bannerPos

Den store vandplanssag afgøres først i landsretten den 19. september

De danske landmænd står skulder ved skulder i kampen for at blive reguleret fagligt og juridisk korrekt – men et samlet dansk landbrug må vente endnu en lille måneds tid, inden Vestre Landsret afgør den store vandplanssag.

Per Jørgensen

Journalist
20-08-2018 15:32
På grund af ”sagens kompleksitet” falder der alligevel ingen afgørelse i Vestre Landsret onsdag i denne uge.

De danske landmænd står skulder ved skulder i kampen for at blive reguleret fagligt og juridisk korrekt – men et samlet dansk landbrug må vente endnu en lille måneds tid, inden Vestre Landsret afgør den store vandplanssag.

På grund af ”sagens kompleksitet”, som det formuleres, har Vestre Landsret i Viborg meddelt sagsøgeren Bæredygtigt Landbrug, at der ikke som først forventet træffes en afgørelse onsdag den 22. august kl. 11.00 men nu i stedet onsdag den 19. september kl. 10.00.

Mangelfuldt fundament bag planerne

Bæredygtigt Landbrug stævnede den 23. december 2016 Miljø- og Fødevareministeriet og det daværende NaturErhvervstyrelsen samt Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) for de omstridte vandområdeplaner. Denne sag er siden slået sammen med tidligere stævninger mod staten i relation til den første vandplansperiode.

Stævningen fremsendt af BL’s advokat Hans Sønderby Christensen til retten i Hjørring for knap to år siden skyldtes, at det faglige fundament bag planerne ifølge landbruget er mangelfuldt, og at usikkerhed og fejlslutninger præger planernes tilblivelse. Eksempelvis var BL allerede i 2016 fortørnet over, at der i planerne bliver fokuseret på kvælstof-reducerende tiltag i områder, hvor der ingen kvælstof-problemer er.

Efter stævningens fremsendelse har internationale forskere – som fik til opgave at evaluere de danske vandplaner – bekræftet den manglende faglighed i implementeringen.

Resten af landbruget har tilsluttet sig BL's stævning

BL var – som mandatar for sine medlemmer – alene om stævningen, da den i sin tid blev fremsendt. Efterfølgende har bl.a. Landbrug & Fødevarer samt Landsforeningen af Danske Svineproducenter og Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter besluttet at blive såkaldte biintervenienter i sagen.

Dermed står et samlet dansk landbrug for første gang nogensinde bag et sagsanlæg mod den danske stat. Sagsøgerne vil gøre deres yderste for at imødegå en braklægning af store dele af dansk landbrug – og gør gældende, at den danske implementering af EU’s regler strider mod EU’s eget regelsæt. Derfor forsøger man at få sendt sagen videre til EU-Domstolen, der så skal tage stilling til, om planerne er ulovlige.

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next