bannerPos

Selvfølgelig skal spalterne rilles

Leder af Servido Spalterilning Evan Larsen (tv) kontrollerer skridsikkerheden på gulvet i den nye stald hos Anderstrup Holstein sammen med medejer Christian Haahr.
12-03-2020 14:52

For at levere topydelse skal grundlaget for en malkeko være i orden. Derfor er alle gulve hos Danmarks højest ydende besætning rillet, så dyrene kan gå sikkert rundt i stalden.

Nær Skørping ligger kvæggården Anderstrup Holstein, som har Danmarks højest ydende malkekvægsbesætning. Hver ko leverer i gennemsnit  16.215 kilo EKM.

For at en ko kan levere de mælkemængder, skal den have de bedste betingelser lige fra starten af, allerede inden den bliver malkeko.

- Hvis vi undgår, at køerne får et knæk gennem opvæksten, så har vi grundlaget for en god produktion, siger Christian Haahr, der driver Anderstrup Holstein sammen med sin bror Niels Erik Haahr.

De to er i fuld gang med at bygge en ny stald til ungdyr, kælvekvier og goldkøer og dermed udvide til 620 køer.

Og som i deres andre stalde skal gulvet være rillet, så ingen køer risikerer at skride og falde på et glat gulv - det er simpelthen et spørgsmål om dyrevelfærd.

- Vi forsøger ikke at overlade noget til tilfældighederne, og vi ved, at det går galt, hvis gulvene ikke er skridsikre. Hvis en ko først er skredet ud og har været ned at ligge, så er der ikke langt til, at det går galt med den, siger Christian Haahr.

Anderstrup-modellen

Det er Servido – Himmerlands Vikarservice, der har rillet gulvene i den nye stald.

- Vi har 14 års erfaring og har rillet over 100 hektar i både Danmark og Sverige, fortæller Evan Larsen, der er team-leder i rilleafdelingen.

Det er Evan Larsen og kollegaen Mads Kristensen, der har stået for at udføre arbejdet med de ekstra skridsikre riller i den nye stald.

Især omkring vandtrugene kan der blive glat, så her er der lavet riller i et Harlekin-mønster, som er fortsat ud på spalterne i et skarpere vinklet mønster for at lave gulvet ekstra skridsikkert.

En ny model som Evan Larsen har døbt Anderstrup-modellen.

- Hvis køerne for eksempel er tyregale, kan de blive meget fjollede, og de kan få rigtig meget fart på rundt i stalden, og det er tit, det er ved vandtruget, de skrider ud, når de drejer ind eller ud af området, fortæller Christian Haahr.

En anden fordel ved at rille gulvet omkring drikketrugene er, at rillerne samtidig får en drænende effekt, så vandet render væk fra området.

Dyrevelfærd i højsædet

Det er selvfølgelig ikke rillerne i gulvet alene, der har betydning for, at køerne på Anderstrup Holstein leverer mere mælk end alle andre køer i landet, men sammen med en lang række andre detaljer er det skridsikre gulv medvirkende til, at køerne har så høj en ydelse, som de har.

- Dyrevelfærd er i højsædet for os. Desto bedre rammer vi tilbyder køerne, desto bedre produktion får vi, og når køerne har en høj ydelse, så har de også brug for, at der kæles lidt ekstra for detaljerne. Rilningen er et af mange små tiltag, vi gør for at nå ydelsen, fortæller Christian Haahr.

Tvunget til at rille

I den gamle stald ligger køerne i sand i sengebåsene. Det kommer de ikke til i den nye stald, for gyllen skal leveres til et biogasanlæg, og de vil ikke have sand i gyllen.

- Sandet hjælper til med at skridsikre gulvet i den gamle stald, siger Christian Haahr – som alligevel har rillede gulve også i den gamle stald som en ekstra forsikring.

- Vi går rigtig meget op i, at der ikke må ske noget med køerne, og derfor er vi tvunget til at rille gulvene i den nye stald, hvor vi har gjort noget ekstra ud af rilningen de steder, vi ved, der ofte sker uheld, fortæller han.

teba

0

Tørstof lige i skabet betaler sig

Til en høj mælkeydelse hører grovfoder af både prima kvalitet og med den rette tørstofprocent. Med det til tider ekstreme vejr er det derfor nogle gange nødvendigt at være kreativ for at nå i mål.

Rekordmange vil være jordbrugsteknolog

Erhvervsakademi Aarhus har oplevet 20 procents fremgang i kvote 2-ansøgninger.

Forsamlingsforbud forlænges

Forbuddet mod store forsamlinger gælder til og med august, siger statsminister Mette Frederiksen på et netop afholdt pressemøde i statsministeriet.

Agri Nord undersøger nordjysk fosformangel

I samarbejde med Seges laver Agri Nord en række test ude hos nordjyske landmænd, for at se om der er fosformangel på markerne. – Selvom vi i teorien giver nok fosfor, så kan vi alligevel have mangel, fortæller chef for Agri Nord Planteavl, Flemming Floor Jensen.

Høsten kvalitetsikres allerede på ladegulvet

Det rigtige vand- og proteinindhold er afgørende for at få den rigtige pris på høsten, men maskinerne til at tjekke værdierne har været forbeholdt de allerstørste landbrug og korngrossister – indtil nu.

Terndrup Markservice har fået en ny stjerne

GST Biostar hedder Nikolaj Guldbæks nye stjerne. En stjernerenser, som med 15-20 kilometer i timen løsner jordskorpen og ukrudtet i marken, mens afgrøderne står pænt tilbage. – Den er mere skånsom end en strigle, siger indehaveren af Terndrup Markservice, Nikolaj Guldbæk.

Landsdækkende maskinwebshop med udstilling og service

Efter 14 år hos Kellfri Danmark har Carsten Vesthammer startet Middelfart Maskiner blandt andet med forhandlingen af netop Kellfri-produkterne.

AMU-kurser skal professionalisere naturplejere

Med biodiversitet og klima højt på dagsordenen i den offentlige debat får naturplejere en vigtig rolle for hele landbruget.

Naturpleje er på vej til at blive et levebrød

Naturstyrelsen og Seges arbejder på at ophøje med naturpleje med græssende dyr til en regulær driftsgren.

Pöttinger styrker i nordvestjylland med ny forhandler

For at styrke det nordvestjyske område har Pöttinger indgået aftale med Thy-Mors Udmugning og Maskinservice om forhandling af Pöttingers store maskinprogram.
Side 1 af 75 (1490 artikler)Prev1234567737475Next