bannerPos

To daglige mælkefodringer giver højere tilvækst

Terese Myhlendorph-Jarltoft er kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro. Terese Myhlendorph-Jarltoft er uddannet husdyragronom og har arbejdet som kalve-og slagtekalverådgiver samt med kalverelaterede udviklingsprojekter i 10 år. I øjeblikket arbejder Terese, sideløbende med sine rådgivningsopgaver, på et ph.d.-projekt, hvor hun bl.a. søger at optimere spædekalves immunforsvar
24-02-2020 11:50

Med et højt og stabilt optag af mælk, vokser kalvene mere og udvikler et stærkt immunforsvar, så de bliver mere modstandsdygtige over for sygdomme.

Af Terese Myhlendorph-Jarltoft, kalve- og slagtekalverådgiver, Sagro

Der er flere væsentlige vilkår, der gør sig gældende ved valg af antallet af daglige mælkefodringer. Høje mælkemængder over én daglig fodring kræver tilvænning (fysisk udvidelse af løben). Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig fodring resulterer i 21 timer i døgnet på tom mave. En kalv, der ”går i seng” på tom mave, har, særligt i de kolde vintermåneder, svært ved at holde på varmen - og immunforsvaret svækkes.

De fleste malkekvægsproducenter tildeler mælk to gange dagligt, men der er altså også nogle, der tildeler én daglig mælkefodring. Ved lav mælkemængde, dvs. 6 liter mælk pr. dag, viser studier, at kalve trives lige godt, om de tildeles én eller to daglige mælkefodringer.

Fodring efter biologisk potentiale

Hvis kalvene skal fodres efter deres biologiske potentiale for vækst i deres første fire leveuger (dvs. 20 procent af kropsvægt), resulterer én daglig mælkefodring i en fysisk begrænsning.

Høje mælkemængder over én daglig fodring, øger risikoen for overløb af mælk fra løben til vommen, hvilket resulterer i fejlgæring, diarré samt tab af næringsstoffer.

To daglige udfodringer er at foretrække, hvis der ønskes en høj tilvækst samt modstandskraft i kalvens første fire leveuger.

Én daglig mælkefodring kan lykkes under forudsætning af, at kalvene er ældre end fire uger, at kalvene fortsat tilses minimum to gange dagligt, og at alt andet generelt er i orden. Vær dog opmærksom på, at Dyrevelfærdsmærket kræver mindst to daglige mælkefodringer.

 

De tre vigtigste budskaber

1. Kalve yngre end fire uger har kun begrænset udnyttelse af energi fra andre fodermidler end mælk

2. Mælk har en passagehastighed på tre timer, dvs. én daglig mælkefodring giver 21 timer på ”tom mave”

3. To daglige fodringer er nødvendige for at praktisere mælkefodring efter biologisk potentiale for vækst

 

0

- Planen er, at jeg skal leve af butikken

Naturpleje med kvæg og får sikrer efterhånden en stor del af indtægten for ægteparret Michael Baun og Bente Villadsen på Fanø.

Et lille sted er en god start

Per Christensen og Daniel Nørhave har overtaget Aarestrup Traktor Center i Himmerland. Nu hedder det Aarestrup Traktor og Maskiner, og har stadig Tom Jensen ansat, præcis som han har været længe forinden de nye indehavere blev født.

Bidt af naturpleje

Før overså Michael Baun sjældne sommerfugle og blomster i marken. Sidste år fik han sammen med sin hustru, Bente Villadsen, 15. Juni Fondens årlige ildsjælepris for at have gjort en særlig indsats for naturen.

Ny Pöttinger-forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.

Endelig i gang på marken

Efter en sløv start på sæsonen med våde marker, har Maskinstation Christian Bendix endelig sendt gyllevognen på opgaver, der ikke kun går ud på at undgå, at gylletanken flyder over.

Vil sikre arbejdskraft til nordjyske landbrug

Med initiativet »Vi hjælper hinanden« vil LandboNord sikre, at nordjyske landbrug ikke kommer til at mangle hænder, hvis landmændene eller deres medarbejdere bliver syge af Covid-19.

Heller ikke dyrskue i Fjerritslev i år

På grund af den nuværende Covid-19 situation i Danmark, har LandboNord besluttet at aflyse dette års Fjerritslev Dyrskue, som skulle have været afholdt den 16. maj.

Dansk Kødkvæg indgår samarbejde med Topdanmark

Et nyt samarbejde mellem Dansk Kødkvæg og Topdanmark skaber både gode rabatter, fordele for foreningens medlemmer og stor begejstring hos begge parter.

Hobro Dyrskue må vente endnu et år

Efter pause i 2019 for at komme tilbage med fornyet styrke i år, har corona-situationen tvunget partnerne bag Hobro Dyrskue til at vente til 2021.

Thise Mejeri er årets mest bæredygtige brand

For andet år i træk er Thise Mejeri kåret som Danmarks mest bæredygtige brand af danske forbrugere indenfor fødevarer.
Side 1 af 74 (1470 artikler)Prev1234567727374Next