Det er vigtigt at have styr på sten- og jorddiger

Tenna Bang 09-10-2018 07:27:09
Den udpegning af diger, som ses på Miljøportalen er kun vejledende. Det vil altså sige, at hvis man skal have helt styr på sine udpegninger så skal man have fat i de gamle 4 cm-kort. (Kilde: arealinfo.dk)
De fleste landmænd og konsulenter har kendskab til Miljøportalen/Arealinfo og hvordan man finder frem til hvad der ligger af beskyttede sten- og jorddiger på sin ejendom. Den udpegning som ses på Miljøportalen er dog kun vejledende. Det vil altså sige, at hvis man skal have helt styr på sine udpegninger så skal man have fat i de gamle 4 cm-kort.

Af: Miljøkonsulent Rasmus Arvidson, LandboNord

1. juli 1992 blev sten- og jorddiger beskyttet efter Naturbeskyttelsesloven(NBL). Et studie havde vist, at der i Østdanmark havde været en kraftig tilbagegang af diger, som var fjernet lovligt, og Folketinget besluttede, at der skulle gøres noget. Beskyttelsen af digerne blev i første omgang lagt ind under NBL som en småbiotop.
Man valgte ved lovens tiltrædelse i 1992 at tage udgangspunkt i de dige-udpegninger, som var påtegnet på de gamle militære 4 cm-kort, indtil man fik lavet en konkret udpegning på landsplan. Den konkrete udpegning er imidlertid aldrig blevet foretaget. Det betyder, at fandtes diget påtegnet på det senest udgivne 4 cm-kort før lovens ikrafttrædelse, er det ifølge loven et beskyttet dige. 
Det faktum at der i årene efter lovens ikrafttrædelse ikke blev foretaget en konkret udpegning af beskyttede diger, kan i bedste fald betegnes som noget frygteligt rod. De ejendomme, hvor der både lovligt og ulovligt er fjernet diger siden lovens ikrafttrædelse, kan jo være handlet både en og to gange siden 1992. Og nuværende ejer har i mange tilfælde ingen chance for at vide, hvad der har været fjernet lovligt og ulovligt.

Vurder digets bevaringsværdige status

Beskyttelsen af diger er senere lagt ind under Museumsloven, med Kulturarvsstyrelsen som tilsynsmyndighed. Der er nu tre forhold hvormed et dige kan have en beskyttelsesværdig status. Landskabelig, kulturhistorisk og biologisk betydning er alle kriterier hvorunder et dige kan være beskyttet. Objektivt set betyder det, at man som lodsejer vil få svært ved at kunne påvise, at et dige ikke har en beskyttelsesværdig betydning, uanset hvilken tilstand diget befinder sig i, og dermed er forvaltningen af digerne af princip restriktiv fra kommunens side.
Praksis og håndtering af sager angående diger er forskellig fra i de enkelte kommuner. Det vil i nogle tilfælde være muligt at få dispensation til mindre ændringer, som etablering af passager til markredskaber. I nogle tilfælde vil det også være muligt at opnå tilladelse til at foretage ændringer i diger, mod etablering af et erstatningsdige. Det vil i alle tilfælde bero på en konkret vurdering af digets bevaringsværdige status, og omfanget af ændringen. 

Miljøportalen er kun vejledende

De fleste landmænd og konsulenter har kendskab til Miljøportalen/Arealinfo og hvordan man finder frem til, hvad der ligger af beskyttede sten- og jorddiger på sin ejendom. Den udpegning som ses på Miljøportalen er dog kun vejledende. Det vil altså sige, at hvis man skal have helt styr på sine udpegninger, så skal man have fat i de gamle 4 cm-kort. 
Det er den nuværende ejer af ejendommen, der hæfter for ulovligt fjernede diger. Så selvom du som lodsejer i god tro har købt en ejendom, uden diger, så kan du stadig komme til at stå i en situation hvor du hæfter for ulovligt fjernede diger i fortiden. En situation som i mange tilfælde kan opleves helt urimelig i forhold til at diget faktisk kan være fjernet før lovens tiltrædelse. 

Hav styr på digerne

Der er fra kulturministeriet afsat 15 mio. kroner som kommunerne har mulighed for at søge til at foretage en konkret udpegning af alle diger. Det er et fåtal af kommuner, der er gået i gang med arbejdet.
Man kunne frygte, at en total gennemgang og en konkret udpegning af alle diger vil medføre en del sager omkring ulovlige fjernede diger. Så derfor er det vigtigt at have styr på sine sten- og jorddiger.
 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer