bannerPos

Kvægets kosmetologer holder forfest

I lørdags blev der trænet i den rette klipning og trimning af dyrene på Tøvestensgaarden. Her deltog også andre udstillere, og dagen sluttede med grill, kollegialt samvær og masser af dyrskuesnak. Foto: Tøvestensgaarden

Bøje Østerlund

Freelance
16-05-2019 10:00
Med kort tid til Roskilde Dyrskue er en større kreds omkring Tøvestensgaardens udstillingsdyr ved at forberede dyr og trækkere til skuet. Med rekordmange præmier sidste år er der noget at leve op til.

I lørdags blev der afholdt træningslejr på Tøvestensgaarden i Hejninge nær Slagelse. Der er titler, der skal forsvares. Nogenlunde det sværeste udgangspunkt for en konkurrence, men samtidigt også det ypperste: At konkurrere mod sig selv – altid at vide, at det altid kan blive en tand bedre.

Trods det dybt alvorlige konkurrencemoment er der dog ingen grund til ikke også at gøre forberedelserne til årets dyrskuer til en hyggelig stund.

Således også på Tøvestensgaarden, hvor der i lørdags var folk fra en fem-seks sjællandske holsteinbesætninger repræsenteret. Først og fremmest var arrangementets hensigt at opfriske og lære de, der skal præsentere besætningernes køer på årets Roskilde Dyrskue i at foretage den rette klipning og trimning af dyrene.

- En slags frisør-kursus, kan man godt kalde det, men også en forfest til dyrskuet, fortæller brødrene Karsten og Michael Andersen fra Tøvestensgaarden og tilføjer, at dagen bliver afviklet som en hyggestund med grill, masser af dyrskuesnak og en opfriskning for de trækkere og andet personale, der nødvendigvis må være med på et dyrskue, hvor man i nogle dage har sine dyr opstaldet og hvor dyrene skal være bedst muligt forberedte på at præsentere sig bedst muligt under kåringerne.

Bruger eksteriør-tyre

Forberedelserne til årets dyrskue har dog stået på længe.

- Faktisk er det et ufatteligt langsomt arbejde, som kræver tålmodighed. Vi kigger på dyrene og tallene for de enkelte køer. Herefter skal der vælges tyr, der er ni måneders drægtighed og så to år mere, før vi kan bedømme, om dyret er faldet godt ud og kan føres frem til kåringer, eller det skal blive herhjemme i produktionen, forklarer Michael Andersen.

- Det avlsmæssige fundament skal være i orden. Her på gården rekrutterer vi udstillerkøerne fra en stamme på fire familier, hvorfra 95 procent af avlsmaterialet bag de 260 årskøer på hovedgårdens konventionelle malkekvægsbesætning udgår.

- Herefter vil jeg tro, at 90-95 procent af grundlaget for at opnå gode resultater på et dyrskue er fodring og pasning af dyrene, skønner Karsten Andersen, der er fodermester og har det daglige ansvar for besætningen på Tøvestensgaarden. Herunder også avlsarbejdet, der har hans store interesse.

- Vi vælger tyre efter at få de rette kombinationer til både produktion og udstilling. Det betyder, at vi både bruger såkaldt eksteriørtyre og eller vælger efter indeks på sundhed og ydelse, fortæller han.

Vandt det meste i 2018

Mere konkret konsumerer og grubler familien og de ansatte på Tøvestensgaarden kun en enkelt dag over resultaterne fra årets dyrskuer i henholdsvis Roskilde og Landsskuet i Herning, før det efterfølgende års dyrskue er i fokus.

- Om tirsdagen, en dag efter at vi har dyrene tilbage fra skuet, snakker vi allerede om, hvordan vi får timet kælvningerne på de enkelte dyr til næste års dyrskue. For de malkekøer, vi satser på til næste års skuer, gælder det, at de helst skal kælve to til fire måneder før skuet for at tage sig allerbedst ud og give godt med mælk.

- Som de konkurrencemennesker vi er, synes vi altid, der er meget at leve op til. Det drejer sig jo altid om at slå dem, der har vundet. Og her er det i høj grad os selv i år, fordi det gik så godt sidste år. Og man ved jo heller aldrig, hvad »kon-kollegaerne« stiller med. Så det er altid spændende at gå rundt i staldene på dyrskuets første dag og se dyrene fra de andre besætninger, fortæller Michael Andersen.

Giver aldrig op

Miss Sjælland, bedste yngre og ældre modelko, besætningskonkurrencen og flere ærespræmier, 12 præmier i alt på Roskilde Dyrskue i 2018, er det, holdet fra Tøvestensgaarden skal sætte sig op til at matche i 2019. Dertil kommer Danmarks bedste holstein kvie-besætningsgruppe og såmænd også Danmarks bedste kvie på tværs af alle racer ved det efterfølgende Landsskue i Herning, hvor der også tilfaldt yderligere ærespræmier.

- Det hele ramte rigtigt godt sidste år, så der bliver da meget at leve op til.

Vel nærmest umuligt at leve op til?

- Det er klart, at det bliver svært at gøre 2018 om, men det ligger ikke til os at give op på forhånd, lyder det fra de to brødre.

Sammenlagt har Tøvestensgaarden anmeldt 15 dyr til Roskilde Dyrskue i 2019.

EU-støtte gav kovelfærden et skub

For mælkeproducent Karsten Mikkelsen faldt ønsket om bedre velfærd i stalden sammen med en af EU’s moderniseringsordninger. I dag har forbedringerne givet stigende ydelse. Og landmanden mener, at støtteordningerne skubber landbruget fremad trods bøvl med ansøgningerne.

Uden EU havde vi færre bønder og højere forbrugerpriser

Den fælles landbrugspolitik har understøttet landmændenes indkomst og er også med til at holde forbrugerpriserne nede.

Undersøgelse af tunge køretøjers påvirkning på små kommuneveje

Resultaterne fra en test af seks tunge køretøjers påvirkning af kommuneveje ligger nu klar.

Weidemanns læssere hædret

To læssere fra Weidemann er blevet hædret med fornemme designpriser.

Få maskinparken serviceret og undgå store skjulte omkostninger

Høsten er i fuld gang landet over. For nogen forløber markarbejdet smertefrit, mens det for andre bliver en stressfuld affære grundet maskinnedbrud. Det er vigtigt, at man løbende vedligeholder sine maskiner og kender sine omkostninger på hver enkelt maskine. Der ligger en stor skjult omkostning og truer, hvis en landmand oplever maskinnedbrud midt i høsten.

Ægtepagter er blevet slettet og kan ikke fremskaffes

Et ukendt antal kopier af ægtepagter i den gamle Grenaa-Ebeltoft retskreds er blevet slettet i forbindelse med digitaliseringen af Tingbogen i 2008. Det betyder, at hvis man ikke selv har en kopi af sin tinglyste ægtepagt liggende i skuffen, kan indholdet af ægtepagten ikke længere ses.

Aulum trodsede skybrud

Trods flere skybrud og aflysninger af mønstringskonkurrencen for kvæg og heste kunne udstillerne og de besøgende opleve engagerede dommere, som bedømte malkekvæg, kødkvæg, heste, kaniner, æsler, får og geder.

Dårligt vejr hæmmer høsten

Landmændene på Djursland oplever lige nu store udfordringer med at få bjerget årets høst. I modsætning til sidste år står kornet stort og godt, men vejret sætter en stopper for markarbejdet.

Historisk dyrskue på Det Grønne Museum

Søndag den 18. august trækkes de gamle husdyr i ringen ved Det Grønne Museum til et historisk dyrskue med bedømmelse, rosetter og ærespræmier.
Side 1 af 52 (1033 artikler)Prev1234567505152Next