bannerPos

Ord må ikke stå i vejen for vigtig debat

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
18-04-2019 10:00

LANDET HAR ALTID været kendt for at være et sted, hvor man arbejder hårdt for det daglige brød. Men det har også været kendt som stedet, hvor man tager sig godt af hinanden. Lige i disse dage kører der i egne rækker en debat om, hvorvidt man nu også er så gode til at tage sig ordentligt af hinanden på landet. En række landboformænd har rejst debatten om unges gyllekørsel, som de mener i en del tilfælde er uansvarlig. Og de peger på arbejdsgivernes ansvar.

VI SKAL GERNE medgive, at ordvalget fra landboformændene er uheldigt, når de insinuerer, at de unge kører gylle i døgndrift på smøger, energidrik og det, der er værre. Det er under lavmålet. Sådan ønsker vi jo heller ikke, at andre omtaler landbruget. Men debatten er helt berettiget. Og vi både hører og ser også tilfælde, hvor buen er spændt for vidt i det travle forår.

DET ER IKKE godt. Hverken for sikkerheden på vejene eller hjemme på bedrifterne. Og det er heller ikke godt for landbrugserhvervets omdømme. Alle i branchen ved, at der sker alt for mange ulykker – desværre også med dødelig udgang i dansk landbrug. Men samtidig kan eventuelt urimelige lange arbejdsdage også betyde, at den arbejdskraft, som hver enkelt landmand er så afhængig af, svinder ind.

I DAGENS AVIS opfordrer konsulent i virksomhedsledelse, Jens Skov fra rådgivningshuset Centrovice, kraftigt til, at man anstrenger sig for at holde på sine ansatte. Ikke mindst fordi han anslår, at det koster mellem 70-150 procent af en årsløn at skifte medarbejder, alt efter hvilket stillingsniveau de er på.

HOS DEN STORE svinebedrift Go-Gris i Østbirk ved Horsens har medindehaver Martin Mogensen forståelse for, hvis det af og til glipper med at holde på medarbejderne, fortæller han i dagens spalter. »Vi er nødt til at se, hvordan omverdenen er rundt om os og så tilbyde nogle arbejdsforhold, der er hen omkring det. Ellers kan jeg egentlig godt forstå, at vi mister nogle medarbejdere«, konstaterer han. Det kan næppe siges ret meget mere klart.

HER I PÅSKEUGEN er der måske mulighed for at tænke lidt over tingene. Og måske også mulighed for at vise sine medarbejdere, at de er påskønnet. De lange arbejdsdage vil vi aldrig komme ud over i landbruget. De er en del af charmen ved erhvervet, når der skal sås og høstes. Men rovdrift på ansatte, der fører til ulykker, er en uskik. Og derfor er den debat, som landboformændene har rejst, også en debat, som ikke kan og skal fejes af bordet med et skuldertræk. Ordvalget kunne og burde have været anderledes. Men emnet er for alvorligt til at affeje debatten af den grund.   

Landmænd bør spare op til pension

Allerede når en ung landmand etablerer sig, skal han starte med at spare op til sin pension. Sådan lyder rådet fra Agri Nord, der møder en del landmænd, der ikke har sparet op til alderdommen.

Fasthold din konkurrencekraft

De fleste danske landmænd producerer til et pristagermarked, og vinderne i dette marked er dem, som kan holde den laveste fremstillingspris på salgsproduktet. Hvordan ligger du i dette konkurrenceprægede marked og hvor finder du dine indsatsområder?

EU-kandidater så på naturpleje

Venstres spidskandidat til EP-valget, Morten Løkkegaard, var onsdag på besøg på Harboøre Tange. Partiets kandidat i Midt- og Vestjylland, Erik Poulsen, havde inviteret ham ud på vestkysten for at præsentere nogle af de udfordringer, som optager vestjyderne.

De unge må ikke tale sig selv ned

100 spørgelystne jordbrugsteknologstuderende mødte op da miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kom forbi til en snak om arealudnyttelse, generationsskifte, skovrejsning og bæredygtighed.

Kvæg- og svinefolk på efteruddannelse i Aarhus

Ansatte i kvæg- og svinebranchen kommer langvejs fra for at blive klogere på husdyrernæring på Erhvervsakademi Aarhus.

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.
Side 1 af 44 (862 artikler)Prev1234567424344Next