Ny nordjysk stald samler bedriften

Christian Carus 18-09-2018 08:18:54
Brian Byrialsen Hovgaard (tv) glæder sig over at have fået samlet sine dyr på én adresse efter staldbyggeriet. Karl Bisgaard (th), Kristian Hansen ApS, stod som sædvanlig bag byggeriet på Stistrupgaard.
Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.

Der er uden tvivl sket en hel del, siden første generation begyndte at drive landbrug på Stistrupgaard ved Farsø.
Ved årsskiftet blev der foretaget et generationsskifte, og 11. generation på gården, Brian Byrialsen Hovgaard, overtog tøjlerne. 3. juli blev der så sat punktum for den seneste udvidelse, en 4.000 kvadratmeter stor stald, der kan rumme bedriftens 380 køer, en dobbelt 24 SAC-malkestald samt frokoststue og omklædning til personalet.
Før foregik malkningen på to adresser. Der var plads til 210 køer hjemme på adressen i Stistrup, mens resten holdt til i en lejet stald i Farsø. Ungdyrene var fordelt på yderligere to ejendomme.
- Vi begyndte i de lejede bygninger for seks år siden, men det har hele tiden været planen at få det hele samlet. Vi har valgt at gøre det på den her måde, så vi havde køer og opdrættet klar, når stalden stod færdig. For mig har det været den rigtige måde at gøre det på, siger Brian Byrialsen, der allierede sig med en gammel kending til at stå for byggeriet.

Så enkelt som muligt

Kristian Hansen ApS, Aalestrup, har bygget gårdens øvrige staldbygninger. Den gamle ko- og malkestald fra 1998, som i dag huser ungdyrene, og i efteråret 2017 fik lagt et par ekstra meter til for at få plads til alle. I 2013 blev der bygget en velfærdsstald med kælvningsbokse og plads til goldkøer.
Med den nye stald på plads ligger de tre bygninger på rad og række, og med en drivgang mellem hver bygning kan en enkelt mand flytte dyrene, hvor de skal hen.
- Vi har lagt stor vægt på, at det skulle være så enkelt som muligt. Vi har valgt løsninger, vi ved fungerer og som kræver mindst mulig bemanding, forklarer Brian Byrialsen Hovgaard.
- Samtidig har det også været vigtig for os at skabe de bedst mulige forhold for os selv og vores ansatte. Det betyder altså en del, at man kan tilbyde ordnede forhold med blandt andet frokoststue og omklædning, når man ansætter, siger han.

Åbne sider

Den nye stald er bygget med udvendigt foderbord og helt åbne sider, der forbliver åbne året rundt.
- Der bliver måske fem-ti dage om året, hvor det er træls og koldt at arbejde derinde, men det er bevist, da køerne er ligeglade og klarer sig fint, selvom der er koldt. Resten af året ser jeg en åben stald som den klart bedste løsning. Ikke mindst i løbet af sådan en sommer som vi har haft i år. Der har det virkelig været rart med masser af luft, siger landmanden.
Og med åbne sider var det udvendige foderbord en naturlig løsning fortæller Karl Bisgaard, direktør hos Kristian Hansen ApS.
- Det gør bare logistikken inde i stalden nemmere, når man ikke skal rundt om et foderbord. Det ser også ud til at køerne foretrækker de udvendige foderborde. I hvert fald har vi hørt fra flere steder, hvor vi har bygget ekstra foderborde ude som supplement til de indendørs, at landmanden har været nødt til at lægge størstedelen af foderet derude, fordi det var der, alle køerne søgte hen, siger han.
- Samtidig betyder konstruktionen med udvendigt foderbord også, at vi undgår at have sengebåse ude i siderne, så hvis der skulle komme dage med meget kraftig slagregn, går det ikke ud over båsene, siger Karl Bisgaard.
Sengebåsene i den nye stald er med sand, mens gulvet er fast.

Sparer en malkning

En af de helt store fordele ved det nye byggeri er, at Brian Byrialsen Hovgaard nu kun skal holde overblikket over en enkelt matrikel, mens malkningen er noget mere effektiv i en 2x24-stald frem for de gamle 2x8 sildebens stalde.
- Det har givet mange spildte timer at skulle holde to malkehold i gang på samme tid, mens transporten til og fra Farsø også har været lidt bøvlet. Tidsmæssigt betyder den nye stald, at vi sparer den tid, der svarer til cirka en af malkningerne i de gamle stalde. Lige nu bruger to mand cirka 4,5-5 timer på en malkning med vask og det hele. Med tiden skulle vi gerne komme ned på fire timer, men både mennesker og dyr skal lige vænne sig til de nye faciliteter, og vi har forsøgt at komme stille og roligt i gang uden at presse nogen, siger Brian Byrialsen Hovgaard, der malker to gange om dagen.
På sigt regner han med at kunne spare omkring halvanden ansat i det nye og mere effektive setup.
Lige nu råder han over fem ukrainske ansatte og sin mor, mens faderen også hjælper til, når der er brug for det. Med effektiviseringen er planen blandt andet, at forældrene kan begynde at trappe mere ned.

Stistrupgaard
Ligger i Stistrup nær Farsø
Efter et generationsskifte overtog Brian Byrialsen Hovgaard bedriften ved årsskiftet. Han er 11. generation på gården.
380 årskøer plus opdræt
300 hektar jord – 30 hektar lejet ud, 100 hektar med majs, 80 hektar med slætgræs, 90 hektar eng
 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer