 procent i tilskud til etablering af et minivådområde gennem EU-midler.

Du kan få kompensation for det udtagne areal og til vedligehold.

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next