bannerPos

Malker 1.200 køer i ny malkestald

På Tinghøjgaard ved Arden i Himmerland er brødrene Niss Pedersen godt tilfredse med deres kæmpe malkestaldsprojekt. Jan Søgaard, salgschef og medejer af Grotrian A/S kalder projektet, deres største til dato.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
21-11-2020 07:44
Der er blevet etableret en ny 2x42 malkestald i eksisterende rammer på Tinghøjgaard i Himmerland, og flyttet et 2x12 malkeanlæg og genetablere det i en gammel 77´er malkegrav.

Tinghøjgaard Arden A/S, som malker 1.200 køer to gange dagligt, har foretaget store investeringer i et topmoderne malkeanlæg fra Grotrian A/S og for Grotrian, er det deres største projekt til dato. Et projekt, som har bestået af to opgaver. At etablere et spritnyt malkeanlæg på Tinghøjgaard i eksisterende rammer. Og at erstatte malkeanlægget i malkegraven i et andet staldafsnit på stedet, med et nyere malkeanlæg, fra en af virksomhedens andre ejendomme.

Det betyder, at der i dag malkes to steder på samme ejendom, hvor der tidligere også blevet malket på en anden ejendom. Hovedparten af køerne malkes nu i den nye malkestald, godt 1.000, mens nykælvere og andre, som skal malkes fra, bliver malket af det genbrugte malkeanlæg i malkegraven.

Mere plads i malkestalden

Tidligere stod der en 2x44 malkestald, som var slidt ned og trængte til udskiftning. Her står i dag en 2x42 Grotrian malkestald med hardware fra TDM og software fra Afimilk.

Malkeområdet er blevet tre meter længere og har, samtidig med færre ko-pladser, givet hver ko mere plads at stå på i malkestalden.

Hvor køerne før gik ud af malkestalden, ned langs opsamlingspladsen og gennem en separationslåge, er der i dag etableret to udgange.

- Den fungerer rigtig godt. Før kunne der godt opstå kø, det gør der ikke mere, siger Kristian Niss Pedersen, som sammen med sin bror Karl arbejder på stedet.

Samtidig er opsamlingspladsen gjort større.

Nedkøler med propangas

Til at nedkøle mælken er der blandt andet opsat fire nye kølermaskiner som kører på propangas.

- De er mere effektive og samtidig er de mindre miljøskadelige, forklarer Jan Søgaard, som er salgschef og medejer af Grotrian A/S og sammenligner med dem, som kører på freon.

Varmen genanvendes til vaskevand og gulvvarme.

Flytter brugt anlæg til Tinghøjgaard

Fra virksomhedens anden ejendom er der flyttet et 2x12 Afimilk-malkeanlæg, en 30 tons mælketank og andre ting, som kunne genanvendes. Malkeanlægget er sat op i den gamle 1977-malkegrav på Tinghøjgaard, som i dag blandt andet står for malkningen af stedets nykælvere, de første dage efter kælvning og andre køer, som skal malkes fra. Det betyder at der i den store malkestald udelukkende er køer, som skal malkes direkte i tanken.

0

Kvægbrugere skal bidrag til færre uheld på bedrifterne

Et række interviews med kvægbrugere, som har være involveret i en ulykke ved håndtering af deres dyr, skal danne baggrund til anbefalinger med særlig fokus på de fysiske rammer, dyrenes adfærd og dyr-menneske-interaktioner. Alt sammen for at nedbringe antallet af ulykker.

Den Nordjyske Landboauktion

Den Nordjyske Landboauktion blev etableret i 1954 i Aars. I dag foregår den i Kongens Tisted og næste gang, der sættes kreaturer under hammeren, er den 4. december.

Case guldfugl solgt fra Nordjylland

En meget omtalt minilæsser fra Case er blevet solgt fra S.D. Kjærsgaard i Frejlev. Det drejer sig om en 50 års jubilæumsmodel, der blev udstillet på Europas største entreprenørmesse, Bauma, i 2019.

Venstre: - Den grønneste landbrugsreform nogensinde

Nye økoordninger kan fremme nye udviklingsmuligheder for dansk landbrug, siger V-parlamentsmedlem Asger Christensen.

Økologisk Landsforening: - Bedre end den gamle landbrugsstøtteordning

Nye regler om økoordninger for landbrugsstøtten belønner indsatser for fælles samfundsgoder for alle EU’s borgere, siger politisk chef i ØL, Sybille Kyed.

Vejen frem er låste recepter og en ny protein-teknologi

Med stor succes har A-One Danmark specialiseret sig i foder til søer og smågrise op til 30 kg. Opskriften handler mere om kvalitet end pris. Og med låste recepter bliver kunderne ved med at vende tilbage, fordi de ved, at råvarerne i blandingerne altid er de samme uanset prisudsving i markedet.

Støjberg tvivler på demonstrationerne gør indtryk på Mette Frederiksen

- Den magtarrogance, vi ser i øjeblikket, den bliver vi simpelthen nødt til at sætte ind over for, pointerede Inger Støjberg fra Venstre kort før hun talte i Aarhus lørdag eftermiddag.

Stor opbakning til Aarhus-demonstration

Både landbrug, borgere og politikere bakkede massivt op om lørdagens store traktordemonstration i Aarhus, der var et forsvar for grundloven og en klar protest mod regeringen og statsminister Mette Frederiksen omkring minkhåndteringen

Malkeanlæg med »alt i udstyr«

Den nye Grotrian malkestald på Tinghøjgaard overvåger og registrerer alt. Det betyder blandt andet, at den himmerlandske kvægejendom har meldt sig ud af RYK og dermed ydelseskontrollen, fordi de nu har deres »eget laboratorie«.

- Vi ligger helt ned!

Nordjyden Jan Ulrich er nu forhenværende minkavler. Lørdag eftermiddag blev han klappet tilbage på scenen, efter han havde fortalt om sine oplevelser med politi og Fødevarestyrelsen under tvangsaflivningen af sine 60.000 mink.
Side 1 af 101 (2006 artikler)Prev123456799100101Next