bannerPos

Måske skal den røde ko være mere grøn

Efter den grønne RDM-ko var blevet debatteret var der bedriftsbesøg hos Jens Peter Støjberg i Hjerk.

Tekst og foto: Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
26-09-2019 06:41
Der blev lagt op til en nytænkning af avlsindekset ved RDM, da der var årsmøde i Roslev. En nytænkning hvor den røde ko blandt andet kan blive mere grøn.

Da der var årsmøde i RDM i Roslev fremlagde mælkeproducent Morten Hansen, som blandt andet er med i raceudvalget og medlem af IRDBF, en australsk-inspireret måde at nytænke det danske RDM avlsindeks på:

Nemlig at lave flere indekser eller avlsretninger for RDM-koen. Et balanceret indeks, som vi kender fra NTM, et type-indeks med fokus på type, herunder showkøer og sidst et grønt-indeks, hvor vægten lægges på sundheden, dyrevelfærd, antibiotika, miljø og klima.

 

Et grønt-indeks

Det grønne indeks fik mikrofonholderen til at løbe stærkt.

- Hvis man avler efter to indekser, hvad er så den gruppe, der ikke er grøn?

- Risikerer vi ikke at lande lidt midt imellem det hele ved at satse lidt på NTM og lidt på et grønt indeks?

- Jeg mener, at en så lille race bør stå sammen og avle i samme retning. Så kan man bruge sin avlsrådgiver til at avle mere eller mindre efter en egenskab. Så får vi ikke en gruppe, der er grøn, og en der ikke er, lød de mange holdninger fra salen.

 

Fremtidssikring

Formand Lars Iversen og Morten Hansen fik, hvad de kom efter, nemlig de røde mælkeproducenters meninger. Og de måtte svare for sig flere gange.

- Tendenserne i samfundet er blevet anderledes, og med et grønt-indeks tænker jeg besætninger, som har fokus på dyrevelfærd i form af pollethed eller en produktion uden brug af antibiotika, forklarede Morten Hansen.

Han og Lars Iversen understregede, at et grønt indeks ikke skal ses som en halv løsning, men et indeks man går all-in på, som kan give en mulighed for en anden produktionsform og en fremtidssikring af racen og de gode sundhedskvaliteter.

En fremtidssikring, som ifølge formanden er nødvendig.

- De seneste tal viser, at kodødeligheden er steget igen, og vi har producenter, som næsten er der, hvor de afliver tyrekalve. Det gør mig da hamrende bange for, hvad der sker. Alle har en holdning, det så vi selv med debatten om buræg. Den produktion lukkede, så ting ændrer sig lynhurtigt, forklarede Lars Iversen og foreslog for eksempel 20 procent af tyrene i en grøn avlslinje.

Efter det faglige møde var der bedriftsbesøg ved Jens Peter Støjberg i Hjerk.

 

Prismodtagere ved RDM-årsmøde

Alm. Brands Sundhedskonkurrence: Niels Pedersen, Ringsted

Årets RDM’er: Kaare Larsen, Gilleleje

RDM Ildsjæl: Henrik Mikkelsen, Rødby

RDM Ildsjæl: Lars Bebe, Ringe

RDM Ildsjæl: Kaj Kristensen, Rolev

Årets tyr: VR Vimo, opdrættet af Sakkehavegård, Vojens.

0

Opdatér din miljøgodkendelse og øg dit dækningsbidrag

Er din miljøgodkendelse mere end et par år gammel, er der gode chancer for, at en ny kan tjene sig selv ind på under et år og efterfølgende give en årlig gevinst.

»Mig og far« – en kærlighedshistorie til limousineracen

Man skal ikke tage fejl af det lange lyse hår, smykkerne og de tætsiddende jeans. Mille Kragelund er 20 år gammel, passioneret limousineavler og bidt af dyrskuer. Hun stiller i år med tyren Kærsgaards Oberst.

DM i pløjning på en lidt anderledes måde

Den frivillige styregruppe bag LandboUngdoms DM i pløjning har besluttet, at man vil fastholde afholdelsen af DM i pløjning til efteråret ved Aarhus. Det bliver dog noget anderledes, end planen var, før Covid-19 pandemien ramte Danmark.

Større område, mere specialisering

Mens Agroteks comeback som Valtra-forhandler i Vendsyssel har givet vokseværk for både dækningsområde og medarbejderstab, har det også givet maskinforhandleren en størrelse, der giver bedre mulighed for specialisering, som skal komme både nye og gamle kunder til gode.

Hobro Dyrskue bliver i år et virtuelt dyrskue

I år vil man kunne opleve et sjovt og anderledes Hobro Dyrskue når en onlineudgave åbner op lige efter pinse. Her bliver det muligt, fra ens mobiltelefon eller tablet, at besøge maskinudstillere og se de flotte udstillede dyr.

Lundbæk skal rumme alle og følge dem på vej

Nordjyllands Landbrugsskole skal i fremtiden være endnu bedre til at rumme og gribe forskelligheden. De skal følge med tiden og uddanne elever, som passer til hvad samfundet efterspørger. Og så er det vigtigt for den nye forstander, Jakob Autzen, ikke at slippe de unge efter endt uddannelse. Det skal blandt andet ske gennem et traineeforløb for uddannede agrarøkonomer.

Den nye forstander er kommet »hjem«

Jakob Autzen er ny forstander på Nordjyllands Landbrugsskole. Skolen er ikke ny for ham, det var her han i sin tid tog sin landmandsuddannelse og senere underviste som landbrugsskolelærer. Nu er Jakob kommet »hjem« – denne gang som forstander.

Græsmaskiner på Danmarksturné

De velkendte græsmaskiner fra Kuhn tager nu på Danmarksturné. Her vil de demonstrere alt fra skårlægning til indpakning.

Subaru går efter landkunder

Permanent firhjulstræk er et slagnummer for den japanske bilproducent, der har lanceret en ny version af sin XV-model.
Side 1 af 82 (1632 artikler)Prev1234567808182Next