bannerPos

Kverneland fylder 140 år

Produktchef Jesper Svendsen fra Kverneland DK viser ved pressepræsentationen i Norge nogle af de kundeefterspurgte egenskaber fra I-Plough’en. Foto: Erik Hansen

Tekst og foto: Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
17-10-2019 06:39
Kvernelands jubilæum markeres med flere maskinnyheder på den forestående Agritechnica-messe i Hannover.

Grundlaget for de kendte Kverneland-plove blev skabt af Ole Gabriel Kverneland, da han i 1879 tændte essen og slog de første slag med hammeren i sin smedje i Klepp i Norge. Ved at hærde jernet fik han skabt en plov, som var lettere at trække for hestene hos de lokale bønder.

Her 140 år senere er den særlige hærdning fortsat et afgørende moment i de 5.000 Kverneland-plove, som årligt fremstilles af de 500 medarbejdere på fabrikken i samme by ved Stavanger. Hærdningen gør plovlegemet både stærkt og med en mindre vægt, som dermed fortsat gør plovene lettere at håndtere for nutidens trækkraft.

Kverneland Group, hvortil også den to år ældre fabrik i Kerteminde har tilhørt siden 1993, har derfor valgt at markere 140-års jubilæet med en række nyheder, som bliver præsenteret ved Agritechnica-messen i Hannover fra den 10. til 16. november.

Intelligente plove og harver

Blandt andet er EG-vendeplovene blevet opgraderet ved at hente flere detaljer fra den Isobus-styrede I-Plough, som Kverneland præsenterede på Hannover-messen for fire år siden. Forplovene kan nu justeres centralt, så indstillingen er ens for begge forplove ved ét greb. 

EG-vendeplovene fra tre til syv furer, som nu har fået modelbetegnelsen S-plove, har desuden fået nyt transportsystem og et større landhjul, der roterer i stedet for at vippe i forbindelse med vendingen. 

Endelig bliver alle Kverneland-plovene nu monteret med en syv centimeter højere plovås, der sikrer bedre gennemgang af vanskelige afgrøder som eksempelvis høje efterafgrøder.

Inden for harverne, der fremstilles på Kverneland Groups franske fabrik, kommer der også nyt på Agritechnica. Det drejer sig om Enduro-dybdeharverne, som kan arbejde ned til 35 centimeters dybde. Og som i Pro-udgaven kan justeres via Isobus med mindre eller mere vægt på de nye rollers. Disse harver afløser CLC-stubharveserien.

Fjedertandsmodellen Turbo 6500 T fås nu med Isobus, hvor alle harvens funktioner styres fra terminalen i førerkabinen, hvor alle data også opsamles. Harven er udstyret med følere, så den automatisk hæves ved store belastninger. Arbejdsdybden er fra tre til tyve centimeter.

Fra Kvernelands fabrik i Kerteminde vises på den store messe en ny 8,75 meter bred skårlæggerversion, model 5387 MT, som afløser for Kverneland 5090 butterfly-udgaven og en Vicon-siderive med to rotorer.

Dansk fokus i Tyskland

I den forgangne uge har tusindvis af danske landmænd været i Hannover for at hente inspiration på maskinfronten.

Bundlinjen skal være bundsolid

Det er ikke nok, at en investering kun gavner produktionen. Den skal også gavne økonomien, siger Anders Harck, som er en af talerne til Landbrugskonferencen i Silkeborg.

DSV Frø præsenterer rekordresultat

Omsætningen voksede 29 procent og regnskabsåret 2018/19 endte med et resultat efter skat på 16,2 millioner kroner – 7 millioner mere end sidste år.

Ærter og hestebønner frem for kød

Ulrich Kern-Hansen har siden 1994 produceret kød og pålæg igennem virksomheden Hanegal, men ser ingen fremtid for kødproduktion. Derfor opfordrede han forleden Agri Nords økologer til at dyrke protein via ærter og hestebønner, som han selv vil forarbejde i et nyt firma.

Mere arbejde og mere frihed med fordobling

Anders Nøhr har netop færdiggjort sin nye stald, der skal give plads til 21.148 skrabehøns, som kommer til at fordoble ægproduktionen på gården ved Klejtrup.

Foredrag og infomøde om kosttilskud

Mælkeproducent Albert Scherphof, Skive, har i en årrække haft ondt i sine knæ. I dag spiser han kosttilskud og er ikke længere forpint. Sammen med professionsbachelor i sundhed og ernæring, Kirsten Bak Hansen, vil de hjælpe andre med ondt i deres led ved et arrangement den 2. december på Skive Bibliotek.

Vaccinér polte mod transportsyge

Flere svineproducenter med egen opformering bør vaccinere polte mod transportsyge.

Mejeri er specialiseret i hvide oste

Nordex Food driver Nørager Mejeri A/S i Himmerland plus et mejeri i både Østrig og Rumænien. Fælles for dem alle er, at de er specialiseret i hvide oste.

Reka fejrer 40 års jubilæum

Reka overtog lokalerne i Aars for 40 år siden med henblik på at producere minidozere. Det kom de aldrig til, men er i dag en af landets førerende producenter af biomasseanlæg.

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.
Side 1 af 61 (1204 artikler)Prev1234567596061Next