Ny nordjysk stald samler bedriften

Brian Byrialsen Hovgaard (tv) glæder sig over at have fået samlet sine dyr på én adresse efter staldbyggeriet. Karl Bisgaard (th), Kristian Hansen ApS, stod som sædvanlig bag byggeriet på Stistrupgaard.

Christian Carus

Journalist(Kvæg)
18-09-2018 08:18
Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.

Der er uden tvivl sket en hel del, siden første generation begyndte at drive landbrug på Stistrupgaard ved Farsø.
Ved årsskiftet blev der foretaget et generationsskifte, og 11. generation på gården, Brian Byrialsen Hovgaard, overtog tøjlerne. 3. juli blev der så sat punktum for den seneste udvidelse, en 4.000 kvadratmeter stor stald, der kan rumme bedriftens 380 køer, en dobbelt 24 SAC-malkestald samt frokoststue og omklædning til personalet.
Før foregik malkningen på to adresser. Der var plads til 210 køer hjemme på adressen i Stistrup, mens resten holdt til i en lejet stald i Farsø. Ungdyrene var fordelt på yderligere to ejendomme.
- Vi begyndte i de lejede bygninger for seks år siden, men det har hele tiden været planen at få det hele samlet. Vi har valgt at gøre det på den her måde, så vi havde køer og opdrættet klar, når stalden stod færdig. For mig har det været den rigtige måde at gøre det på, siger Brian Byrialsen, der allierede sig med en gammel kending til at stå for byggeriet.

Så enkelt som muligt

Kristian Hansen ApS, Aalestrup, har bygget gårdens øvrige staldbygninger. Den gamle ko- og malkestald fra 1998, som i dag huser ungdyrene, og i efteråret 2017 fik lagt et par ekstra meter til for at få plads til alle. I 2013 blev der bygget en velfærdsstald med kælvningsbokse og plads til goldkøer.
Med den nye stald på plads ligger de tre bygninger på rad og række, og med en drivgang mellem hver bygning kan en enkelt mand flytte dyrene, hvor de skal hen.
- Vi har lagt stor vægt på, at det skulle være så enkelt som muligt. Vi har valgt løsninger, vi ved fungerer og som kræver mindst mulig bemanding, forklarer Brian Byrialsen Hovgaard.
- Samtidig har det også været vigtig for os at skabe de bedst mulige forhold for os selv og vores ansatte. Det betyder altså en del, at man kan tilbyde ordnede forhold med blandt andet frokoststue og omklædning, når man ansætter, siger han.

Åbne sider

Den nye stald er bygget med udvendigt foderbord og helt åbne sider, der forbliver åbne året rundt.
- Der bliver måske fem-ti dage om året, hvor det er træls og koldt at arbejde derinde, men det er bevist, da køerne er ligeglade og klarer sig fint, selvom der er koldt. Resten af året ser jeg en åben stald som den klart bedste løsning. Ikke mindst i løbet af sådan en sommer som vi har haft i år. Der har det virkelig været rart med masser af luft, siger landmanden.
Og med åbne sider var det udvendige foderbord en naturlig løsning fortæller Karl Bisgaard, direktør hos Kristian Hansen ApS.
- Det gør bare logistikken inde i stalden nemmere, når man ikke skal rundt om et foderbord. Det ser også ud til at køerne foretrækker de udvendige foderborde. I hvert fald har vi hørt fra flere steder, hvor vi har bygget ekstra foderborde ude som supplement til de indendørs, at landmanden har været nødt til at lægge størstedelen af foderet derude, fordi det var der, alle køerne søgte hen, siger han.
- Samtidig betyder konstruktionen med udvendigt foderbord også, at vi undgår at have sengebåse ude i siderne, så hvis der skulle komme dage med meget kraftig slagregn, går det ikke ud over båsene, siger Karl Bisgaard.
Sengebåsene i den nye stald er med sand, mens gulvet er fast.

Sparer en malkning

En af de helt store fordele ved det nye byggeri er, at Brian Byrialsen Hovgaard nu kun skal holde overblikket over en enkelt matrikel, mens malkningen er noget mere effektiv i en 2x24-stald frem for de gamle 2x8 sildebens stalde.
- Det har givet mange spildte timer at skulle holde to malkehold i gang på samme tid, mens transporten til og fra Farsø også har været lidt bøvlet. Tidsmæssigt betyder den nye stald, at vi sparer den tid, der svarer til cirka en af malkningerne i de gamle stalde. Lige nu bruger to mand cirka 4,5-5 timer på en malkning med vask og det hele. Med tiden skulle vi gerne komme ned på fire timer, men både mennesker og dyr skal lige vænne sig til de nye faciliteter, og vi har forsøgt at komme stille og roligt i gang uden at presse nogen, siger Brian Byrialsen Hovgaard, der malker to gange om dagen.
På sigt regner han med at kunne spare omkring halvanden ansat i det nye og mere effektive setup.
Lige nu råder han over fem ukrainske ansatte og sin mor, mens faderen også hjælper til, når der er brug for det. Med effektiviseringen er planen blandt andet, at forældrene kan begynde at trappe mere ned.

Stistrupgaard
Ligger i Stistrup nær Farsø
Efter et generationsskifte overtog Brian Byrialsen Hovgaard bedriften ved årsskiftet. Han er 11. generation på gården.
380 årskøer plus opdræt
300 hektar jord – 30 hektar lejet ud, 100 hektar med majs, 80 hektar med slætgræs, 90 hektar eng
 

Knivskarp hobby

17-02-2019 14:27:00

For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (648 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer