bannerPos

Hiver ukrudtet op ved roden

Jord og ukrudt bliver slynget afsted med 90 kilometer I timen af rotoren. Ukrudtet er lettest og lander derfor øverst, hvor det udtørrer.

Christian Carus

Journalist
09-01-2019 09:14
Med en Biorotor er Henriks Markservice, Aars, klar til at få styr på rodukrudtet på de himmerlandske øko-marker.

Med 10 kilometer i timen bevæger den sig hen over den frosne mark ved Vester Hornum i Himmerland, mens ukrudtet bliver kylet op i luften.

Henrik Pedersen, indehaver af Henriks Markservice, har for nylig investeret i en såkaldt Biorotor. Det er den første af sin slags i Himmerland, og i disse dage kører maskineriet på højtryk hos maskinstationens økologiske kunder. Let frost og en Biorotor er nemlig en god kombination, hvis man vil have has på rodukrudtet.

Rotoren fungerer ved, at de 8 millimeter brede hardox-tænder roterer med 90 kilometer i timen og griber rødderne i en dybde helt ned til 25 centimeter, hvorefter både jord og rødder slynges op i luften. Da rødder og planter er lettere end jorden, lander de øverst, hvor de bliver liggende og tørrer ud. Og hvis frosten får fat i dem, bliver processen endnu mere effektiv.

- Mange snakker om og anbefaler harver med fuld gennemskæring. Det er vi ikke interesserede i, vi vil have rødderne op til overfladen, hvor vi kan se og kontrollere dem, siger Leo Pedersen, ejer af Lunde Maskincenter ved Nørre Nebel i Vestjylland, der har udviklet Biorotoren, som gerne skulle spare økologer for adskillige ture med harven.

I dagens anledning er både Leo Pedersen og Albert Thusgaard fra Lunde Maskincenter med for at, se hvordan maskinen er kommet fra land i Himmerland.

Godt såbed

Henrik Pedersen anskaffede sig Biorotoren sidst på sommeren for at få lagt et engareal, der på grund af tørken var blevet farbart for første gang i over 25 år, om til græs.

- Der var utrolig mange skræpper og rodukrudt, og jeg manglede noget at bearbejde det med. Så fandt jeg frem til, at en Biorotor var det rigtige redskab, fortæller maskinstationsejeren, der dog først for alvor har haft tid til at lufte den nye maskine i vintermånederne.

Og han ser flere fordele i anskaffelsen af den seks meter brede maskine, der har en kapacitet på 30-40 hektar på en arbejdsdag.

- For det første gælder det om at få det optimale ud af jorden. Og der er mange tønder at hente ved at anlægge et ordentligt såbed. På den her måde får man både fat i rodukrudtet og får en dejligt jævn mark. Samtidig sagde jeg også til mine medarbejdere, at det er en mulighed for at få noget mere at lave her i vintermånederne, hvor den er perfekt at køre med, siger Henrik Pedersen, der i alt passer cirka 1.500 hektar økologisk jord for sine kunder.

- Der kommer flere og flere økologer til, og det udgør efterhånden mere end 25 procent af vores forretning. Jeg synes, det er spændende at være med til – det her med rettidigheden, der betyder så enormt meget, hvis tingene skal lykkes, fortæller maskinstationsejeren, der de seneste år har beskæftiget sig en del med økologiske majs. Det bliver også afgrøden på de 14 hektar ved Vester Hornum.

Også for konventionelle

Mens Biorotoren er et oplagt redskab for økologiske landmænd og Lunde Maskincenter også har samarbejdet med Naturstyrelsen om at udvikle en model til bekæmpelse af hybenroser, ser Albert Thusgaard også muligheder for at komme ind på det konventionelle marked.

- Der er flere og flere traditionelle landmænd, der får interesse i at bruge den til at vende græsmarkerne, og den gør det stort set ud for en sprøjtning, så hvis sprøjtemidler fortsætter med at blive dyrere og dyrere og mere og mere forbudt, tror jeg også den vil vinde indpas der, spår han.

Gennembrud i 2018

Først og fremmest glæder Leo Pedersen og Albert Thusgaard sig dog over, at 2018 for alvor blev året, hvor Biorotoren slog igennem.

- Da vi var på Agromek i 2016, grinede folk nærmest ad os. Sidste år var det anderledes. Nu kan folk pludselig se idéen med det, konstaterer Leo Pedersen, der fortæller, at der kører omkring 40 biorotorer rundt på de danske marker i bredder fra 2,5 til 6 meter, mens man også har afsat modeller til udlandet. En stor forløsning efter at have arbejdet på maskinen i seks år.

- Det har krævet masser af arbejde og tests at få sammensat en maskine, der kan holde til den belastning, den bliver udsat for, men de sidste par år er vi kommet så langt, at vi nu kan sige, at den er der. Men vi vil fortsat udvikle på den, fortæller Leo Pedersen, og forklarer at man blandt andet arbejder på en opdatering til de barske forhold i Schweiz og Norge, hvor klipper og sten giver udfordringer.

I den himmerlandske muld, volder de enkelte sten dog ingen problemer.
- Selvfølgelig kan der godt ryge en tand, men den skulle gerne kunne klare sten op til fodboldstørrelse, siger Albert Thusgaard.
 

Robot øger fodereffektiviteten

Bedre fodereffektivitet, mere fleksibilitet og lavere energiforbrug er nøgleordene, når Lelys kommercielle produktspecialist, Harriet Johannessen, beskriver det automatiske fodersystem, Lely Vector.

MidtWest er tilfredse trods regn

Regnen satte sine spor på MidtWest Farmshow i Skive og mange blev hjemme. Alligevel er arrangørerne bag tilfredse.

Har været med siden 60´erne

Familien fra Kokkenborg I/S har været faste udstillere i Hjørring, siden dyrskuet flyttede til sin nuværende placering for 50 år siden. I år er ingen undtagelse, når familien stiller med seks køer og en kvie.

Mærkedage hos Ovethi

A/S Ovethi Dansk Dæk Service kan på fredag markere flere mærkedage i firmaets hovedafdeling i Gelsted på Vestfyn.

En af verdens mest eftertragtede fisk på Hjørring Dyrskue

Med priser i ti tusind kroners klassen, hører tunen til en af verdens mest eftertragtede spisefisk. Du kan komme helt tæt på den eftertragtede fisk, som igen er begyndt at dukke op i de danske farvande.

Sjælden virus fundet i rugmark på Djursland

En sjælden jordbåren virus er fundet i en rugmark nær Auning på Djursland. Den smitsomme virus er kun to gange tidligere set i Danmark.

Fra hvide muskeldyr til skotsk kærlighed

Cecilia Vanggaard har skiftet barndomsracen Charolais ud med Skotsk Højlandskvæg. I år udstiller hun kvien Olga, som er datter til Karen Helene, der var den første skotte på ejendommen i Syvsten ved Sæby.

Oplev en vinmark på Hjørring Dyrskue

Besøg Det Grønne Hjørne på skuet i Hjørring og bliv klogere på vinavl. Se vinstokkene og smag på dråberne den 21. og 22 juni.

Solceller er mere interessante end nogensinde før

Prisen på solceller er omkring halveret på fem år og samtidig er effektiviteten bare steget. Det gør solceller til en interessant investering lige nu.

Outdoorafdeling udvider igen

For fjerde år byder skuet i Hjørring velkommen til de mange besøgende, som også interesserer sig for nordjyske naturoplevelser. Outdoorafdelingen vokser med en tredjedel i forhold til sidste år, og der er masser af muligheder for at blive
Side 1 af 46 (918 artikler)Prev1234567444546Next