bannerPos

Skal læsse tungere og højere

Rækkevidde og robusthed er to af nøgleordene, når Martin Madsen, Brøns Maskinforretning, skal beskrive JCB TM320s.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
30-07-2020 07:20
Læssemaskiner bliver oftere og oftere sat på opgaver, der kræver større rækkevidde og bedre løftekapacitet, lyder det fra Martin Madsen, Brøns Maskinforretning, der forleden viste en JCB TM320s frem hos Ingemann Larsen på Agromesse Mors.

- Hvor mange kvægfolk før kun skulle kunne læsse i 2,5-3,0 meters højde, skal mange nu op i 3,5-4,0 meter for blandt andet at læsse møg og majs til biogassen. Derfor er der brug for større rækkevidde. Det samme er tilfældet for blandt andre industrihalmfolket, som skal kunne læsse helt op i 12-13 meters højde. Samtidig skal maskinerne også kunne klare tungere læs – en 90x120-balle vejer jo alligevel omkring 600 kg, konstaterer Martin Madsen, Brøns Maskinforretning, der forleden lagde vejen forbi Ingemann Larsen på Mors i forbindelse med Agromesse Mors.

Her viste han en JCB TM320s-læsser frem. Ingemann Larsen har netop fået forhandlingen af JCB, som bliver importeret af Brøns Maskinforretning.

Med sin kraftige teleskoparm er den knækstyrede gule maskine skabt til de øgede krav, mens førerhusets centrale placering giver bedre overblik og færre blinde vinkler.

En kraftig skovl med hardox-bund og et todelt overfald med tænder af hardox-stål gør også, at en enkelt »skraber« eller to op ad silovæggen ikke giver problemer, forklarer Martin Madsen.

- Og for at få de maskiner, der passer bedst til forholdene herhjemme, bliver det de store motorer, vi får dem hjem med. Det er nødvendigt, hvis der er en vogn, der skal slæbes eller når stakken skal køres sammen i køresiloen, fastslår Martin Madsen.

Motoren på JCB’s TM320s yder 108 kilowatt. Maskinen har en løftekapacitet på 3.200 kg og en maksimal løftehøjde på 5,2 meter.

Glæde over ny forhandling

Hos Ingemann Larsen ser direktør og salgschef Per Larsen frem til det nye bekendtskab med JCB.

- JCB passer tæskegodt ind i vores produktprogram, især deres læssemaskiner, siger Per Larsen.

- Vi undgår det nummerpladeræs, som mange andre slider med, fordi kunden køber en læsser fordi den passer perfekt til en opgave. Den skal ikke kunne lidt af hvert, men løser en specifik opgave på bedriften, konstaterer salgschefen, der kun har en ting at ærgre sig over i forhold til de nye maskiner, der snart kommer på hylderne.

- Det er lidt træls, at vi ikke har 25 nye maskiner på plads og klar til levering. Men desværre blev JCB-fabrikken lukket helt ned i to måneder på grund af corona-situationen, så vi har måtte vente lidt længere end normalt. Heldigvis er vi forhåbentlig snart tilbage til normale tilstande, siger han.

Corona giver nyt dyrskue-perspektiv

Netop corona-krisen og udsigten til en sommer uden dyrskuer og andre messer var anledningen til, at en flok maskinhandlere på Mors tidligere på sommeren var gået sammen om Agromesse Mors.

Hos Ingemann Larsen var man glade for det nye koncept, der betød, at man kunne vise alle sine maskiner frem uden at forlade matriklen – normalt plejer Ingemann Larsens dyrskue-karavane at køre landet tyndt, blandt andet med lange ture til Roskilde Dyrskue og Borgeby Fältdagar i Sverige.

- Vi har været godt besøgt og har solgt mere end vi plejer på dyrskuerne, og vi har ikke brugt tid og penge på at komme rundt til dyrskuerne. Jeg tror initiativet har kastet noget af til alle seks deltagere. Mit indtryk er i hvert fald, at flere af de gæster, der er kommet langvejs fra, har lagt vejen forbi flere virksomheder nu når de alligevel var i området, siger Per Larsen, der trods succesen ved at blive hjemme ikke regner med at gentage modellen næste sommer.

- Det har sat tingene i perspektiv, at man kan gøre det på den her måde. Men på et år, hvor alle de andre maskinhandlere tager på dyrskue, kan vi ikke blive hjemme. Så bliver vi nødt til at være med og vise os frem, fastslår direktøren, der sammen med sin sælger Kurt Jacobsen er i fuld gang med at diskutere om en dyrskuestand så i fremtiden bør byde på store maskiner eller om en skærm til at vise maskiner på og grill med pølser i stedet er vejen frem.

- Jeg synes i hvert fald coronatiden har givet plads til at tænke over, om man bare skal fortsætte, som man altid har gjort eller tænke på nye løsninger. En diskussion, man måske også bør tage er, hvorvidt antallet af dyrskuer er passende eller om man kunne bruge pengene bedre ved at promovere landbruget på andre måder, siger Per Larsen, der sluttede Agromessen med helstegt pattegris og masser af dækspark.

0

- Fødevareministeren burde stå hernede og tage ansvar

Formanden for pelsdyravlerforeningen på Gjøl var ikke tilfreds med, at alt ikke var clearet, før Fødevarestyrelsen, politi og hjemmeværn rykkede ud for at aflive de første mink.

Ny start i kendte lokaler

Selvom medarbejdere, maskiner og ydervægge er de samme som de sidste mange år hos maskinforretningen i Støvring, er der sket mange forandringer, siden man åbnede under Brdr. Thorsen 1. maj.

Fra montør til afdelingsleder i to afdelinger

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, overdrog sidste sommer stafetten i de to jyske afdelinger i Viborg og Redsted til den erfarne Semler Agro-mand Tony Pinholt. Nu kan den nye afdelingsleder se tilbage på et begivenhedsrigt år, der har rustet begge afdelinger til fremtiden.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.
Side 1 af 97 (1938 artikler)Prev1234567959697Next