bannerPos

Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris for naturpleje på vestkysten

Hyrdegården Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland, er nomineret til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Her ses fårehyrde Berit Kiilerich.
23-09-2020 07:57

Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland er nomineret som Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Vinderen findes sidst i oktober.

Hyrdegården Lystbækgaard ved Torsted i Vestjylland, er nomineret til Nordisk Råds Miljøpris 2020. Stedet, der blandt andet arbejder med vandrende fårehyrder, er indstillet, fordi gården med dens 1000 moderfår udfører et stort arbejde med praktisk naturpleje af den kystnære lynghede, der er en truet, europæisk kulturlandskabstype.

Lystbækgaard har praktikanter, hyrdeelever og unge som gerne vil lære om hedens natur og kultur, og der formidles til alle målgrupper fra børnehaver og skoler til busturister.

- Det er en stor glæde i vores arbejde at opleve unge mennesker som ønsker at lære hyrdefaget, og se hvordan de opdager at vores nordiske får er et lille fantastisk nyttedyr, siger fårehyrde Berit Kiilerich.

 Lystbækgaard har gennem 30 år tilpasset og udviklet nordiske får og geder til formålet samt udviklet og afprøvet metoder for at skabe diversitet i landskabet ved at flytte nattefolde og afgræsning og med kontrollerede afbrændinger om foråret.

Herved er der skabt en bæredygtig model, der kan skaleres op og har potentiale til at øge den biologiske mangfoldighed for de vidt udbredte kulturlandskaber, der er truede af tilgroning eller intensiv landbrugsdrift.

Lystbækgaard samarbejder bredt i hele Norden med Island, Norge, Sverige, Nordatlanten og Tyskland og deler viden og inspirerer andre til at forstå heden som et storslået, men truet kulturlandskab og den tilknyttede natur.

Nordisk Råds Miljøpris 2020 uddeles den 27. oktober. Temaet for årets miljøpris er biodiversitet - og afspejler og understøtter FN’s verdensmål 14 og 15 om livet i havet og på land. 

teba

0

- Fødevareministeren burde stå hernede og tage ansvar

Formanden for pelsdyravlerforeningen på Gjøl var ikke tilfreds med, at alt ikke var clearet, før Fødevarestyrelsen, politi og hjemmeværn rykkede ud for at aflive de første mink.

Ny start i kendte lokaler

Selvom medarbejdere, maskiner og ydervægge er de samme som de sidste mange år hos maskinforretningen i Støvring, er der sket mange forandringer, siden man åbnede under Brdr. Thorsen 1. maj.

Fra montør til afdelingsleder i to afdelinger

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, overdrog sidste sommer stafetten i de to jyske afdelinger i Viborg og Redsted til den erfarne Semler Agro-mand Tony Pinholt. Nu kan den nye afdelingsleder se tilbage på et begivenhedsrigt år, der har rustet begge afdelinger til fremtiden.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.
Side 1 af 97 (1938 artikler)Prev1234567959697Next