Nu ligger goldkøerne blødt igen

Christian Carus 12-02-2018 08:32:40
Per Warming (tv) var på jagt efter de blødest mulige madrasser, der holder faconen i længst mulig tid. Dem mener han at have fundet hos Jyden og projektkonsulent Jens-Aage Justesen (th).
Per Warming brugte tre måneder på at finde den optimale løsning til sengebåsene i goldkostalden ved Aars, hvor sand ikke var en mulighed. Nu har køerne fået nye madrasser med ekstra komfort.

Det var ikke nogen nem beslutning, da Per Warming i Blære ved Aars skulle finde en erstatning for de udtjente madrasser i sengebåsene hos goldkøerne. Der blev tænkt, så det knagede i tre måneder, inden den endelige løsning var fundet.
- Jeg skulle have noget, der var så blødt som muligt og i forhold til desinficering ville jeg helst have så få lister som muligt. Det vigtigste kriterium var, at madrasserne også skulle holde faconen og være bløde over en årrække. Jeg har set eksempler på madrasser, der er nok så bløde, når de bliver lagt ud, men allerede efter et par måneder er hårde som beton, når man sætter knæet i dem, fortæller landmanden, der lægger stor vægt på trivslen i goldkostalden.
- Det er lidt sjovt med det goldkoværk, som forskerne jo finder ud af, har større og større betydning for driften. For kort liggetid betyder meget, overbelægning kan få negative konsekvenser og en goldperiode under 49 dage giver syv dage senere drægtighed. Derfor er det vigtigt at have fokus på goldkostalden, siger Per Warming.
- Derfor har det heller ikke på nogen måde handlet om at finde den billigste løsning, for det vil ikke kunne betale sig i det lange løb, siger Warming, der har givet omkring 111.000 kroner med montage for madrasser til de 67 sengebåse.

Slidt op

I Per Warmings tilfælde var der ingen vej uden om at skulle have tegnebogen op for at skifte madrasser. De gamle havde ligget i stalden, siden den blev taget i brug i 2007 og fungerede langt fra optimalt længere.
- De gamle madrasser var helt slidt op, og vi begyndte at få problemer med klebsiella yverbetændelse, fordi vi ikke længere kunne desinficere dem, fortæller Per Warming, der har sine 350 malkekøer til at ligge i sand, som han foretrækker, men ikke har mulighed for at bruge i goldkostalden, der er en separat sektion på gården.
Ikke i tvivl
Den endelig løsning blev fundet, da en rådgiver foreslog ham at kigge på Jydens madrasser med det såkaldte UniCup-underlag - der giver ekstra affjedring til madrassen - en 45 millimeter tyk latexmadras og 8 millimeter tyk topdug af gummi. Madrasserne kan lægges ud i længder op til 50 meter.
- Jeg havde ikke set de her madrasser før, men jeg var ikke i tvivl om, at det var den rigtige løsning, da jeg så dem. Jeg tror på, at det her UniCup-underlag gør en forskel, og har også allerede noteret mig, at køerne har ligget mere ned her i de første par uger med de nye madrasser. Samtidig er det en klar fordel, at overdugen ikke giver brandmærker, konstaterer Per Warming, som er en af de første himmerlændinge, der har investeret i UniCup-løsningen.
De første landmænd, primært sønderjyder, begyndte at bruge den type madrasser for otte år siden.

Stor interesse

Hos Jyden har projektkonsulent Jens-Aage Justesen stor tiltro til, at de nordjyske landmænd også tager madrasserne til sig.
- Der er større og større fokus på liggetid, mens økonomien også er blevet bedre end den har været. Samtidig er der også en tendens til, at dyrene bliver større. Derfor har vi også mærket stor interesse i forhold til madrasser det sidste halve år, siger konsulenten, der vurderer at madrasserne i Per Warmings stald kommer til at holde i 15 år.
En væsentlig årsag til den lange holdbarhed er, at man for 10 år siden begyndte at bruge latex i stedet for skum i madrasserne.
- Skummet blev med tiden presset sammen og skulle udskiftes. I de 10 år med latex har vi ikke skullet skifte nogen ud, fordi de er gået ud af facon, siger Jens-Aage Justesen.
Om madrasserne bliver liggende i stalden hos Per Warming i 15 år, tager landmanden dog ikke så nøje.
- Hvis det sker, at de kun holder i 10 år, vil det også være okay. Så længe de holder blødheden, fastslår han.

Når naboens næsehår blafrer i vinden, er løsningen OML

14-11-2018 07:57:13

OML-beregninger og eventuelle ændringer af ventilationen kan i mange tilfælde redde udvidelsesplaner, der ud fra standardberegningen i ansøgningssystemets lugtmodul var dømt til afvisning.


Salling-entreprenør drænede på Løvenholt Gods

13-11-2018 07:55:45

Da der skulle laves dræn på Løvenholt Gods ved Silkeborg faldt valget på SM Entreprenørfirma fra Roslev. Et dræningsprojekt, som blandt andet Seges har været involveret i.


Styrk dig selv som leder og øg din virksomheds effektivitet

12-11-2018 13:53:12

Med uddannelsen »Ledelse i praksis« udvikler du dig både som leder og menneske til fordel for dig selv, dit team og virksomhedens effektivitet. Nyt hold starter op i januar 2019.


Den blå drøm om førstepladsen

10-11-2018 08:43:24

Selvom de er stolte over en årrække blandt de tre bedste traktortrækkere i Farmstock-klassen, higer Team Blue Dream fra Vindblæs ved Løgstør efter at blive de bedste til den sport, der har forvandlet sig fra en hobby til en livsstil.


Arbejdsgivere og jobsøgende finder nu lettere hinanden

09-11-2018 07:36:03

Jobstafet.dk er klar med en nyudviklet toptunet hjemmeside, som skal gøre det endnu lettere for både arbejdsgiveren og den jobsøgende at finde hinanden.


Minister på slagteri-besøg

08-11-2018 10:30:10

Der var kvalitetskontrol, eksport og svinepest på programmet, da miljø- og fødevareministeren forleden besøgte slagteriet Tican i Thisted.


Yding Smedie & Maskiner er ny importør af Bergmann vogne

06-11-2018 14:07:00

Tyske kvalitetsvogne fra Bergmann er fra 1. november en del af sortimentet hos Yding Smedie & Maskiner, der er ny dansk importør.


Danish Agro og Lemken udvider samarbejdet i Danmark

06-11-2018 11:32:18

Fra november 2018 udvider fem maskinforretninger, som Danish Agro er medejer af, deres tilbud med den komplette portefølje af redskaber fra tyske LEMKEN.


Konsulent trækker i støvler og hjælper smågrise til en bedre start

05-11-2018 07:46:27

Der er et brændende ønske om, at kunden får mest muligt ud af det produkt, han eller hun køber, når produktkonsulent Mette Albertsen, DLG, trækker i gummistøvler og overalls. Hun går derud, hvor foderet skal virke, og midt i stalden rådgiver hun ejere, driftsledere og øvrige ansatte i smågrisefoderet PrimeFeed.


Landmandslivet er for kort til vandlidende marker

03-11-2018 08:25:53

Der er ene fordele ved veldrænede marker.


Markerne lider af alvorlig kalkmangel

02-11-2018 08:37:59

Et langt større antal jordprøver end normalt viser i år alvorlig kalkmangel. Det oplever Agri Nord Planteavl, der opfordrer til, at landmanden får testet jorden.


DM og NM i pløjning – se alle vinderne

01-11-2018 08:02:18

Se vinderbillederne fra weekendens pløjestævne i Vendsyssel.


Fremtidens ledere i landbruget

31-10-2018 07:48:07

En 360 graders lederevaluering udfordrer lederen i sine lederegenskaber, mens et tavlemøde organiserer kommunikationen bedre på landbrugsbedriften. Begge ting, som kan give udbytte i form af medarbejdere, som tænker i helheder og samarbejder på tværs af organisationen.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 27 (535 artikler)Prev1234567252627Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer