bannerPos

Landboformand:: - Vi arbejder ihærdigt på frivillige BNBO-aftaler

- Det er vigtigt, at landmændene kender de værktøjer og muligheder, de har, så de kan gå efter den løsning, der passer bedst til dem og deres situation, siger Frede Lundgaard Madsen, formand for Landboforeningen Midtjylland. Arkivfoto
28-08-2020 07:53

Formanden for Landboforeningen Midtjylland oplever stor vilje til dialog og til at finde løsninger om frivillige BNBO-aftaler. Derfor ærgrer han sig over miljøministerens opfordring til kommunerne om at tage skrappere midler i brug.

Landboforeningen Midtjylland er i fuld gang med at skabe rammerne for de frivillige BNBO-aftaler. Foreningen har stået i spidsen for at holde møder med kommuner og vandværker i både Silkeborg og Viborg, og den 5. oktober er der medlemsmøde for de godt 80 medlemmer, som har BNBO’er på deres jord.

- Vores opgave er at klæde de berørte landmænd på, så de kan forholde sig til den lovgivning, der er. Det er vigtigt, at landmændene kender de værktøjer og muligheder, de har, så de kan gå efter den løsning, der passer bedst til dem og deres situation, fortæller formand for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

- Vi gør en stor indsats for, at de frivillige aftaler kan lykkes, men selvfølgelig støder vi på udfordringer undervejs. Det er en del af processen. Jeg oplever, at viljen er der til at gå i dialog og til at finde løsninger, og derfor piner det mig, at miljøministeren så tidligt i forløbet kommer med en så voldsom udmelding og opfordrer kommunerne til at tage skrappere midler i brug. Det er ærgerligt og ikke befordrende for at løse opgaven, understreger han med henvisning til, at miljøminister Lea Wermelin for nylig i en skriftlig kommentar til Altinget omkring BNBO-aftalerne svarede følgende:

- Kommunerne kan godt vælge at give påbud til landmændene om ikke at sprøjte, hvis det ikke er muligt at komme igennem med frivillige aftaler. Det her handler om at beskytte vores alle sammens drikkevand, og hvis ikke det kan ske ad frivillig vej, så kan kommunerne gå hårdere til værks.

Finder løsninger

Ifølge Frede Lundgaard Madsen er der en lang række spørgsmål, landmanden skal tage stilling til, inden han kan indgå en frivillig aftale. Ønsker han at sælge jorden, ønsker han at omlægge den til økologisk drift, eller ønsker han at rejse skov på arealet - og hvilke konsekvenser får det på sigt?

- I vejledningen fra ministeriet står der, at landmændene skal have fuld erstatning, men spørgsmålet er, hvad fuld erstatning er? Det vil være individuelt fra landmand til landmand ud fra situationen og de arealer, der bliver berørt. Man kan ikke slå løsningen op i en tabel, og derfor tager processen tid, men jeg tror bestemt, at vi kan finde løsninger sammen. Det er selvfølgelig afgørende, at de berørte landmænd kompenseres og får en fair behandling, når der kommer restriktioner på deres jord, slutter Frede Lundgaard Madsen.

cc

0

Ny hjulgraver gør populær Hydrema-serie komplet

Hurtighed fra MX16 kombineres med kraft fra MX18 i markedets mest kompakte 17 tons maskine – Hydrema MX17.

Nordjyske landmænd rykker ind i sommerland

Et samlet nordjysk landbrug har i uge 42 arrangeret en aktiv landbrugsudstilling i Fårup Sommerland.

Charolais-passion startede med tom hestestald

I 1996 købte hendes forældre to charolais-køer. Siden har dyrskuer været en fast del af Pia Christensen og resten af familiens kalender. Charolaiserne havde også en klov med i spillet, da hun besluttede sig for at blive landmand.

- Det vil jeg gøre fremover

Grubbesåningen ser indtil videre ud til at være en stor succes hos den midtjyske planteavler Torben Kuhr, Gjern. - Det sparer tid, det løsner jorden, og så forventer jeg, at udbyttet stiger, lyder det.

Klovbeskæringskursus på levende ben

BoviCura, som vi tidligere har kendt som Dyrlægerne Himmerland Kvæg, tilbyder i oktober to klovkurser – et for nybegyndere og et for øvede.

DM i pløjning bliver uden tilskuere

Styregruppen bag LandboUngdoms DM i pløjning ved Aarhus har besluttet, at der ikke bliver adgang for tilskuere, når Danmarks bedste konkurrence-pløjere skal kåres den 10. oktober.

Fuld fart på entreprenørmaskinerne

Der er travlt hos Nicolaisen & Larsen A/S, som blandt andet har haft forhandlingen af JCB siden 1975.

At arrangere et DM i en corona-tid

Da LandboUngdom Region Århus for to år siden sagde ja til at stå i spidsen for DM i pløjning, var der ingen, der havde hørt ordet »corona«. Det har i den grad været et år, hvor styregruppen bag har måttet ændre planer i takt med myndighedernes udmeldinger. Nu gør gruppen alt for, at det skal blive et godt stævne for pløjerne.

11 eksperter i klima og bæredygtighed

11 medarbejdere i Agri Nord kan nu kalde sig RISE-konsulenter og er klar til at varetage fremtidens rådgivning i klima og bæredygtighed.

Semler Agro har fået en god start i Himmerland

I sommers rykkede Semler Agros afdeling i Mejlby teltpælene op og flyttede fire kilometer væk til en mere moderne og effektiv lokation ved motorvejskrydset i Himmerland. Manden i spidsen for Himmerland er 37-årige Jacob Bach, der også er afdelingsleder i Semler Agro i Trige.
Side 1 af 94 (1876 artikler)Prev1234567929394Next