bannerPos

Kverneland fylder 140 år

Produktchef Jesper Svendsen fra Kverneland DK viser ved pressepræsentationen i Norge nogle af de kundeefterspurgte egenskaber fra I-Plough’en. Foto: Erik Hansen

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
17-10-2019 06:39
Kvernelands jubilæum markeres med flere maskinnyheder på den forestående Agritechnica-messe i Hannover.

Grundlaget for de kendte Kverneland-plove blev skabt af Ole Gabriel Kverneland, da han i 1879 tændte essen og slog de første slag med hammeren i sin smedje i Klepp i Norge. Ved at hærde jernet fik han skabt en plov, som var lettere at trække for hestene hos de lokale bønder.

Her 140 år senere er den særlige hærdning fortsat et afgørende moment i de 5.000 Kverneland-plove, som årligt fremstilles af de 500 medarbejdere på fabrikken i samme by ved Stavanger. Hærdningen gør plovlegemet både stærkt og med en mindre vægt, som dermed fortsat gør plovene lettere at håndtere for nutidens trækkraft.

Kverneland Group, hvortil også den to år ældre fabrik i Kerteminde har tilhørt siden 1993, har derfor valgt at markere 140-års jubilæet med en række nyheder, som bliver præsenteret ved Agritechnica-messen i Hannover fra den 10. til 16. november.

Intelligente plove og harver

Blandt andet er EG-vendeplovene blevet opgraderet ved at hente flere detaljer fra den Isobus-styrede I-Plough, som Kverneland præsenterede på Hannover-messen for fire år siden. Forplovene kan nu justeres centralt, så indstillingen er ens for begge forplove ved ét greb. 

EG-vendeplovene fra tre til syv furer, som nu har fået modelbetegnelsen S-plove, har desuden fået nyt transportsystem og et større landhjul, der roterer i stedet for at vippe i forbindelse med vendingen. 

Endelig bliver alle Kverneland-plovene nu monteret med en syv centimeter højere plovås, der sikrer bedre gennemgang af vanskelige afgrøder som eksempelvis høje efterafgrøder.

Inden for harverne, der fremstilles på Kverneland Groups franske fabrik, kommer der også nyt på Agritechnica. Det drejer sig om Enduro-dybdeharverne, som kan arbejde ned til 35 centimeters dybde. Og som i Pro-udgaven kan justeres via Isobus med mindre eller mere vægt på de nye rollers. Disse harver afløser CLC-stubharveserien.

Fjedertandsmodellen Turbo 6500 T fås nu med Isobus, hvor alle harvens funktioner styres fra terminalen i førerkabinen, hvor alle data også opsamles. Harven er udstyret med følere, så den automatisk hæves ved store belastninger. Arbejdsdybden er fra tre til tyve centimeter.

Fra Kvernelands fabrik i Kerteminde vises på den store messe en ny 8,75 meter bred skårlæggerversion, model 5387 MT, som afløser for Kverneland 5090 butterfly-udgaven og en Vicon-siderive med to rotorer.

0

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.

Oase for lokale fødevarer midt i byen

Byens Gårdbutik i Svendborg sælger varer fra 65 forskellige fødevareproducenter og skaber arbejdspladser til folk på kanten af det ordinære arbejdsmarked.

Landbrugsstyrelsens tilsagnsbreve forvirrer unødigt

Ordlyden i den mail, som Landbrugsstyrelsen lige nu sender ud til landets landmænd vedrørende tilskud til målrettet kvælstofregulering, er forvirrende, mener Christina H. Siegumfeldt, planteavlskonsulent i Djursland Landboforening, som dagligt oplever opkald fra områdets landmænd.

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.

Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

200 år markeret med Ferguson-kunst

En grå Ferguson er blevet forvandlet til at kunstværk og placeret i Storåen for at markere Holstebro Struer Landboforenings 200 år.
Side 1 af 82 (1625 artikler)Prev1234567808182Next