Ny nordjysk stald samler bedriften

Christian Carus 18-09-2018 08:18:54
Brian Byrialsen Hovgaard (tv) glæder sig over at have fået samlet sine dyr på én adresse efter staldbyggeriet. Karl Bisgaard (th), Kristian Hansen ApS, stod som sædvanlig bag byggeriet på Stistrupgaard.
Før var de 380 køer fordelt på to gårde, mens ungdyrene var udstationeret på yderligere to adresser. Nu har Brian Byrialsen Hovgaard, Farsø, fået samlet alt på fødegården. Det giver både overblik og effektivitet.

Der er uden tvivl sket en hel del, siden første generation begyndte at drive landbrug på Stistrupgaard ved Farsø.
Ved årsskiftet blev der foretaget et generationsskifte, og 11. generation på gården, Brian Byrialsen Hovgaard, overtog tøjlerne. 3. juli blev der så sat punktum for den seneste udvidelse, en 4.000 kvadratmeter stor stald, der kan rumme bedriftens 380 køer, en dobbelt 24 SAC-malkestald samt frokoststue og omklædning til personalet.
Før foregik malkningen på to adresser. Der var plads til 210 køer hjemme på adressen i Stistrup, mens resten holdt til i en lejet stald i Farsø. Ungdyrene var fordelt på yderligere to ejendomme.
- Vi begyndte i de lejede bygninger for seks år siden, men det har hele tiden været planen at få det hele samlet. Vi har valgt at gøre det på den her måde, så vi havde køer og opdrættet klar, når stalden stod færdig. For mig har det været den rigtige måde at gøre det på, siger Brian Byrialsen, der allierede sig med en gammel kending til at stå for byggeriet.

Så enkelt som muligt

Kristian Hansen ApS, Aalestrup, har bygget gårdens øvrige staldbygninger. Den gamle ko- og malkestald fra 1998, som i dag huser ungdyrene, og i efteråret 2017 fik lagt et par ekstra meter til for at få plads til alle. I 2013 blev der bygget en velfærdsstald med kælvningsbokse og plads til goldkøer.
Med den nye stald på plads ligger de tre bygninger på rad og række, og med en drivgang mellem hver bygning kan en enkelt mand flytte dyrene, hvor de skal hen.
- Vi har lagt stor vægt på, at det skulle være så enkelt som muligt. Vi har valgt løsninger, vi ved fungerer og som kræver mindst mulig bemanding, forklarer Brian Byrialsen Hovgaard.
- Samtidig har det også været vigtig for os at skabe de bedst mulige forhold for os selv og vores ansatte. Det betyder altså en del, at man kan tilbyde ordnede forhold med blandt andet frokoststue og omklædning, når man ansætter, siger han.

Åbne sider

Den nye stald er bygget med udvendigt foderbord og helt åbne sider, der forbliver åbne året rundt.
- Der bliver måske fem-ti dage om året, hvor det er træls og koldt at arbejde derinde, men det er bevist, da køerne er ligeglade og klarer sig fint, selvom der er koldt. Resten af året ser jeg en åben stald som den klart bedste løsning. Ikke mindst i løbet af sådan en sommer som vi har haft i år. Der har det virkelig været rart med masser af luft, siger landmanden.
Og med åbne sider var det udvendige foderbord en naturlig løsning fortæller Karl Bisgaard, direktør hos Kristian Hansen ApS.
- Det gør bare logistikken inde i stalden nemmere, når man ikke skal rundt om et foderbord. Det ser også ud til at køerne foretrækker de udvendige foderborde. I hvert fald har vi hørt fra flere steder, hvor vi har bygget ekstra foderborde ude som supplement til de indendørs, at landmanden har været nødt til at lægge størstedelen af foderet derude, fordi det var der, alle køerne søgte hen, siger han.
- Samtidig betyder konstruktionen med udvendigt foderbord også, at vi undgår at have sengebåse ude i siderne, så hvis der skulle komme dage med meget kraftig slagregn, går det ikke ud over båsene, siger Karl Bisgaard.
Sengebåsene i den nye stald er med sand, mens gulvet er fast.

Sparer en malkning

En af de helt store fordele ved det nye byggeri er, at Brian Byrialsen Hovgaard nu kun skal holde overblikket over en enkelt matrikel, mens malkningen er noget mere effektiv i en 2x24-stald frem for de gamle 2x8 sildebens stalde.
- Det har givet mange spildte timer at skulle holde to malkehold i gang på samme tid, mens transporten til og fra Farsø også har været lidt bøvlet. Tidsmæssigt betyder den nye stald, at vi sparer den tid, der svarer til cirka en af malkningerne i de gamle stalde. Lige nu bruger to mand cirka 4,5-5 timer på en malkning med vask og det hele. Med tiden skulle vi gerne komme ned på fire timer, men både mennesker og dyr skal lige vænne sig til de nye faciliteter, og vi har forsøgt at komme stille og roligt i gang uden at presse nogen, siger Brian Byrialsen Hovgaard, der malker to gange om dagen.
På sigt regner han med at kunne spare omkring halvanden ansat i det nye og mere effektive setup.
Lige nu råder han over fem ukrainske ansatte og sin mor, mens faderen også hjælper til, når der er brug for det. Med effektiviseringen er planen blandt andet, at forældrene kan begynde at trappe mere ned.

Stistrupgaard
Ligger i Stistrup nær Farsø
Efter et generationsskifte overtog Brian Byrialsen Hovgaard bedriften ved årsskiftet. Han er 11. generation på gården.
380 årskøer plus opdræt
300 hektar jord – 30 hektar lejet ud, 100 hektar med majs, 80 hektar med slætgræs, 90 hektar eng
 

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Magnus er kvalificeret til både DM og NM i pløjning

23-10-2018 07:41:27

Når Magnus Jensby Krejberg den 26. og 27. oktober har lavet sine pløjefelter, skal de bedømmes af både DM-dommere og NM-dommere. Trods sine kun 19 år har han nemlig kvalificeret sig til både DM og NM. Men han tager ikke alene afsted. For både hans lillebror og far er også med i DM-truppen.


Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


12 hingste-plage skal bidrage til genfornyelse ved den Jydske Hest

22-10-2018 07:35:37

12 et-års Jydske hingste-plage blev i maj sidste år samlet på en mark i Nibe. Her har de deltaget i et projekt, som skal bidrage til, at der kommer nye gener ind i racen. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og hingstene mangler nu kun at blive kåret, herefter de er klar til at bedække en række hopper.


Bredal lancerer foldbar kalk- og gødningsspreder

21-10-2018 07:31:54

Bredals nye K-XE-spreder kommer med foldbart spredeværk, som spreder kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.


Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (514 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer