bannerPos

Over seks milliarder grunde til utilfredshed med Arla

LDM-formand Kjartan Poulsen tog mundbindet i brug under beretningen. Ikke af corona-frygt, men som et filter til den mest kradse Arla-kritik.

Tekst og foto: Christian Carus

Fagjournalist
18-09-2020 07:42
De sidste 10 år er danske Arla-leverandører, ifølge LDM-formand Kjartan Poulsen, gået glip af mere end seks milliarder kroner. Det var en af grundene til, at formanden så sig nødsaget til at finde mundbindet frem under LDM’s generalforsamling.

Om det var corona-frygt, tidspunktet eller andet, der gjorde, at blot 29 stemmeberettigede medlemmer af en medlemsskare på 1.400 mødte op til generalforsamling for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter på Højslev Kro ved Skive, vides ikke.

For formand Kjartan Poulsens vedkommende var det i hvert fald ikke corona-frygten, men Arla-kritik, der flere gange under beretningen fik ham til at finde mundbindet frem fra inderlommen.

- Vi finder nye markeder, og der iværksættes spare- og rationaliseringsprogrammer, og vi får halvårlige rapporteringer om, hvor godt det går. Men der sker ingenting på de parametre, der er første- anden-, og tredje prioritet, når vi skal vurdere selskabet: Afregningsprisen. Der sker ingenting i Arla Foods’ afregning i forhold til den direkte konkurrent, Friesland Campina, selv om vi talrige gange er blevet stillet i udsigt, at det ville ændre sig, lød det fra formanden, som har regnet sig frem til, at afregningspriserne målt op mod Friesland Campina har betydet, at en gennemsnitlig dansk mælkeproducent hvert år de sidste 10 år er gået glip af 250.000 kroner

- Og så kan I jo selv gange med 10. Hvis vi også ganger med antallet af producenter, så når vi frem til et tal på over 6 milliarder kroner for dansk mælkeproduktion over 10 år. Så er jeg nok nødt til at tage mundbindet på - for det er satme ikke i orden.

Lukker sig om sig selv

Mundbindet kom i brug igen, da formanden rundede Arla og andelstanken.

- Vi andelshavere har ikke længere ens rettigheder, vi får ikke ens priser, vi kan ikke få indsigt i selskabets principper og grundlaget for afgørelser. Vi lider under en lav afregningspris, mens englænderne jubler. Jeg siger blot, at der er noget rivende galt i andelsselskabet, lød det fra formanden, som efter corona- og sommerpause igen er klar til at tage handsken op fra opgøret om Global Mælkeleveranceaftale.

- En retssag er ikke opgivet, men vi forsøger alt hvad vi kan at undgå at komme dertil. Det er lidt tosset at føre sag mod sit eget selskab, men hvis vi ikke kan komme dertil på andre måder, kan det blive den nødvendige udvej.

Plantedrik i strid med vedtægter

Mens kampen om Global Mælkeleveranceaftale tegner til at blive lang og indviklet – og udgifterne til sagen bærer skylden for et 2019 med underskud i foreningen - er der siden sidste generalforsamling dukket en ny Arla-sag op, som ifølge Kjartan Poulsen ligger lige til højrebenet for hvem der ville have lyst til at gå ind i det:

- Arla Food har nu lanceret deres plantedrikke, Arla Jörd. Jeg forstår det simpelthen ikke, for det er en klokkeklar overtrædelse af mejeriets vedtægter, fastslog han, inden aftenen fortsatte med genvalg til formanden selv og de øvrige tre bestyrelsesmedlemmer, der var på valg.

0

- Fødevareministeren burde stå hernede og tage ansvar

Formanden for pelsdyravlerforeningen på Gjøl var ikke tilfreds med, at alt ikke var clearet, før Fødevarestyrelsen, politi og hjemmeværn rykkede ud for at aflive de første mink.

Ny start i kendte lokaler

Selvom medarbejdere, maskiner og ydervægge er de samme som de sidste mange år hos maskinforretningen i Støvring, er der sket mange forandringer, siden man åbnede under Brdr. Thorsen 1. maj.

Fra montør til afdelingsleder i to afdelinger

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, overdrog sidste sommer stafetten i de to jyske afdelinger i Viborg og Redsted til den erfarne Semler Agro-mand Tony Pinholt. Nu kan den nye afdelingsleder se tilbage på et begivenhedsrigt år, der har rustet begge afdelinger til fremtiden.

Landmænd går glip af store gevinster uden gårdråd

Landmændene misser både vækstrater, udviklingsmuligheder og besparelser ved ikke at tage de svære beslutninger med en professionel kreds, lyder det fra chefkonsulent i Velas.

Besøg et minivådområde

16 lodsejere over hele landet inviterer til »åbent minivådområde« den 29. oktober. Fem af dem bor i det nord-, midt- eller vestjyske.

Alliance-dæk vinder frem i landbruget

Dækproducenten Alliance, der er ejet af dækgiganten Yokohama, vinder frem på det danske marked – ikke mindst inden for landbruget. Særligt interessen for producentens prisvenlige VF-dæk er stigende. Det mærker man ikke mindst hos NDI Group (Nordisk Dæk Import), der har dækket i sit program

Dansk eksport af herefordkvæg til Polen

Der er netop blevet eksporteret 21 danske hereford-dyr til Polen. - Hovedformålet med importen har været at importere genetisk materiale af høj kvalitet til polsk herefordavl, lyder det.

Mange jobs for få LAG-midler

Økologisk madindpakningsfabrikant har med LAG-midler fået arbejdsløse i nyt arbejde for færre penge end de kommunale jobcentre.

Landdistrikternes Fællesråd: Håber Folketinget erstatter penge fra EU

EU’s landbrugsreform står til at nedskære bevillingerne til det danske landdistriktsprogram, der også støtter landdistriktsudvikling ud over landbruget. Fællesrådet ser stadig håb for at fastholde støtteniveauet.

Rodet og uværdig affære

Agri Nord-formand Carl Christian Pedersen ærgrer sig over måden, myndighederne har grebet aflivningerne af corona-berørte mink an.
Side 1 af 97 (1938 artikler)Prev1234567959697Next