Sharemilkeren er blevet »industrimalker«

Christian Carus 03-03-2018 08:41:19
For Anders Bruun Nielsen var sharemilking bedste mulighed for at opnå drømmen om at blive selvstændig. Nu har han selv købt et staldanlæg.
Efter et lille år i lejet stald har Anders Bruun Nielsen købt sin egen bedrift. Han har dog kun overtaget driftsbygningerne, mens sælger beholder jorden. Den nordjyske landmand ser bedst økonomi i at drive landbrug på den måde.

Da Anders Bruun Nielsen tilbage i 1995 luftede sine tanker om kvægbrug i et industrikvarter uden tilhørende marker, rystede kvæglæreren på hovedet og konstaterede, at det aldrig ville kunne lade sig gøre.

Nu har den nordjyske landmand netop skrevet under på købet af staldbygninger med plads til 495 køer og blot seks hektar jord. Et køb der kun kunne lade sig gøre med finansiering fra sælger, da realkreditselskaberne ikke ville være med.

Lejekvæg

For Anders Bruun Nielsen er det dog ikke helt nyt at satse 100 procent på malkestald og spalter.

I maj sidste år skiftede han efter syv år som kvægrådgiver hos LandboNord tilværelsen ud med en dagligdag som såkaldt sharemilker, hvor han i stedet for at eje har lejet sig ind i stalden på en gård ved Sindal i Vendsyssel. Maskinerne er leasede og alt foder bliver købt ind. Kun de 280 jerseykøer er købt. Kalvene herfra ryger videre til en kalvepasser, når de er tre uger gamle – halvdelen af dem bliver hentet tilbage til Anders Bruun Nielsens mælkeproduktion.

Lige nu lejer han også stalden i naboejendommen for at have plads efter at have overtaget 80 køer derfra.

- Jeg havde faktisk en snak med banken om, hvorfor man ikke også kunne lease en kvægbesætning. De har jo øremærker og dermed stelnummer som maskinerne, og det er ovenikøbet en dynamisk størrelse, der i modsætning til maskinerne bliver mere værd med tiden. Men jeg kan godt se, at det er noget bøvl, fordi der i så fald skulle være en leasingkontrakt til hver ko og ikke besætning som helhed. Det ville give en masse arbejde for begge parter, når der kom nye til og andre røg ud, forklarer han.

Har ændret holdning

Den 40-årige landmand erkender, at der var et par kameler at sluge, inden han bestemte sig for at tage den mere utraditionelle vej til livet som selvstændig landmand.

- Jeg har altid drømt om at have min egen gård, og da en bekendt for tre år siden foreslog om ikke det var en idé at leje noget i stedet for at eje, var min første reaktion også, at det aldrig nogensinde ville ske. Det har jeg jo så ændret holdning til siden, konstaterer han.

For to år siden var det hele ellers linet op til et køb af to gårde i Tuen - 17 kilometer fra stalden, han driver nu - men udsigten til en gæld på over 40 millioner kroner fik i sidste ende Anders Bruun Nielsen til at springe fra.

- I sidste ende kunne jeg simpelthen ikke se økonomien i det.

Købte selv

I dag, to år efter, har han så købt bygningerne på en af ejendommene i Tuen, mens sælger har beholdt jorden, som han udlejer til grovfoderleverandøren.

- Så nu er jeg ikke sharemilker mere. Jeg ved faktisk ikke, hvad man kalder det her. Industrimalker måske? Eller måske bare kvægbonde.

I princippet ser han dog ikke den store forskel på tilværelsen som sharemilker til jordløs landmand med egen stald.

- Grunden til, at det endte med et køb og ikke en lejeaftale var for at give mere sikkerhed for fremtiden. Jeg ville ikke risikere at have smidt en million i opstartsomkostninger for at lejekontrakten så blev opsagt om tre år af en eller anden grund. For sælger var det også en bedre løsning.

Og selvom overtagelsen af staldanlægget og opstartsomkostningerne på to ejendomme har været hård for kassekreditten, regner Anders Bruun Nielsen med at have bragt den i nul, når kalenderen rammer december 2019.

Budgetfast

Mens et landbrug udelukkende med staldbygninger og kvæg umiddelbart kunne virke som en usikker forretning, hvor landmanden er meget afhængig af andre, ser Anders Bruun Nielsen det lige omvendt.

- Morten Korch døde for snart 64 år siden, og vi er jo nødt til at erkende, at vi skal tænke nye veje og muligheder ind i dansk landbrug.

Sidste år købte han det foder, der var brug for, mens han efter købet af den nye stald nu har tegnet femårige foderkontrakter, der også inkluderer, at gyllen kommer den anden vej.

- Vi er ikke så sårbare på den her måde, og kan lave tingene noget mere budgetfast end mange andre. Det eneste udsving er mælkeprisen. Ellers kender vi stort set alle udgifter de kommende år. Vores foderpris er ikke afhængig af, om det regner eller hvad der ellers sker her uden for stalden, konstaterer landmanden, der aldrig har været nervøs for at hænge sin mælkeproduktion op på andres afgrøder.

- Siden jeg startede på fuldtid med at arbejde på landbrug i 1994, har jeg aldrig oplevet, at der ikke var foder til salg. Men når man skal have alt udefra, er det selvfølgelig også afgørende, at man er gode ved hinanden. Derfor arbejder jeg også med væsentlig højere priser på både grovfoder og halm end biogassen gør.

- Og på den her måde, gør vi det, vi er gode til: At passe køer. Vi kan ikke hamle op med maskinstationer og andre specialister på andre områder, men her kan vi skabe en god forretning.

Vigtige medarbejdere

Et sted har han dog måtte tilpasse budgettet.

- Til at starte med havde jeg budgetteret med en medarbejder, men det betød, at jeg i gennemsnit gik 22.000 skridt. Derfor blev jeg nødt til at ansætte en mere, siger Anders Bruun Nielsen, der nu har tre ansatte og endnu en på vej.

For netop antallet af ansatte vil han ikke gå på kompromis med.

- Vi kører med et noget højere antal lønkroner pr. EKM, men det er helt bevidst, for jeg mener ikke, at det kan betale sig at spare på lønkronerne. Der er også folk, der korser sig, når de får at vide, at vi er to erfarne personer til at malke i en 2x8’er. Men vi er her jo kun i forbindelse med morgen- og aftenmalkningen, mens køerne får fred midt på dagen. Så giver det et overskud at være to mand til malkningen, som betyder, at vi lettere får øje på, hvis en ko har problemer.

- Faktisk mener jeg, at det er optimalt med 50 køer pr. mand. Lige nu har vi 75.

Til gengæld sparer Anders Bruun Nielsen en hel del på at klare stort set alt sit regnskab selv.

- For at være sikker på, at der økonomi i tingene, regner jeg baglæns. Jeg sætter et nulpunkt, for hvad jeg vil have ud af det, og regner ud derfra. Så skal der være plads i budgettet til blandt andet dyrlæge, selvom vi ikke har mange besøg. Jeg ved, hvad foderet og maskinerne koster. Derefter ved jeg, hvad der er tilbage til løn.

Vil hjælpe ny igang

Hvis alt går efter planen, er Anders Bruun Nielsen og hans tre medarbejdere klar til at tage den nye staldanlæg i brug i løbet af maj måned. Han har dog ikke tænkt sig at opsige lejekontrakten af den nuværende stald.

- Hvad der helt præcist kommer til at ske med den, kommer meget an på, om jeg finder 2-300 nye køer eller om jeg flytter alle dem, jeg har gående her over i det nye, siger han.

- Men jeg kunne godt tænke mig at være med til at hjælpe en ung landmand i gang som sharemilker her. Måske i starten som driftsleder for mig for så senere selv at overtage det.

Og interessen for sharemilking er der, selvom der lige nu blot eksistere tre danske landbrug, der drives efter det koncept.

- Jeg ved ikke om jeg vil sige, at sharemilking er vejen frem, men for mange er det eneste mulighed for at etablere sig, hvis man vil være selvstændig. Det har bestemt fungeret for mig, og jeg er også blevet kontaktet af en hel del, som gerne vil høre lidt mere om, hvordan jeg har gjort, fastslår han.

Brugte konfi-penge på fire geder og en traktor

24-09-2018 07:25:09

Jonathan Nielsen vil gerne udbrede kendskabet til geder, og drømmer om at endnu flere avlere deltager på dyrskuer. Nu er han selv med på Kimbrerskuet for første gang som gedeavler.


Heste, får og specielle kødkvægsracer

23-09-2018 07:40:57

114 tilmeldte heste er næsten en fordobling af, hvor mange heste, der var tilmeldt Kimbrerskuet for bare tre år siden, og et par gode håndfulde flere end sidste år. Også fårene møder talstærkt op og for første gang i fire år er der igen geder på Kimbrerskuet.


Tid til grødeskæring

21-09-2018 08:04:39

Det er i nu, der skal grødeskæres for at minimere risikoen for oversvømmede marker i løbet af efteråret.


Tørkehjælp: Vestjyllands Andel fordeler hele overskuddet

20-09-2018 09:30:40

I første omgang havde Vestjyllands Andel valgt at fordele overskuddet fra sit planteværnsprogram, Agroline, blandt andelshaverne. Nu fordeler koncernen hele sit overskud på 55 millioner kroner.


Få rammerne på plads i god tid

20-09-2018 09:09:31

»Intet tab skal os ramme, som ved rettidigt omhu kunne afværges« – citat A.P. Møller. Seneste prognose ser dyster ud. Lavere noteringer og højere foderpriser. Mit bedste råd til dig er at få lavet estimat for resten af året og for 2019 allerede nu.


Masser af åbent landbrug i Jylland

20-09-2018 08:32:31

Langt hovedparten af de godt 50 gårde i årets Åbent Landbrug forleden var jyske. Og der blev budt på masser af spændende oplevelser for store som små.


LandboNord opfordrer minister til lempelser

19-09-2018 09:55:42

Det skal være mere attraktivt at investere i dansk landbrug. Sådan var LandboNords hovedbudskab til skatteminister Karsten Lauritzen, som denne uge var på besøg i det nordjyske.


Ny nordjysk stald samler bedriften

18-09-2018 08:18:54

Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.


Miljøledelse er et lovkrav – og en økonomisk mulighed

17-09-2018 08:14:48

Alle landbrug over en vis størrelse skal have indført et miljøledelsessystem inden 2021. Hvis man er smart, så starter man allerede nu, og høster fordelene fra dag et, opfordrer landboforening.


Roer er en stabil afgrøde

14-09-2018 09:06:53

En analyse af udbytter i de seneste 10 år viser, at roerne er den afgrøde, som har det mest stabile udbytte.


Hvornår skal hesten gå på pension?

14-09-2018 08:01:11

På et tidspunkt kommer den dag, hvor det er tid til at lade hesten gå på pension. Men hvordan ved man, at det er ved at være tid, og hvad er egentlig en god pensionisttilværelse for en hest? Agria Dyreforsikrings svenske dyrlæge, Karl-Henrik Heimdal, giver gode råd.


S.D. Kjærsgaard bliver eksklusiv importør af Dieci Construction

13-09-2018 10:10:49

Virksomheden S.D. Kjærsgaard, som blandt andet er kendt med Case Construction og Promove Demolition, bliver nu importør og forhandler af Dieci teleskoplæssere og knækstyrede teleskoplæssere i Danmark.


Ensilering af græs i wrapballer

13-09-2018 08:00:35

- Græsensilage i wrapballer er næsten altid af en meget høj kvalitet. Vi har fremstillet kløvergræsensilage, der næsten er som kraftfoder, fortæller nordvestjysk maskinstationsmand.


Skal drøfte tørkekonsekvenser for mælkeproducenter

12-09-2018 12:57:02

Senere i september afholder Kvægbrugsudvalget i Djursland Landboforening fyraftensmøde, hvor tørken er på dagsordnen.


Åbent Landbrug på Djursland

12-09-2018 07:43:40

Tre gårde slår dørene op på Djursland, når der er Åbent Landbrug søndag den 16. september.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 23 (451 artikler)Prev1234567212223Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer