bannerPos

Måske skal den røde ko være mere grøn

Efter den grønne RDM-ko var blevet debatteret var der bedriftsbesøg hos Jens Peter Støjberg i Hjerk.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
26-09-2019 06:41
Der blev lagt op til en nytænkning af avlsindekset ved RDM, da der var årsmøde i Roslev. En nytænkning hvor den røde ko blandt andet kan blive mere grøn.

Da der var årsmøde i RDM i Roslev fremlagde mælkeproducent Morten Hansen, som blandt andet er med i raceudvalget og medlem af IRDBF, en australsk-inspireret måde at nytænke det danske RDM avlsindeks på:

Nemlig at lave flere indekser eller avlsretninger for RDM-koen. Et balanceret indeks, som vi kender fra NTM, et type-indeks med fokus på type, herunder showkøer og sidst et grønt-indeks, hvor vægten lægges på sundheden, dyrevelfærd, antibiotika, miljø og klima.

 

Et grønt-indeks

Det grønne indeks fik mikrofonholderen til at løbe stærkt.

- Hvis man avler efter to indekser, hvad er så den gruppe, der ikke er grøn?

- Risikerer vi ikke at lande lidt midt imellem det hele ved at satse lidt på NTM og lidt på et grønt indeks?

- Jeg mener, at en så lille race bør stå sammen og avle i samme retning. Så kan man bruge sin avlsrådgiver til at avle mere eller mindre efter en egenskab. Så får vi ikke en gruppe, der er grøn, og en der ikke er, lød de mange holdninger fra salen.

 

Fremtidssikring

Formand Lars Iversen og Morten Hansen fik, hvad de kom efter, nemlig de røde mælkeproducenters meninger. Og de måtte svare for sig flere gange.

- Tendenserne i samfundet er blevet anderledes, og med et grønt-indeks tænker jeg besætninger, som har fokus på dyrevelfærd i form af pollethed eller en produktion uden brug af antibiotika, forklarede Morten Hansen.

Han og Lars Iversen understregede, at et grønt indeks ikke skal ses som en halv løsning, men et indeks man går all-in på, som kan give en mulighed for en anden produktionsform og en fremtidssikring af racen og de gode sundhedskvaliteter.

En fremtidssikring, som ifølge formanden er nødvendig.

- De seneste tal viser, at kodødeligheden er steget igen, og vi har producenter, som næsten er der, hvor de afliver tyrekalve. Det gør mig da hamrende bange for, hvad der sker. Alle har en holdning, det så vi selv med debatten om buræg. Den produktion lukkede, så ting ændrer sig lynhurtigt, forklarede Lars Iversen og foreslog for eksempel 20 procent af tyrene i en grøn avlslinje.

Efter det faglige møde var der bedriftsbesøg ved Jens Peter Støjberg i Hjerk.

 

Prismodtagere ved RDM-årsmøde

Alm. Brands Sundhedskonkurrence: Niels Pedersen, Ringsted

Årets RDM’er: Kaare Larsen, Gilleleje

RDM Ildsjæl: Henrik Mikkelsen, Rødby

RDM Ildsjæl: Lars Bebe, Ringe

RDM Ildsjæl: Kaj Kristensen, Rolev

Årets tyr: VR Vimo, opdrættet af Sakkehavegård, Vojens.

Bliver huset som forventet eller er der udfordringer med energi og varme?

Det er i dag et lovkrav, at alle nye huse skal have lavet en energiberegning og et energimærke. Det at få et energimærke behøves ikke være dyrt og ressourcekrævende, du skal blot have foretaget en energiberegning i idéfasen og holde hovedet koldt i forhold til regler og krav, når byggeriet bliver til virkelighed.

Gårdbiogasanlæg bidrager til CO2-neutralt kvægbrug

Det batter tungt i klimaregnskabet for det økologiske kvægbrug, Kroghsminde, at et biogasanlæg laver strøm og afgasset gødning af gyllen fra bedriften selv og fire naboer.

- Udfordringer skal til åben diskussion

Der var vilje til smidigere sagsbehandling og en løsning på kreditudfordringer for LAG-midlerne, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) gæstede landsbytopmøde

Nye muligheder med ny Lawsonia-vaccine

MSD Animal Health lancerer nu en intramuskulær Lawsonia-vaccine, der giver mulighed for et fleksibelt og arbejdsbesparende vaccinationsprogram.

Novana-rapport bekymrer miljøminister

Nye tal fra årets NOVANA-rapport viser, at kvælstofudledning er på samme niveau som tidligere. Derudover er der flere fund af sprøjtemidler i drikkevand og grundvand.

Pløjefri englændere overbeviste vendelbo

For seks år siden, sagde pløjefri dyrkning ikke Søren Christensen noget. I dag kunne han ikke drømme om at sætte en plov eller dybdeharve i jorden andre steder end der, hvor han har lejet jord med kartofler.

Danish Crown Beef spår stigende priser

Efter mange måneder med modvind og faldende priser på oksekødet, så begynder Danish Crown Beefs CEO Finn Klostermann at se de første tegn på bedring.

Et første år med mange investeringer

En samarbejdsvillig bank har gjort det muligt for Thomas Staun at nå længere på sit første år som selvstændig, end han havde turdet håbe på.

Græskar vinder frem på de danske marker

Siden 2015 er arealet af græskarmarker steget med næsten 50 procent. De store orange græskar ender både som dekorative lanterner i fejringen af Halloween og i køkkenet, hvor de indgår i madlavningen.

Storfusion er en realitet

Fynboerne stemte ja og rådgivningen i Centrovice og LMO sammenlægges med tilbagevirkende kraft fra 1. november til et stort rådgivningsselskab, der får nyt navn.
Side 1 af 60 (1195 artikler)Prev1234567585960Next