bannerPos

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Der kan være penge at hente i at investere i en ny miljøgodkendelse. Arkivfoto: Tenna Bang
04-06-2020 07:48

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

Af: Nina Græsbøll Ottesen, chefkonsulent Miljø, Landbo Limfjord

En miljøgodkendelse efter de gamle regler holder dig fast på et bestemt antal dyr inden for hver enkelt dyretype.

Med en godkendelse efter de nye regler får du derimod frihed til at øge antallet af dyr og ændre fordelingen af årskøer og opdræt uden at skulle søge en ny godkendelse.

Lyder ovenstående for godt til at være sandt? Så læs med og opdag, hvordan der også kan være store økonomiske fordele ved at investere i en ny miljøgodkendelse!

Økonomisk gevinst

For at illustrere mulighederne for økonomisk gevinst forestiller vi os, at du har en malkekvægsbesætning med en miljøgodkendelse fra 2015. I godkendelsen er der tilladelse til 124 årskøer og 120 årskvier. Mælkeydelsen er 10.500 kilo mælk pr. ko, og dækningsbidraget ligger på 12.000 kroner pr. ko.

De sidste par år har du gået med tanken om flere køer og færre kvier indenfor de eksisterende stalde. Du investerer derfor i en godkendelse efter de nye regler og har nu mulighed for løbende at tilpasse din produktion. Du sænker din udskiftningsprocent fra 40 procent til 30 procent og har herefter en besætning på 133 årskøer og 90 årskvier.

Hvis mælkeydelsen og dækningsbidraget pr. ko er det samme i de to produktioner, vil det samlede dækningsbidrag herefter stige med 108.000 kroner pr. år.

Optimering medfører øget dækningsbidrag

Investeringen i miljøgodkendelsen koster dig omkring 60.000 - 70.000 kroner til konsulenten og kommunen. Det betyder, at godkendelsen har tjent sig selv ind på mindre end et år, hvorefter du på årlig basis kan lægge de 108.000 kroner til din bundlinje.

Som ekstra bonus følger der fleksibilitet med den nye godkendelse, så du uden en ny godkendelse fremover løbende kan tilpasse din produktion.

Selv om udgiften til en godkendelse i første omgang ser afskrækkende ud, kan en optimering altså medføre forøgelse af dækningsbidraget og derfor hurtigt betale sig selv ind igen.

                                                 Godkendelse 2015                Godkendelse 2019

Antal årskøer                            124 stk.                    133 stk.

Antal årskvier                            120 stk.                    91 stk.

Udskiftningsprocent                  40 %                        30 %

Mælkeydelse                            10.500 kg.                10.500 kg.

Dækningsbidrag pr. ko              12.000 kr.                 12.000 kr.

Samlede dækningsbidrag         1.488.000 kr.                1.596.000 kr.

Forskel                                                                     108.000 kr.

Eksempel: De sidste par år har du gået med tanken om flere køer og færre kvier indenfor de eksisterende stalde. Du investerer i en godkendelse og sænker din udskiftningsprocent fra 40 procent til 30 procent. Herefter har du en besætning på 133 årskøer og 90 årskvier. Hvis mælkeydelsen og dækningsbidraget pr. ko er det samme i de to produktioner, vil det samlede dækningsbidrag herefter stige med 108.000 kroner pr. år.

Miljøgodkendelse

En ny miljøgodkendelse kan være en fordel for dig som:

• Har uudnyttet plads i staldene

• Gerne vil have flere køer og færre kvier.

• Vil slippe for at være fastlåst på et bestemt antal dyr

• Ønsker fleksibiliteten i løbende at kunne tilpasse produktionen

0

Nye siloer fordobler høstkapaciteten

Hos Hedegaards afdeling i Vebbestrup fordobler to nye stålsiloer næsten kapaciteten. Siloanlægget ventes køreklart 3. august.

Ingen fund af COVID-19 i 125 minkbesætninger

Fødevarestyrelsen har afsluttet en landsdækkende stikprøve-screening af minkbesætninger for COVID-19 uden at finde sygdommen.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

Succes i græsset

Maskinhandler Indkøbsringen (MI) har netop afsluttet deres KUHN Grass Machines Roadshow. Det var velbesøgt af maskinstationer og bedrifter med interesse i græs. MI anslår der har været mellem 300-400 besøgende på turen gennem Danmark.

Når der er gået penge i spildevandet

Det er de samme mennesker, der giver hinanden lov til at udlede tonsvis af spildevand i de midtjyske vandløb, som sidder for bordenden og prioritere millioner af kroner til vandløb, så de kan opnå god økologisk tilstand. Det hænger ikke sammen, mener formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Høsten nærmer sig

Høsten er en fantastisk tid, hvor resultatet af årets indsats kan registreres. Det er imidlertid også en meget travl tid, og derfor er det vigtigt at forberede den grundigt.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

Arealscreening giver det bedste solcelleprojekt

Med en arealscreening kan en kommende solcellevært sikre sig den bedste pris og få mest muligt ud af projektet.
Side 1 af 86 (1705 artikler)Prev1234567848586Next