bannerPos

Det inspirerende netværk

- Især som nystartet er det vigtigt at blive inspireret af andre og holde sig skarp på det faglige, siger Jens Skov Rasmussen, konsulent i virksomhedsledelse hos Centrovice.

Tekst og foto: Ebbe Mortensen

Freelance journalist
08-12-2019 07:00
Et godt netværk er vigtigt både fagligt og socialt, påpeger Centrovice-konsulent.

- Et godt netværk kan være forskellen på succes og fiasko. Det gælder ikke mindst for en nystartet landmand.

Det siger konsulent i virksomhedsledelse Jens Skov Rasmussen, Centrovice. Han peger på, at det som nystartet landmand er vigtigt at være opmærksom på, at man kan lære meget af andre landmænd og ikke tro, at man kan klare alting selv.

- Det kan man måske godt, men man bliver mere motiveret til at søge viden, når man er sammen med andre.  Og især som nystartet er det vigtigt at blive inspireret af andre og holde sig skarp på det faglige. Ellers risikerer man at gå glip af vigtig viden, og det kan smitte af på bundlinjen, siger Jens Skov Rasmussen, som tilføjer, at det har vist sig, at landmænd, som er gode til at bruge deres netværk, har større overlevelsesevne.   

Netværk kommer ikke af sig selv

Gode netværk kan opbygges gennem hele livet. Mange får opbygget et netværk allerede, mens de går på landbrugsskole. Det gælder ifølge Jens Skov Rasmussen cirka 60 procent af de studerende.
Etableringen af et netværk handler meget om deltagernes indbyrdes kemi.

- Man får ikke et godt netværk ved at blive hjemme. Man er nødt til at deltage i de ting, der sker ude i samfundet. Hvis man eksempelvis er planteavler, er det en god idé at deltage i markbesøg. Man kan føle sig noget grøn i forhold til ældre landmænd, men der er rigtig meget viden at hente hos dem, som har mange års erfaring i bagagen, påpeger Jens Skov Rasmussen.

Åbenhed er et vigtigt nøgleord

Et velfungerende netværk er kendetegnet ved en høj grad af åbenhed.

- Hvis man selv holder sine kort tæt til kroppen, så får man heller ikke noget igen af andre. Der er ikke penge mellem mennesker i et netværk, så man skal have noget andet ud af det. Noget fagligt eller socialt, siger Jens Skov Rasmussen.

Det sociale netværk er nemlig også vigtigt.

- Som landmand er man i et erhverv, som ikke altid får den anerkendelse af det øvrige samfund, som man måske synes, det fortjener. Derfor er det godt at have en gruppe, hvor man kan hjælpe og støtte hinanden, så man bevarer og opbygger sin faglige stolthed, siger konsulenten.

Nogle netværk er tidsbegrænsede

Der findes faglige erfagrupper, hvor man kan deltage, indenfor de fleste driftsgrene, planter, svin, kvæg, ledelse, osv. Mange af disse netværk fungerer i mange år, men ikke alle fortsætter uendeligt.

- Hvis man skal bygge en stald, henvender man sig typisk til en bygningskonsulent, en økonomirådgiver og et par byggefirmaer. Efterfølgende tager man måske ud og besøger nogle andre landmænd for at blive yderligere inspireret, så man får bygget den helt rigtige dyrevelfærdsmæssige stald. I et sådant netværk er hensigten vidensdeling i en kortere periode. Efterfølgende lukkes netværket måske ned igen, siger Jens Skov Rasmussen.

Verden står ikke stille

Et godt netværk kan ifølge konsulenten være en uudtømmelig kilde til inspiration.

- Alle kan lære noget hele tiden, både den nystartede landmand og de mere erfarne. Verden står ikke stille. Selv om man har fået banket en god virksomhed op, så sker der hele tiden ny udvikling indenfor alle driftsgrene. Og hver periode i en landmands liv er kendetegnet ved særlige udfordringer og muligheder, som det giver rigtig god mening at snakke med netværket om.

- Det er med andre ord altid godt at have gode sparringspartnere, siger Jens Skov Rasmussen.

 

Naturmødet er kun for de »rigtige« holdninger

BL-formand, Flemming Fuglede Jørgensen kritiserer kraftigt arrangørerne af Naturmødet i Hirtshals.

Landbrugets produkter skal tilpasses en grøn fremtid

Dansk landbrug skal tilpasse sig de forandringer, der sker i samfundet. Udviklingschef i SEGES, Jakob Lave, giver sit bud på, hvordan fremtiden ser ud, når Agri Nord holder kongres 4. februar.

Ny hybrid-graver halverer brændstofforbruget

Ny generation af Komatsus HB215LC giver Viborg-entreprenør brændstofbesparelse på omkring 50 procent.

Danish Agro sammenlægger maskinforretninger

De to Danish Agro-ejede selskaber Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten er blevet samlet i et selskab. Sidstnævnte selskab får nu mulighed for at agere i hele Nord- og Østjylland.

Valg af bremsetype til traktorer og maskiner

Valget om, hvorvidt der skal satses på luftbremser eller hydrauliske bremser, er kommet markant tættere på. Det skyldes et nyt krav om to-kredsbremsesystem.

Foto viser mulig ulv i Nordjylland

Vildtkamera har formentlig fanget billede af ulv, der ifølge ulve-redaktør har opholdt sig i Nordjylland siden 2017.

På rutchetur gennem det første år som selvstændig

Kasper S. Nielsen blev efter 10 års søgen endelig selvstændig mælkeproducent for godt et år siden. Afstanden fra bopælen på Sjælland til den kommende gård i Nordjylland og euforien over endelig at kunne se sin drøm gå i opfyldelse gjorde, at der var flere ting den unge landmand ikke lagde mærke til før underskriften var sat og han stod med nøglerne i hånden. Nu håber han, at andre kan lære af hans historie.

Klar til klassisk jordfordeling i Vestjylland og Vendsyssel

Landmænd i Lemvig og Østvendsyssel er sammen med landinspektørfirmaet LE34 klar til jordfordelingsprojekter. Projekterne har fået tilsagn om tilskud på fem millioner kroner.

Klar til kloakmesse

Sidste gang Kloakmessen kunne opleves i Fredericia, lagde godt 3.000 fagfolk vejen forbi. Arrangørerne håber på mindst lige så mange, når Kloakmessen 2020 slår dørene op den 23. og 24 januar.

150 kælvninger uden en eneste mælkefeber

150 kælvninger siden sensommeren og ikke en eneste mælkefeber er grunden til, at man på Finnelstrupgaard nær Aalborg smiler ekstra meget. Det er nemlig aldrig sket før, men er ikke det eneste positive, der er kommet ud af at deltage i projekt om goldkofodring.
Side 1 af 67 (1329 artikler)Prev1234567656667Next