bannerPos

To fodervogne kan løse mange problemer

Der var fokus på fuldfodervognene, da Anker Bjerre holdt inspirationsdag i Lemvig.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
03-04-2020 06:15
En ekstra fodervogn vil ofte kunne betale sig, vurderede Seges-konsulent Niels Bastian Kristensen til kvæg-inspirationsdag hos Anker Bjerre i Lemvig.

- Med malkekøer, goldkøer, kvier og så videre, betyder det at have en blander til sit behov så, at man skal have to-tre blandevogne, lød et af spørgsmålene, da Anker Bjerre A/S - lige inden Danmark lukkede ned på grund af corona-krisen - holdt inspirationsdag for mælkeproducenter i maskinforretningens afdeling i Lemvig.

For en af oplægsholderne Niels Bastian Kristensen, Seges, findes der ikke et entydigt svar på spørgsmålet, men han vil i mange tilfælde være fortaler for to fuldfodervogne på bedriften.

- Det kommer helt an på, hvad problemet er. Men hvis det er fordi, du har en 45 kubikmeter blandervogn, som ikke kan blande de små blandinger, du gerne vil lave, vil jeg helt klart anbefale at få en lille blander og en lille traktor mere ind. Det vil ikke koste mange basseører i forhold til de problemer, man ellers ville have, lød det fra chefkonsulenten.

- Hvis der er et teknisk problem, der står i vejen for at få goldkofodringen til at fungere, vil det altid kunne betale sig at investere i en løsning, der kan afhjælpe problemet, fastslog Niels Bastian Kristensen, der understregede, at man især i vertikalblandere skal afpasse kapaciteten med fodermængden.

- Man skal have en vis fyldning i en vertikalblander for at få et ordentligt resultat, mens en horisontalblander bedre kan blande små mængder.

Større vogne eller flere udfodringer?

På spørgsmålet om, hvilken vej trenden så går i forhold til størrelsen på blandervognen, er der ifølge Kongskildes salgschef, Philip Lemvig Højer, stor forskel fra bedrift til bedrift.

- Det kommer rigtig meget an på, hvad for en landmand, man taler med. Nogle vil rigtig gerne blande flere mindre blandinger og fodre ud flere gange. Her er eksempelvis 22 kubikmeter oplagt, men der er stadig også mange, der gerne vil have en stor blander, konstaterede salgschefen, der opfordrede mælkeproducenterne til at vælge den mest fleksible løsning, når der skal købes ny fodervogn.

- En ting er, hvordan bedriften ser ud i dag, men der skal også være mulighed for at kunne følge med, hvis der kommer 50 køer mere, lød det, inden han gennemgik løsningerne i Kongskildes vertikale blandervogne.

Ikke overraskende er det ifølge sælgeren netop den vertikale blandemetode, som er mest alsidige.

- Det er en vertikalblander, der kan håndtere flest fodertyper, sagde han.

Guide til kompakt fuldfoder

Mens foderblanderen er et uhyre vigtigt redskab i jagten på den perfekte foderblanding, hvor køerne æder fra toppen uden at sortere, er fremgangsmåden også afgørende, fastslog Niels Bastian Kristensen, da Anker Bjerre A/S holdt inspirationsdag for mælkeproducenter, hvor han skitserede to veje til kompakt fuldfoder:

Løsning 1, hvor man starter med at lave sin støbmix af tørvarer og vand, som skal stå i mindst en time, inden mineraler og græsensilage fyldes i vognen, som blander 15-20 minutter. Herefter kan majsen blandes i – igen 15-20 minutter.

- Det var den blandeprotokol, vi startede med, da vi begyndte at snakke kompakt fuldfoder i 2012, men der er udfordringer i forhold til, at jo mere vand, man kommer i, jo mere kommer man til at arbejde med en pasta, som smutter rundt på sneglene og ikke bliver blandet til den ensartede masse, vi gerne vil have, forklarede han, inden han kom til løsning 2, hvor græsensilage, andet strukturrig foder og mineraler kommer i først, mens blanderen kører, hvorefter tørvarerne tilsættes og blandes 10-20 minutter.

Undgå græsbolde

Derefter bliver vandet tilsat og blandingen står i 1-12 timer, inden man igen gasser op for blanderen i 15-20 minutter og hælder majsen i.

- Med den fremgangsmåde får man virkelig givet græsset en god bearbejdning, og det er en rigtig god metode til at undgå de græsbolde, der ruller hen ad foderbordet. Her er problemet til gengæld genstarten med et stort læs. Det vil de fleste dog kunne løse ved at læsse noget af i siloen – man kan eventuelt tømme halvdelen af ved siden af majsen, så man kan læsse det tilbage i vognen på samme tid, lød det fra Niels Bastian Kristensen, der understregede én vigtig læresætning.

- I må ikke tilsætte vand uden bevægelse, fastslog chefkonsulenten, der også har en klar holdning til indretningen af vertikalblanderen.

- Der skal effektplader i, og så skal der tre lange knive på sneglen, som jeg vil sætte i position 2 eller 3. Det kan måske kræve, at man skærer spidsen af den nederste kniv for at få plads til den, men det giver noget bevægelse i blandingen og har en god effekt på klumper, sagde Seges-konsulenten, der til gengæld slog fast, at modskær i blandevognen ikke er til koblandinger.

Vurder foderet på ædeadfærd

Mens man måske kan få øje på åbenlyse fejl i blandingen ved selv at kigge på foderstrengen på foderbordet, giver køernes adfærd et dybere indblik i, om foderet fungerer, forklarer Niels Bastian Kristensen.

- Hvis køerne systematisk sorterer, er der noget galt. Så de skal æde fra oven og lade foderet blive i foderstrengen.

- Foderblander eller indskubning skal ikke trække køer til foderbordet. Køerne skal være ligeglade, fordi de ved, at der altid er godt foder tilgængeligt og det ikke er nødvendigt at mase sig frem for at få fat i de gode dele.

- Foderrest og udfodret blanding skal være ens.

0

Få gennemført generationsskifte inden 1. juli

Nye regler og ny praksis ved familie-salg kan blive dyrt for landmænd, lyder det fra Sagro-dirktør.

Markvand fylder mere

Nordjysk Grundvandssænkning har mærket stigende interesse for markvandsboringer over de seneste år. Derfor har virksomheden nu investeret i en ny lastbil dedikeret til brøndboringsafdelingen.

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.

Drive-in Sofari godt besøgt

Omkring 150 biler lagde vejen forbi Kjeldbjerg Økogrise, Skive, der på grund af corona havde lavet det traditionelle Sofari-arrangement om til Drive-in Sofari.

200 år markeret med Ferguson-kunst

En grå Ferguson er blevet forvandlet til at kunstværk og placeret i Storåen for at markere Holstebro Struer Landboforenings 200 år.

Alle landmænd skal kunne beregne gårdens klima-aftryk

Seges og Økologisk Landsforening går nu i gang med at udvikle fremtidens landbrugsredskab: Et digitalt værktøj, som landmanden kan bruge til at beregne sin gårds klimaaftryk.

Covid-19 – nye muligheder

Selvom den almindelig landmand ikke er i spil til diverse hjælpepakker, giver corona-situationen lånemuligheder, forrentningsmuligheder samt mulighed for udskudte betalingsfrister.

Kunstig intelligens skal gøre danske køer mere fodereffektive

Et nyt forskningsprojekt anført af VikingGentics skal ved hjælp af kunstig intelligens og 3D-kameraer gøre det muligt at måle, hvor meget foder en ko æder.

Store varmeforskelle kan give udfordringer i stalden

Maj måneds varme dage og kolde nætter er en udfordring for staldenes ventilationsanlæg. Det koster både på dyrenes produktionstal og sundheden, lyder det fra svinekonsulent, der opfordrer til at få tjekket staldenes luftstrømme netop nu.

Agri Nord-direktør fylder 60

27 år hos KMD har blandt andet givet Kim Koch solid digital viden, der de seneste fem år er kommet Agri Nord til gode.
Side 1 af 81 (1620 artikler)Prev1234567798081Next