bannerPos

Optimisme forud for majshøsten

Vejrbetingelserne har på godt jysk ikke været så ringe endda under vækstsæsonen for majsen, og det giver håb om gode udbytter, siger planteaviskonsulent i Agri Nord, Martin Ringsing.
31-08-2020 12:40

En god vækstsæson, flere majsvarmeenheder end normalt og udviklingen i marken peger på gode udbytter og en lidt tidligere majshøst. Det vurderer planteavlskonsulent i Agri Nord, Martin Ringsing.

Alt peger i retning af, at majshøsten starter lidt tidligere end normalt i år.

- De tidligste marker vil nok være klar allerede 20.-25. september, og det er lidt før end nor-malt. Vi plejer at høste majsen fra omkring 1. oktober, siger Martin Ringsing, der er grovfoderekspert og planteavlskonsulent i Agri Nord.

Men majsen vokser selvfølgelig stadig, og noget, der kan ændre billedet, er pludselig natte-frost.

- Vi vil gerne have sol, masser af sol, men ingen frost. Frost standser væksten og koster ud-bytte og kvalitet, siger konsulenten.

Flotte udbytter i vente

Betingelserne for majsen har generelt set været gode henover vækstsæsonen.

- Maj var kold, men den var heldigvis tør, så majsen fik en fornuftig start, fortæller Martin Ringsing.

I juni kom varmen, som fik majsplanterne til at eksplodere.

- Det gav os nogle robuste planter, som kunne modstå kulden i juli, og det var perfekt for majsen, da varmen kom tilbage i august, fortæller konsulenten.

Det rette høsttidspunkt betaler sig

Martin Ringsing opfordrer landmændene til at være helt sikre på, hvornår det optimale høsttidspunkt er. Det er, når majsen har en tørstofprocent på mellem 30 og 34.

Det kan man ikke vurdere ud fra, hvornår naboen begynder at høste.

- Der er stor forskel fra mark til mark, blandt andet afhængigt af sort, forfrugt og såtidspunkt, siger Martin Ringsing.

Det optimale høsttidspunkt kan derimod nøjagtigt fastslås ved at få taget en planteanalyse.

- Hvis majsen tages for tidligt, risikerer man saftafløb, hvor en stor del af energien simpelthen løber ud af stakken, og tager man majsen for sent, er den svær at ensilere optimalt, og der er risiko for mug og ringere foderoptagelse. I begge tilfælde er der store værdier på spil, siger konsulenten.

Digital overvågning af høsttidspunktet

Et andet værktøj, der kan bruges til at bestemme det optimale høsttidspunkt, er Crop Manager. Det er et  digitalt redskab der ud fra sort, såtidspunkt, vejrdata med mere beregner tørstofpro-centen.

- Det er et spændende og relativt nyt værktøj, der nu kører på tredje sæson, siger Martin Ringsing.

Men uanset analyser og data så er det nødvendigt at gå ud i sin mark fysisk og vurdere, hvor-når der skal høstes.

Man kan også tage til Agri Nords majsdemo den 15. september på Ladelundsvej 9, 9610 Nørager kl. 10.30. Her er der gennemgang af sorterne, friske analyser der viser tørstofprocent, demonstration af rækkesåning af græsefterafgrøder og meget mere.

hka

0

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.

Succes med tilskudsansøgning til sit kvægbrug

Den himmerlandske mælkeproducent Anders Iversen Mosdal, har flere gange benyttet sig af muligheden for at indsende en ansøgning med håbet om, at få del i puljen om støtte via Landdistriktsprogrammet. Senest har han fået tilsagn til en udvidelse på 139 sengepladser, et vandrensningsanlæg og LED-belysning.

Ærlighed og god service

Et solidt kundeunderlag, specielt indenfor landbrugs- og entreprenørmaskiner, men også transport og personvognskunder, har været med til at sikre Ovethi – Dansk Dæk Service en stabil omsætning, trods coronasituationen i Danmark.

Går efter stabile roer, hvor majsene svinger

På Klovborg i Vendsyssel har man for første gang siden 1987 igen roer i markplanen. Med et mere stabilt udbytte skal de glide ind på de arealer, hvor majsudbyttet har været for svingende.
Side 1 af 97 (1935 artikler)Prev1234567959697Next