bannerPos

Ny nordjysk stald samler bedriften

Brian Byrialsen Hovgaard (tv) glæder sig over at have fået samlet sine dyr på én adresse efter staldbyggeriet. Karl Bisgaard (th), Kristian Hansen ApS, stod som sædvanlig bag byggeriet på Stistrupgaard.

Christian Carus

Journalist
18-09-2018 08:18
Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.

Der er uden tvivl sket en hel del, siden første generation begyndte at drive landbrug på Stistrupgaard ved Farsø.
Ved årsskiftet blev der foretaget et generationsskifte, og 11. generation på gården, Brian Byrialsen Hovgaard, overtog tøjlerne. 3. juli blev der så sat punktum for den seneste udvidelse, en 4.000 kvadratmeter stor stald, der kan rumme bedriftens 380 køer, en dobbelt 24 SAC-malkestald samt frokoststue og omklædning til personalet.
Før foregik malkningen på to adresser. Der var plads til 210 køer hjemme på adressen i Stistrup, mens resten holdt til i en lejet stald i Farsø. Ungdyrene var fordelt på yderligere to ejendomme.
- Vi begyndte i de lejede bygninger for seks år siden, men det har hele tiden været planen at få det hele samlet. Vi har valgt at gøre det på den her måde, så vi havde køer og opdrættet klar, når stalden stod færdig. For mig har det været den rigtige måde at gøre det på, siger Brian Byrialsen, der allierede sig med en gammel kending til at stå for byggeriet.

Så enkelt som muligt

Kristian Hansen ApS, Aalestrup, har bygget gårdens øvrige staldbygninger. Den gamle ko- og malkestald fra 1998, som i dag huser ungdyrene, og i efteråret 2017 fik lagt et par ekstra meter til for at få plads til alle. I 2013 blev der bygget en velfærdsstald med kælvningsbokse og plads til goldkøer.
Med den nye stald på plads ligger de tre bygninger på rad og række, og med en drivgang mellem hver bygning kan en enkelt mand flytte dyrene, hvor de skal hen.
- Vi har lagt stor vægt på, at det skulle være så enkelt som muligt. Vi har valgt løsninger, vi ved fungerer og som kræver mindst mulig bemanding, forklarer Brian Byrialsen Hovgaard.
- Samtidig har det også været vigtig for os at skabe de bedst mulige forhold for os selv og vores ansatte. Det betyder altså en del, at man kan tilbyde ordnede forhold med blandt andet frokoststue og omklædning, når man ansætter, siger han.

Åbne sider

Den nye stald er bygget med udvendigt foderbord og helt åbne sider, der forbliver åbne året rundt.
- Der bliver måske fem-ti dage om året, hvor det er træls og koldt at arbejde derinde, men det er bevist, da køerne er ligeglade og klarer sig fint, selvom der er koldt. Resten af året ser jeg en åben stald som den klart bedste løsning. Ikke mindst i løbet af sådan en sommer som vi har haft i år. Der har det virkelig været rart med masser af luft, siger landmanden.
Og med åbne sider var det udvendige foderbord en naturlig løsning fortæller Karl Bisgaard, direktør hos Kristian Hansen ApS.
- Det gør bare logistikken inde i stalden nemmere, når man ikke skal rundt om et foderbord. Det ser også ud til at køerne foretrækker de udvendige foderborde. I hvert fald har vi hørt fra flere steder, hvor vi har bygget ekstra foderborde ude som supplement til de indendørs, at landmanden har været nødt til at lægge størstedelen af foderet derude, fordi det var der, alle køerne søgte hen, siger han.
- Samtidig betyder konstruktionen med udvendigt foderbord også, at vi undgår at have sengebåse ude i siderne, så hvis der skulle komme dage med meget kraftig slagregn, går det ikke ud over båsene, siger Karl Bisgaard.
Sengebåsene i den nye stald er med sand, mens gulvet er fast.

Sparer en malkning

En af de helt store fordele ved det nye byggeri er, at Brian Byrialsen Hovgaard nu kun skal holde overblikket over en enkelt matrikel, mens malkningen er noget mere effektiv i en 2x24-stald frem for de gamle 2x8 sildebens stalde.
- Det har givet mange spildte timer at skulle holde to malkehold i gang på samme tid, mens transporten til og fra Farsø også har været lidt bøvlet. Tidsmæssigt betyder den nye stald, at vi sparer den tid, der svarer til cirka en af malkningerne i de gamle stalde. Lige nu bruger to mand cirka 4,5-5 timer på en malkning med vask og det hele. Med tiden skulle vi gerne komme ned på fire timer, men både mennesker og dyr skal lige vænne sig til de nye faciliteter, og vi har forsøgt at komme stille og roligt i gang uden at presse nogen, siger Brian Byrialsen Hovgaard, der malker to gange om dagen.
På sigt regner han med at kunne spare omkring halvanden ansat i det nye og mere effektive setup.
Lige nu råder han over fem ukrainske ansatte og sin mor, mens faderen også hjælper til, når der er brug for det. Med effektiviseringen er planen blandt andet, at forældrene kan begynde at trappe mere ned.

Stistrupgaard
Ligger i Stistrup nær Farsø
Efter et generationsskifte overtog Brian Byrialsen Hovgaard bedriften ved årsskiftet. Han er 11. generation på gården.
380 årskøer plus opdræt
300 hektar jord – 30 hektar lejet ud, 100 hektar med majs, 80 hektar med slætgræs, 90 hektar eng
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next