bannerPos

Planlægning og motivation

- Et af de helt store aktiver på gården er mine fire medarbejdere. Og hvis de skal yde en stor indsats, er det vigtigt, at jeg møder skarp ind hver morgen, lød det fra Jakob Skov.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
22-09-2020 07:19
Deltagerne på årets Grovfoderekskursion fik et indblik i, hvordan fremtidssikring, Lean og medarbejder-motivation er en del af mælkeproduktionen på Hestbækgaarden ved Farsø.

Forleden gæstede omkring 300 landmand og konsulenter Seges’ Grovfoderekskursion, der på grund af corona-situationen i år var rykket fra juni til september. De seneste år har arrangementet trukket over 500 gæster til, men i år var pladserne begrænsede, selvom man på grund af stor søgning havde valgt at afvikle over to dage.

Grovfoderekskursionens værter var Hestbækgaarden ved Farsø og Gaardsted Højgaard ved Løgstør.

På Hestbækgaarden fortalte ejer Jakob Skov blandt andet om planlægningen og opførslen af ny kostald i 2015.

- Vi startede med at tegne en stald til 600 køer med den bedste logistik, vi kunne forestille os. Og vi forsøgte at tage højde for alt – lige ned til, hvor kostene skulle hænge på væggene, fortalte mælkeproducenten, der siden skalerede projektet ned til halv størrelse. Helt efter planen.

- Det var fra start af meningen at få tegnet en stald, der var dobbelt så stor som de 300 køer, vi havde tilladelse til at have, så vi på et senere tidspunkt havde muligheden for at udvide og samtidig bevare den gode logistik, forklarede Jakob Skov, der har fire Lely malkerobotter til at tage sig af de 300 årskøer.

Lean og motivation

Mens de fysiske rammer er planlagt ned til mindste detalje, overlader Jakob Skov heller intet til tilfældighederne, når det kommer til daglige rutiner og medarbejdere.

- Et af de helt store aktiver på gården er mine fire medarbejdere. Og hvis de skal yde en stor indsats, er det vigtigt, at jeg møder skarp ind hver morgen, fortæller gårdejeren, der for at blive endnu bedre til opgaven som arbejdsgiver i foråret deltog på et Lean-kursus sammen med sin fodermester Patrick Strøm.

- Jeg vil rigtig gerne, at vi bliver bedre til at strukturere den måde, vi optimere på. Derfor arbejder vi på at sætte mere konkrete mål i stedet for at tage tingene, som de kommer, og optimere lidt hist og her uden nogen overordnet plan, forklarer Jakob Skov, der fokuserer meget på, hvordan han bedst muligt motiverer sine medarbejdere.

- Der er især tre punkter, jeg lægger stor vægt på i forhold til medarbejderne: Jeg tror på, at man får mere motiverede medarbejdere ved at give dem frihed under ansvar. De skal have fleksibilitet i deres hverdag, så de også kan have et fritidsliv ved siden af arbejdet. Og så skal jeg være en stor sparringspartner for mine medarbejdere. Jo bedre, jeg coacher dem, jo større er sandsynligheden for, at de får de gode idéer, der kan gøre os endnu bedre, forklarede han.

- For mig at se, er de tre punkter med til at skabe en attraktiv arbejdsplads. Og det er altså noget, vi i den grad har brug for i dansk landbrug, konstaterede Jakob Skov, der blandt andet kan prale af at have ansat en tidligere elev, der var søgt tilbage til gården efter endt uddannelse.

Krybestrøm drillede

KRYBESTRØM En næsten ny stald med nye malkerobotter, god foderkvalitet og rammer, der så ud til at være ideelle for god kokomfort.

Alligevel kunne Jakob Skov se køer, der ikke ville gå i robotten, ikke ville æde og ikke ville lægge sig ordentligt i sandsengene.

- Det var noget, der kom snigende, og der gik lang tid, før vi fandt ud af, at det var krybestrøm, der var problemet. Det var ikke, det første vi havde gættet på, da det jo var en ny stald fra 2015. Det var en masse småting, som over et par år begyndte at give store problemer, forklarer mælkeproducenten, der glæder sig over igen at have fået styr på situationen.

- Det betyder, at vi igen kan rykke på køerne, ved at flytte på foderplanen. Før havde det ingen effekt, ligegyldigt hvad vi gjorde, fortæller Jakob Skov, der i skrivende stund kan se sine køer levere 12.606 kg EKM i gennemsnit.

0

- Fødevareministeren burde stå hernede og tage ansvar

Formanden for pelsdyravlerforeningen på Gjøl var ikke tilfreds med, at alt ikke var clearet, før Fødevarestyrelsen, politi og hjemmeværn rykkede ud for at aflive de første mink.

Ny start i kendte lokaler

Selvom medarbejdere, maskiner og ydervægge er de samme som de sidste mange år hos maskinforretningen i Støvring, er der sket mange forandringer, siden man åbnede under Brdr. Thorsen 1. maj.

Fra montør til afdelingsleder i to afdelinger

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, overdrog sidste sommer stafetten i de to jyske afdelinger i Viborg og Redsted til den erfarne Semler Agro-mand Tony Pinholt. Nu kan den nye afdelingsleder se tilbage på et begivenhedsrigt år, der har rustet begge afdelinger til fremtiden.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.
Side 1 af 97 (1938 artikler)Prev1234567959697Next