bannerPos

Hiver ukrudtet op ved roden

Jord og ukrudt bliver slynget afsted med 90 kilometer I timen af rotoren. Ukrudtet er lettest og lander derfor øverst, hvor det udtørrer.

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
09-01-2019 09:14
Med en Biorotor er Henriks Markservice, Aars, klar til at få styr på rodukrudtet på de himmerlandske øko-marker.

Med 10 kilometer i timen bevæger den sig hen over den frosne mark ved Vester Hornum i Himmerland, mens ukrudtet bliver kylet op i luften.

Henrik Pedersen, indehaver af Henriks Markservice, har for nylig investeret i en såkaldt Biorotor. Det er den første af sin slags i Himmerland, og i disse dage kører maskineriet på højtryk hos maskinstationens økologiske kunder. Let frost og en Biorotor er nemlig en god kombination, hvis man vil have has på rodukrudtet.

Rotoren fungerer ved, at de 8 millimeter brede hardox-tænder roterer med 90 kilometer i timen og griber rødderne i en dybde helt ned til 25 centimeter, hvorefter både jord og rødder slynges op i luften. Da rødder og planter er lettere end jorden, lander de øverst, hvor de bliver liggende og tørrer ud. Og hvis frosten får fat i dem, bliver processen endnu mere effektiv.

- Mange snakker om og anbefaler harver med fuld gennemskæring. Det er vi ikke interesserede i, vi vil have rødderne op til overfladen, hvor vi kan se og kontrollere dem, siger Leo Pedersen, ejer af Lunde Maskincenter ved Nørre Nebel i Vestjylland, der har udviklet Biorotoren, som gerne skulle spare økologer for adskillige ture med harven.

I dagens anledning er både Leo Pedersen og Albert Thusgaard fra Lunde Maskincenter med for at, se hvordan maskinen er kommet fra land i Himmerland.

Godt såbed

Henrik Pedersen anskaffede sig Biorotoren sidst på sommeren for at få lagt et engareal, der på grund af tørken var blevet farbart for første gang i over 25 år, om til græs.

- Der var utrolig mange skræpper og rodukrudt, og jeg manglede noget at bearbejde det med. Så fandt jeg frem til, at en Biorotor var det rigtige redskab, fortæller maskinstationsejeren, der dog først for alvor har haft tid til at lufte den nye maskine i vintermånederne.

Og han ser flere fordele i anskaffelsen af den seks meter brede maskine, der har en kapacitet på 30-40 hektar på en arbejdsdag.

- For det første gælder det om at få det optimale ud af jorden. Og der er mange tønder at hente ved at anlægge et ordentligt såbed. På den her måde får man både fat i rodukrudtet og får en dejligt jævn mark. Samtidig sagde jeg også til mine medarbejdere, at det er en mulighed for at få noget mere at lave her i vintermånederne, hvor den er perfekt at køre med, siger Henrik Pedersen, der i alt passer cirka 1.500 hektar økologisk jord for sine kunder.

- Der kommer flere og flere økologer til, og det udgør efterhånden mere end 25 procent af vores forretning. Jeg synes, det er spændende at være med til – det her med rettidigheden, der betyder så enormt meget, hvis tingene skal lykkes, fortæller maskinstationsejeren, der de seneste år har beskæftiget sig en del med økologiske majs. Det bliver også afgrøden på de 14 hektar ved Vester Hornum.

Også for konventionelle

Mens Biorotoren er et oplagt redskab for økologiske landmænd og Lunde Maskincenter også har samarbejdet med Naturstyrelsen om at udvikle en model til bekæmpelse af hybenroser, ser Albert Thusgaard også muligheder for at komme ind på det konventionelle marked.

- Der er flere og flere traditionelle landmænd, der får interesse i at bruge den til at vende græsmarkerne, og den gør det stort set ud for en sprøjtning, så hvis sprøjtemidler fortsætter med at blive dyrere og dyrere og mere og mere forbudt, tror jeg også den vil vinde indpas der, spår han.

Gennembrud i 2018

Først og fremmest glæder Leo Pedersen og Albert Thusgaard sig dog over, at 2018 for alvor blev året, hvor Biorotoren slog igennem.

- Da vi var på Agromek i 2016, grinede folk nærmest ad os. Sidste år var det anderledes. Nu kan folk pludselig se idéen med det, konstaterer Leo Pedersen, der fortæller, at der kører omkring 40 biorotorer rundt på de danske marker i bredder fra 2,5 til 6 meter, mens man også har afsat modeller til udlandet. En stor forløsning efter at have arbejdet på maskinen i seks år.

- Det har krævet masser af arbejde og tests at få sammensat en maskine, der kan holde til den belastning, den bliver udsat for, men de sidste par år er vi kommet så langt, at vi nu kan sige, at den er der. Men vi vil fortsat udvikle på den, fortæller Leo Pedersen, og forklarer at man blandt andet arbejder på en opdatering til de barske forhold i Schweiz og Norge, hvor klipper og sten giver udfordringer.

I den himmerlandske muld, volder de enkelte sten dog ingen problemer.
- Selvfølgelig kan der godt ryge en tand, men den skulle gerne kunne klare sten op til fodboldstørrelse, siger Albert Thusgaard.
 

Vandsenge øger mælkeproduktionen

Sagro var med, da Jørgen Pedersens stalde med vandsenge blev vist frem.

Efterafgrøder bør altid nedvisnes med glyphosat før pløjefri såning

- Mange har fået en grim overraskelse af især meget enårig rapgræs, hvor sprøjtning med glyphosat er undladt. Mit råd er derfor at nedvisne efterafgrøder snarest, lyder det fra Erik Sandal, LMO.

Mineralblanding styrker kalvens tarmsundhed

Nutrimin A/S præsenterede en mineralblanding til kalve, som styrker kalvenes tarmsundhed.

Miss Agro Nord 2019

Familien Therkildsen kan se tilbage på et vellykket Agro Nord, hvor familiens seks medbragte køer snuppede flere modeltitler på kvægfagmessen i Aars. Blandt andet Miss Agro Nord.

Øko-græsmarkerne skal vurderes

Tørken i 2018 har sat sine spor på græsmarkerne, og det er derfor nødvendigt at tage en nøje vurdering af, om markerne skal lægges om eller have lov at blive liggende.

Kom krondyrene i forkøbet

Hegn vildtet ude med el-hegn, inden de spiser markudbyttet.

Tilfredshed i Thy

Trods de skygger, tørken har trukket, er det en tilfreds LandboThy, som ser tilbage på 2018. Også her fornemmer man lidt mere velvillighed, når snakken falder på bidragssatser, udlån og generationsskifte.

Markvanding med bedre driftsøkonomi

Ødelagte afgrøder og unødige reparationsudgifter til rørbrud midt i højsommeren er et scenarie, de fleste landmænd gerne vil undgå. Men rørbrud og andre gener i forbindelse med markvanding kan undgås ved at skifte til en frekvensreguleret pumpe, der giver langt bedre driftsøkonomi og minimal risiko for rørbrud.

Professionel skovservice og naturpleje

Hos Alstrup Skovservice ved Videbæk har man specialiseret sig inden for en bred vifte af skov- og naturpleje-opgaver – blandt andet for Skov- og Naturstyrelsen.

Præcisionsjordbrug er for alle

Præcisionsjordbrug er ikke kun GPS, faste kørespor, vækstregulering og graduering af gødskning og udsæd inden for få kvadratmeter. Der er mange niveauer, og derfor er præcision for alle.
Side 1 af 36 (715 artikler)Prev1234567343536Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer