Københavnerpiger i kedeldragt og gummistøvler

Tenna Bang 05-10-2018 08:07:07
Københavnerpigerne Emilie Midtgaard Stjer (th) og Ester Andrea Angelo Heinberg har boet tre dage ved mælkeproducent Helle Jensen, som driver Espelund med 210 malkekøer i Himmerland sammen med hendes mand Henrik Jensen.
To 12-årige københavnerpiger flyttede for nylig ind på Espelund ved Helle og Henrik Jensen i Himmerland. Pigerne skulle prøve kræfter med livet som landmand som en del af Arla projektet »Junior Landmand«.

Emilie Midtgaard Stjer og Ester Andrea Angelo Heinberg er 12 år gamle og går i 6. klasse på Sølvgades Skole midt i indre København. De bor i lejlighed – den ene på Østerbro og den anden overfor Rundetårn.
- Jeg frygtede, at de ville snakke så anderledes, at vi ikke kunne forstå, hvad de sagde, fortæller Ester.
Det gjorde landmandsparret Helle og Henrik Jensen heldigvis ikke. Parret driver ejendommen Espelund med 210 malkekøer i Aarestrup ved Skørping, og sammen med 19 andre midt- og nordjyske landmænd havde de besøg af børn fra indre København, i tre dage, som en del af Arla-initiativet »Junior Landmand«

Kulturudveksling

Arlas initiativ, som de selv kalder en kulturudveksling mellem land og by, skal lære by-børn hvor fødevarerne kommer fra og hvordan de er blevet til. Børnene skal lære, hvordan det er at være landmand og bo på en gård. Samtidig er tanken, at også værterne ude på gårdene skal lære om livet og hverdagen midt i København.
For Emilie og Ester var deres første møde med de store malkekøer på Espelund en lidt voldsom og noget grænseoverskridende oplevelse.
Allerede på vej til kostalden bemærkede Helle flere gange, hvordan pigerne måtte holde sig for næsen.
Det gjorde det hellere ikke bedre, at en printplade i skraberrobotten var stået af, så den ikke havde skrabt gulvet i løbet af natten. Så pigernes plan om ikke at træde i kokasser, når de kom ind blandt køerne, måtte hurtigt opgives.
- Der var lort overalt, griner Emilie.
Og da køerne begyndte at bakke ned fra sengebåsene en efter en, holdte pigerne sig tæt til Helle, som guidede pigerne i, hvordan man omgås de tunge dyr.
- Det var grænseoverskridende for pigerne. Vi gik stille og roligt gennem stalden og ordnede sengebåse, fortæller Helle Jensen, som oplevede to piger, som positivt fulgte med og løste de opgaver i stalden, der skulle gøres, trods det var grænseoverskridende.

Hårdt arbejde med frihed

Landmandslivet er hårdt arbejde og også noget mere end pigerne havde forestillet sig.
- Jeg vidste godt, at det var hårdt arbejde, men ikke så hårdt. Og så havde jeg ikke tænkt over, at Helle og Henrik ikke bare kan tage på ferie, for køerne skal jo have mad, fortæller Ester.
Pigerne spærrer også øjnene op, da Helle fortæller, at hende og Henrik snart skal til Island, og det er første gang i 16 år, de har været uden for landets grænser.
- Vi er på ferier hvert år og ofte i udlandet. Jeg har været rigtig mange steder og jeg er jo kun 12 år, siger Ester. 
Men at være landmand eller have et »almindeligt arbejde« er to forskellige ting.
- At være landmand er en livsstil. Det er hårdt arbejde, men der er også en frihed i det. For eksempel kan jeg tage jer med ned på skolen i morgen til morgensang, og det havde jeg nok ikke kunnet, hvis jeg havde et almindeligt arbejde. Der er meget arbejde som landmand, men vi planlægger det i høj grad selv. Pigerne oplever måske stressede forældre komme hjem fra arbejde en sen eftermiddag, det oplever vi jo ikke på samme måde her, forklarer Helle pigerne.

Ønskede et par dage mere

Selvom pigerne sagtens kan se friheden i landmandslivet, har de ingen intentioner om at komme til at arbejde med landbrug. Alligevel er de begge enige om, at et par dage mere ved Helle og Henrik ville have været fantastisk.
- Det er rigtig hyggeligt at gå rundt mellem dyrene, især kalvene og kattene. Og så er det bare noget andet at åbne døren i huset og gå ud – der er helt stille. Det gør også, at det er noget helt andet at gå en tur her end derhjemme, siger pigerne, hvis største ønske for opholdet gik i opfyldelse, da de fik lov til at køre traktor.
- Det kan man jo ikke midt i København.
 

Stor jordfordeling giver færre store landbrugsmaskiner på vejene på Djursland

07-12-2018 13:35:10

Et areal på størrelse med næsten 6.000 parcelhusgrunde har netop skiftet hænder ved Øster Alling på Djursland. Det gavner både klimaet, landmændene og deres naboer.


Tid til service

07-12-2018 09:57:27

Det er nu, at plæneklipperen og andre småmaskiner skal serviceres – ikke til foråret.


ATV’en: Den moderne udgave af en lille traktor

07-12-2018 08:49:30

Muligheden for at indregistrere sin ATV som traktor, har gjort den endnu mere interessant de seneste år. Det oplever man hos Østervrå Motor- og Cykelcenter


Se vinder-dyrene fra Agromek

06-12-2018 09:40:08

Få styr på dit kemirum

05-12-2018 08:42:47

Det kan blive en dyr affære at have en dunk ulovlig kemi til at stå. Derfor opfordre en konsulent til, at få styr på kemirummet. Flere midler er blevet ulovlige hen over efteråret og flere bliver det inden årsskiftet.


Økologer dyrker flere efterafgrøder

04-12-2018 08:34:16

ØkologiRådgivning Danmarks kunder bruger efterafgrøder i langt højere grad end for tre år siden. Det glæder plantechef i ØRD.


Aarhus får 550 hektar ny skov

03-12-2018 13:44:46

Miljø- og Fødevareministeriet, Aarhus Kommune og Aarhus Vand indgår et nyt, visionært samarbejde, som med cirka 550 nye hektar ny skov beskytter grundvandet og giver Aarhus det største sammenhængende naturområde i byens historie.


Foderring holder styr på foderet og minimerer spild

03-12-2018 08:30:38

Undgå at hestene tramper i stråfoderet og få mere ud af ballerne med den nye »sikkerheds-foderring«


Unikt landbrugs-dødsbo på auktion i Randers

02-12-2018 08:26:10

Der er både en stor maskinpark og masser af skjulte skatte at byde på, når Campen Auktioner sælger en samlers dødsbo ved Randers.


- Medarbejderne er det vigtigste, vi har

01-12-2018 08:20:20

Hos FM Landbrug er man gået systematisk til værks for at sikre et godt arbejdsmiljø. Det har udviklet sig til en positiv spiral, mener ejerne.


Få styr på moms og skat for julens glæder

30-11-2018 07:16:03

Julen står for døren og det samme gør udgifter til julegaver og -frokoster. Seges giver her et overblik over moms og fradragsmuligheder for virksomheder.


Fremtidens bæredygtige landmand - Kristian fra Ausumgaard

29-11-2018 20:30:37

Fremtidens Landmand i kategorien Bæredygtighed blev Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard ved Holstebro for hans arbejde med den grønne omstilling.


Fremtidens Landmand i afsætning: Søren fra Nyborggaard

29-11-2018 20:30:04

Fremtidens Landmand i kategorien Afsætning er Søren Skjølstrup Jensen fra Nyborggaard ved Vildbjerg på grund af hans arbejde med at producere og afsætte højkvalitetsprodukter med en historie.


Skoler får penge til gårdbesøg fra Skolemælkslegat

29-11-2018 09:12:24

Østre Skole i Thisted er en af de skoler, der i denne omgang får glæde af Skolemælkslegatet. De 5.000 kroner skal bruges på udflugt til økologisk landbrug og fællesspisning.


Overraskende godt julemarked

29-11-2018 08:07:52

Alle dyr skal tilses af dyrlæge en gang om året

28-11-2018 07:00:10

Vintermånederne er om hjørnet og det gør, at lovkrav til udegående dyrs forhold træder i kraft. Samtidig giver det også tid til eftertanke, for vidste du, at alle dyr i besætningen skal tilses af en dyrlæge mindst en gang om året?


Varme og strøm i samme anlæg

27-11-2018 07:00:37

Hargassner bruger Agromek til at præsentere deres nye fyringssystem, der kan producere både varme og strøm på træflis.


Alle plusser samlet i en plov

26-11-2018 07:00:59

Med den spanske Ovlac plov har det nye firma Farm Implement ApS fundet alle plusser fra de andre plovfabrikater i en og samme plov.


Kalvevogn med plastbund og taghældning

24-11-2018 07:00:53

Spøttrup Expressen er nyeste skud på stammen fra PC Maskiner ved Skive. En kalvevogn med plasticbund, hvor kalvenes urin trænger væk, i stedet for at blive suget op af halmen. En mælkeproducent har afprøvet vognen og oplever mere tørre kalve end en tilsvarende kalvevogn med træbund.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 29 (570 artikler)Prev1234567272829Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer