bannerPos

Ord må ikke stå i vejen for vigtig debat

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
18-04-2019 10:00

LANDET HAR ALTID været kendt for at være et sted, hvor man arbejder hårdt for det daglige brød. Men det har også været kendt som stedet, hvor man tager sig godt af hinanden. Lige i disse dage kører der i egne rækker en debat om, hvorvidt man nu også er så gode til at tage sig ordentligt af hinanden på landet. En række landboformænd har rejst debatten om unges gyllekørsel, som de mener i en del tilfælde er uansvarlig. Og de peger på arbejdsgivernes ansvar.

VI SKAL GERNE medgive, at ordvalget fra landboformændene er uheldigt, når de insinuerer, at de unge kører gylle i døgndrift på smøger, energidrik og det, der er værre. Det er under lavmålet. Sådan ønsker vi jo heller ikke, at andre omtaler landbruget. Men debatten er helt berettiget. Og vi både hører og ser også tilfælde, hvor buen er spændt for vidt i det travle forår.

DET ER IKKE godt. Hverken for sikkerheden på vejene eller hjemme på bedrifterne. Og det er heller ikke godt for landbrugserhvervets omdømme. Alle i branchen ved, at der sker alt for mange ulykker – desværre også med dødelig udgang i dansk landbrug. Men samtidig kan eventuelt urimelige lange arbejdsdage også betyde, at den arbejdskraft, som hver enkelt landmand er så afhængig af, svinder ind.

I DAGENS AVIS opfordrer konsulent i virksomhedsledelse, Jens Skov fra rådgivningshuset Centrovice, kraftigt til, at man anstrenger sig for at holde på sine ansatte. Ikke mindst fordi han anslår, at det koster mellem 70-150 procent af en årsløn at skifte medarbejder, alt efter hvilket stillingsniveau de er på.

HOS DEN STORE svinebedrift Go-Gris i Østbirk ved Horsens har medindehaver Martin Mogensen forståelse for, hvis det af og til glipper med at holde på medarbejderne, fortæller han i dagens spalter. »Vi er nødt til at se, hvordan omverdenen er rundt om os og så tilbyde nogle arbejdsforhold, der er hen omkring det. Ellers kan jeg egentlig godt forstå, at vi mister nogle medarbejdere«, konstaterer han. Det kan næppe siges ret meget mere klart.

HER I PÅSKEUGEN er der måske mulighed for at tænke lidt over tingene. Og måske også mulighed for at vise sine medarbejdere, at de er påskønnet. De lange arbejdsdage vil vi aldrig komme ud over i landbruget. De er en del af charmen ved erhvervet, når der skal sås og høstes. Men rovdrift på ansatte, der fører til ulykker, er en uskik. Og derfor er den debat, som landboformændene har rejst, også en debat, som ikke kan og skal fejes af bordet med et skuldertræk. Ordvalget kunne og burde have været anderledes. Men emnet er for alvorligt til at affeje debatten af den grund.   

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next