Hiver ukrudtet op ved roden

Christian Carus 09-01-2019 09:14:56
Jord og ukrudt bliver slynget afsted med 90 kilometer I timen af rotoren. Ukrudtet er lettest og lander derfor øverst, hvor det udtørrer.
Med en Biorotor er Henriks Markservice, Aars, klar til at få styr på rodukrudtet på de himmerlandske øko-marker.

Med 10 kilometer i timen bevæger den sig hen over den frosne mark ved Vester Hornum i Himmerland, mens ukrudtet bliver kylet op i luften.

Henrik Pedersen, indehaver af Henriks Markservice, har for nylig investeret i en såkaldt Biorotor. Det er den første af sin slags i Himmerland, og i disse dage kører maskineriet på højtryk hos maskinstationens økologiske kunder. Let frost og en Biorotor er nemlig en god kombination, hvis man vil have has på rodukrudtet.

Rotoren fungerer ved, at de 8 millimeter brede hardox-tænder roterer med 90 kilometer i timen og griber rødderne i en dybde helt ned til 25 centimeter, hvorefter både jord og rødder slynges op i luften. Da rødder og planter er lettere end jorden, lander de øverst, hvor de bliver liggende og tørrer ud. Og hvis frosten får fat i dem, bliver processen endnu mere effektiv.

- Mange snakker om og anbefaler harver med fuld gennemskæring. Det er vi ikke interesserede i, vi vil have rødderne op til overfladen, hvor vi kan se og kontrollere dem, siger Leo Pedersen, ejer af Lunde Maskincenter ved Nørre Nebel i Vestjylland, der har udviklet Biorotoren, som gerne skulle spare økologer for adskillige ture med harven.

I dagens anledning er både Leo Pedersen og Albert Thusgaard fra Lunde Maskincenter med for at, se hvordan maskinen er kommet fra land i Himmerland.

Godt såbed

Henrik Pedersen anskaffede sig Biorotoren sidst på sommeren for at få lagt et engareal, der på grund af tørken var blevet farbart for første gang i over 25 år, om til græs.

- Der var utrolig mange skræpper og rodukrudt, og jeg manglede noget at bearbejde det med. Så fandt jeg frem til, at en Biorotor var det rigtige redskab, fortæller maskinstationsejeren, der dog først for alvor har haft tid til at lufte den nye maskine i vintermånederne.

Og han ser flere fordele i anskaffelsen af den seks meter brede maskine, der har en kapacitet på 30-40 hektar på en arbejdsdag.

- For det første gælder det om at få det optimale ud af jorden. Og der er mange tønder at hente ved at anlægge et ordentligt såbed. På den her måde får man både fat i rodukrudtet og får en dejligt jævn mark. Samtidig sagde jeg også til mine medarbejdere, at det er en mulighed for at få noget mere at lave her i vintermånederne, hvor den er perfekt at køre med, siger Henrik Pedersen, der i alt passer cirka 1.500 hektar økologisk jord for sine kunder.

- Der kommer flere og flere økologer til, og det udgør efterhånden mere end 25 procent af vores forretning. Jeg synes, det er spændende at være med til – det her med rettidigheden, der betyder så enormt meget, hvis tingene skal lykkes, fortæller maskinstationsejeren, der de seneste år har beskæftiget sig en del med økologiske majs. Det bliver også afgrøden på de 14 hektar ved Vester Hornum.

Også for konventionelle

Mens Biorotoren er et oplagt redskab for økologiske landmænd og Lunde Maskincenter også har samarbejdet med Naturstyrelsen om at udvikle en model til bekæmpelse af hybenroser, ser Albert Thusgaard også muligheder for at komme ind på det konventionelle marked.

- Der er flere og flere traditionelle landmænd, der får interesse i at bruge den til at vende græsmarkerne, og den gør det stort set ud for en sprøjtning, så hvis sprøjtemidler fortsætter med at blive dyrere og dyrere og mere og mere forbudt, tror jeg også den vil vinde indpas der, spår han.

Gennembrud i 2018

Først og fremmest glæder Leo Pedersen og Albert Thusgaard sig dog over, at 2018 for alvor blev året, hvor Biorotoren slog igennem.

- Da vi var på Agromek i 2016, grinede folk nærmest ad os. Sidste år var det anderledes. Nu kan folk pludselig se idéen med det, konstaterer Leo Pedersen, der fortæller, at der kører omkring 40 biorotorer rundt på de danske marker i bredder fra 2,5 til 6 meter, mens man også har afsat modeller til udlandet. En stor forløsning efter at have arbejdet på maskinen i seks år.

- Det har krævet masser af arbejde og tests at få sammensat en maskine, der kan holde til den belastning, den bliver udsat for, men de sidste par år er vi kommet så langt, at vi nu kan sige, at den er der. Men vi vil fortsat udvikle på den, fortæller Leo Pedersen, og forklarer at man blandt andet arbejder på en opdatering til de barske forhold i Schweiz og Norge, hvor klipper og sten giver udfordringer.

I den himmerlandske muld, volder de enkelte sten dog ingen problemer.
- Selvfølgelig kan der godt ryge en tand, men den skulle gerne kunne klare sten op til fodboldstørrelse, siger Albert Thusgaard.
 

Limousiner slår dørene op

21-01-2019 07:58:42

Selvom Limousine-avlen er en hobby hos Birkely Limousine, er det en seriøs en af slagsen, fortæller Jakob Ravn, der den 26. januar er én af værterne, når Limousinerne holder åbent hus.


Landmænd håber, sprøjteforbud omkring vandboringer giver ro

20-01-2019 07:54:10

Trods et i forvejen velbeskyttet drikkevand, tror formanden for DLMØ, at politikernes strategi om forsigtighedsprincip i forhold til de boringsnære beskyttelsesområder vil skabe ro.


Vejen er fem år lang og går fra leje til selveje

19-01-2019 07:39:23

Brødrene Sudergaard drømmer om at blive selvstændige. For dem lykkes det ved at indgå en lejeaftale på Gedsted Nørgaard i Himmerland. Den ejendom, med alt hvad der hører, lejer de de næste fem år af to investorer, hvorefter de unge brødre har købspligt og kan kalde sig selvstændige mælkeproducenter.


Mæglervirksomhed genopstår

18-01-2019 07:35:45

Agriteam Viborg/Aars ApS ejendomsmæglerfirmaet Ib Bjerregaard har oprettet en afdeling i Randers. Afdelingen får Bernt Villadsen i spidsen og skal dække Djursland og Randersområdet samt syd herfor.


Generationsskifte på vej hos Farmas

17-01-2019 07:32:22

Ole Borup Rosengreen er blevet udnævnt til underdirektør i Farmas A/S, som en del af et glidende generationsskifte, hvor direktør, Anette Rosengreen med tiden vil overdrage familievirksomheden til sin søn.


Danske Svineproducenter skal have ny formand

16-01-2019 14:30:21

Efter blot et år på formandsposten har Torben Hauskov valgt at stoppe som Danske Svineproducenters formand.


Valg af majssorter til 2019

16-01-2019 10:45:55

Sortsvalg i majs er meget vigtig, da det har stor indvirkning på den samlede grovfoderration og økonomi.


Tre nye teleskoplæssere til virksomhed med vokseværk

15-01-2019 07:55:28

HPH Totalbyg, Århus, har udvidet maskinparken med tre teleskoplæssere.


Sikkerhed: Skræddersyet førstehjælpskursus til landmanden

14-01-2019 11:12:05

Djursland Landboforening fortsætter med at have fuld fokus på sikkerhed i landbruget i 2019. Til marts tilbyder foreningen et førstehjælpskursus skræddersyet branchen.


Avisen kommer nu om tirsdagen

14-01-2019 08:00:15

Ugeavisen fra L-MedieHus uddeles nu tirsdag/onsdag i stedet for torsdag/fredag af FK Distributions bude. Men allerede fra lørdag morgen kan avisen læses her på hjemmesiden.


Selvbyg skal give mere velfærd til kødkvæg

14-01-2019 07:43:57

Et byggesæt fra Nørager Trælast er blevet til en løsdriftsstald på 320 kvadratmeter ved familien Ettrup, Løgstør. Stalden er bygget af familien selv med fokus på velfærd for familiens kødkvæg.


Entreprenør- og kloakbranchen overses på uddannelsesområdet

12-01-2019 07:38:05

DM&E opfordrer erhvervet til at komme på efteruddannelse år efter år. Der er et kæmpe behov og et hul i forhold til andre branchers uddannelsesmuligheder, mener branchedirektør Bent Juul Jørgensen.


Er det dyrt at sektionere farestalden ordentligt?

11-01-2019 07:31:23

Mens større investeringer ikke er i populære, når indtjeningen er lav i svinebranchen, er mindre investeringer med kort tilbagebetalingstid interessante. For eksempel sektionering af farestalden.


Aalborg Symfoniorkester slår tonen an i Kornets Hus

10-01-2019 07:25:55

Violinernes fortolkning af de bølgende kornmarker bliver en del af lyduniverset, når Kornets Hus åbner ved Hjørring om et års tid.


En aften fuld af politik, valgsnak og kommunikation

09-01-2019 15:53:43

Årets første medlemsmøde i landboforeningerne Østjysk, Vejle-Fredericia og Odder-Skanderborg havde fokus på det, Landbrug & Fødevarer gør for medlemmerne.


Agri Nord udvider med rådgivning i arbejdsmiljø

09-01-2019 10:47:26

Agri Nord-koncernen har den 1. januar 2019 etableret fir-maet Dansk Arbejdsmiljø Rådgivning. Agri Nord etablerer hermed et nyt forretningsområde, som skal være med til at sikre land-mænd, private og offentlige virksomheder samt deres ansatte, at de får et bedre arbejdsmiljø. Det sker gennem opkøb af firmaet sp-arbejdsmiljørådgivning.


Hiver ukrudtet op ved roden

09-01-2019 09:14:56

Med en Biorotor er Henriks Markservice, Aars, klar til at få styr på rodukrudtet på de himmerlandske øko-marker.


Udstiller-rekorden er nu slået på Nutrifair

08-01-2019 07:49:23

Over 250 udstillere og en forventning om et brag af etprogram. Det er, hvad Nutrifair kan byde på, når Messe C i Fredericia for ottende gang slår dørene op onsdag den 16. og torsdag den 17. januar.


Gode køer starter som stærke kalve

07-01-2019 07:44:13

Ved at udvælge de kommende malkekøer blandt puljen af kviekalve ud fra genetik, tilvækst og eventuelt sygdomsforløb, maksimes chancerne for at få de bedst mulige malkekøer.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 31 (617 artikler)Prev1234567293031Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer