bannerPos

Sojaen skippet til fordel for hestebønner

I foderplanen har mælkeproducent Martin Agesen fra Vestervig udskiftet to kilo soja med to kilo hestebønner, som han får toastet ved Nordvest Foder af Peter Lund Thomsen.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
09-06-2019 11:06
Mælkeproducent Martin Agesen, Vestervig, prøvede for første gang at dyrke og fodre med hestebønner sidste år til sine økologiske malkekøer. Ser man bort fra tørken blev det en så stor succes, at hestebønnerne nu er en fast del af foderplanen.

Med en overordnet filosofi om, at det giver god mening at producere lokalt, købte Nordvest Foder sidste år en toaster. En Bulldog T5, som dengang var den eneste af sin slags i Danmark.

Anlægget står fast på fabrikken i Vestervig og skal primært servicere kunder i Thy og Thyholm.

Sidste år blev brugt til at lære anlægget at kende og køre et hav at tests for en række kunder både økologiske landmænd og dem, som producerer non-GM mælk. Nu viser resultaterne deres tydelige resultat og anlægget er klar til at køre fuld skala.

 

Hestebønner for første gang

En af de landmænd, som sidste år sprang ud som hestebønneavler er mælkeproducent Martin Agesen, som driver Houdal med 150 økologiske køer ved Vestervig.

Martin Agesen har været økolog i tre år og valgte hestebønner for at kunne dyrke noget billigere protein.

Han tilsåede 12 hektar, som på grund af tørken kom ud med et noget lavere udbyttet end ventet.

- Jeg havde forventet omkring 40 tønder pr. hektar, men vi fik 28, fortæller Martin Agesen, som fik toastet alle sine hestebønner, blandt andet for at gøre dem lagerfaste.

 

Bedre udnyttelse af proteinet

Ved Nordvest Foder oplevede man det samme billede ved samtlige test af toasteren.

- Ud over at varen selvfølgelig bliver lagerfast, er den helt store fordel, at man får en bedre udnyttelse af proteinet. Vi tog en analyse af hestebønnerne før og efter toastningen. Et hold havde et AAT-indhold på 110 gram pr. kilo tørstof inden og 178 gram pr. kilo tørstof efter en toastning, fortæller Peter Lund Thomsen, som er salgs- og kundeservicesmedarbejder ved Nordvest Foder, og viser en anden Eurofins analyse, hvor et hold hestebønner har et AAT indhold op 103 gram pr. kilo tørstof, inden de blev toastet og 156 gram pr. kilo tørstof efter.

Nordvest Foder fremhæver, at der er stor forskel på en toastning og en varmebehandling.

 

To kilo hestebønner pr. ko

Martin Agesen valser selv sine toastede hestebønner, som køerne begyndte at få omkring 1. oktober, hvor han byttede to kilo soja ud med to kilo hestebønner pr. ko pr. dag i foderplanen.

- Jeg havde forventet et fald i ydelse, men her er jeg blevet positivt overrasket, for ydelsen er den samme, som da de fik soja. Samtidig er der sket et løft i besætningen rent sandhedsmæssigt, forklarer Martin Agesen, som føler at dyrene fungerer bedre på hestebønner end soja.

Martin Agesen er ikke i tvivl om, at det er hestebønnerne, som har givet et sundhedsløft i stalden.

- Bortset fra, at vi har skiftet soja ud med hestebønner, er foderplanen stadig den samme og vi har ikke lavet andre ændringer i besætningen, fortæller han.

 

Økonomisk gevinst

Rent økonomisk har skiftet fra soja til hestebønner også være en god forretning.

Martin Agesen er gået fra økologisk soja til omkring 500 kroner pr. 100 kilo til hestebønner han har dyrket selv plus indkøbt ved en nabo, som han i runde tal har givet 300 kroner for pr. 100 kilo plus en toastning til cirka 30 kroner pr. 100 kilo.

- Der er slet ingen tvivl om, at det økonomisk sagtens kan betale sig og så kan jeg også godt lide tanken om, at det er produceret her, siger Martin Agesen, som håber på en dag at blive fuldstændig selvforsynende.

 

Alt for nem afgrøde

I år kommer der ikke til at stå hestebønner på Martin Agesens marker, men det er ikke hestebønnernes skyld.

- Jeg har simpelthen ikke plads i mit sædskifte i år, men så snart jeg får mere jord til rådighed, vil jeg have hestebønner igen, siger han.

For Martin Agesen, var hestebønnerne en meget nem afgrøde. Alt for nem, siger han selv. Mellem såning og høst havde han nemlig ikke traktoren i marken en eneste gang.

- I fremtiden vil jeg nok strigle 2-3 gange. En af fordelene ved, at man sår hestebønner i 8 centimeters dybde er, at man kan nå at strigle tre gange, uden det går ud over selve planten, siger Martin Agesen, som til denne sæson vil indkøbe hestebønner ved en nabo, som har taget dem ind i sit sædskifte som planteavler.

Martin Agesen bruger i dag hestebønner til både malkekøer, goldkøer, kvier og kalve.

0

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1702 artikler)Prev1234567848586Next