Københavnerpiger i kedeldragt og gummistøvler

Tenna Bang 05-10-2018 08:07:07
Københavnerpigerne Emilie Midtgaard Stjer (th) og Ester Andrea Angelo Heinberg har boet tre dage ved mælkeproducent Helle Jensen, som driver Espelund med 210 malkekøer i Himmerland sammen med hendes mand Henrik Jensen.
To 12-årige københavnerpiger flyttede for nylig ind på Espelund ved Helle og Henrik Jensen i Himmerland. Pigerne skulle prøve kræfter med livet som landmand som en del af Arla projektet »Junior Landmand«.

Emilie Midtgaard Stjer og Ester Andrea Angelo Heinberg er 12 år gamle og går i 6. klasse på Sølvgades Skole midt i indre København. De bor i lejlighed – den ene på Østerbro og den anden overfor Rundetårn.
- Jeg frygtede, at de ville snakke så anderledes, at vi ikke kunne forstå, hvad de sagde, fortæller Ester.
Det gjorde landmandsparret Helle og Henrik Jensen heldigvis ikke. Parret driver ejendommen Espelund med 210 malkekøer i Aarestrup ved Skørping, og sammen med 19 andre midt- og nordjyske landmænd havde de besøg af børn fra indre København, i tre dage, som en del af Arla-initiativet »Junior Landmand«

Kulturudveksling

Arlas initiativ, som de selv kalder en kulturudveksling mellem land og by, skal lære by-børn hvor fødevarerne kommer fra og hvordan de er blevet til. Børnene skal lære, hvordan det er at være landmand og bo på en gård. Samtidig er tanken, at også værterne ude på gårdene skal lære om livet og hverdagen midt i København.
For Emilie og Ester var deres første møde med de store malkekøer på Espelund en lidt voldsom og noget grænseoverskridende oplevelse.
Allerede på vej til kostalden bemærkede Helle flere gange, hvordan pigerne måtte holde sig for næsen.
Det gjorde det hellere ikke bedre, at en printplade i skraberrobotten var stået af, så den ikke havde skrabt gulvet i løbet af natten. Så pigernes plan om ikke at træde i kokasser, når de kom ind blandt køerne, måtte hurtigt opgives.
- Der var lort overalt, griner Emilie.
Og da køerne begyndte at bakke ned fra sengebåsene en efter en, holdte pigerne sig tæt til Helle, som guidede pigerne i, hvordan man omgås de tunge dyr.
- Det var grænseoverskridende for pigerne. Vi gik stille og roligt gennem stalden og ordnede sengebåse, fortæller Helle Jensen, som oplevede to piger, som positivt fulgte med og løste de opgaver i stalden, der skulle gøres, trods det var grænseoverskridende.

Hårdt arbejde med frihed

Landmandslivet er hårdt arbejde og også noget mere end pigerne havde forestillet sig.
- Jeg vidste godt, at det var hårdt arbejde, men ikke så hårdt. Og så havde jeg ikke tænkt over, at Helle og Henrik ikke bare kan tage på ferie, for køerne skal jo have mad, fortæller Ester.
Pigerne spærrer også øjnene op, da Helle fortæller, at hende og Henrik snart skal til Island, og det er første gang i 16 år, de har været uden for landets grænser.
- Vi er på ferier hvert år og ofte i udlandet. Jeg har været rigtig mange steder og jeg er jo kun 12 år, siger Ester. 
Men at være landmand eller have et »almindeligt arbejde« er to forskellige ting.
- At være landmand er en livsstil. Det er hårdt arbejde, men der er også en frihed i det. For eksempel kan jeg tage jer med ned på skolen i morgen til morgensang, og det havde jeg nok ikke kunnet, hvis jeg havde et almindeligt arbejde. Der er meget arbejde som landmand, men vi planlægger det i høj grad selv. Pigerne oplever måske stressede forældre komme hjem fra arbejde en sen eftermiddag, det oplever vi jo ikke på samme måde her, forklarer Helle pigerne.

Ønskede et par dage mere

Selvom pigerne sagtens kan se friheden i landmandslivet, har de ingen intentioner om at komme til at arbejde med landbrug. Alligevel er de begge enige om, at et par dage mere ved Helle og Henrik ville have været fantastisk.
- Det er rigtig hyggeligt at gå rundt mellem dyrene, især kalvene og kattene. Og så er det bare noget andet at åbne døren i huset og gå ud – der er helt stille. Det gør også, at det er noget helt andet at gå en tur her end derhjemme, siger pigerne, hvis største ønske for opholdet gik i opfyldelse, da de fik lov til at køre traktor.
- Det kan man jo ikke midt i København.
 

Ti stjerner til Claas

23-10-2018 10:39:43

Claas er tildelt ti stjerner forud for Agromek, hvor blandt andet den nye finsnitter på bælter, det nye sejlskærebord og den nye gummiged belønnes af Agromeks dommerpanel.


Magnus er kvalificeret til både DM og NM i pløjning

23-10-2018 07:41:27

Når Magnus Jensby Krejberg den 26. og 27. oktober har lavet sine pløjefelter, skal de bedømmes af både DM-dommere og NM-dommere. Trods sine kun 19 år har han nemlig kvalificeret sig til både DM og NM. Men han tager ikke alene afsted. For både hans lillebror og far er også med i DM-truppen.


Pioner på mini-vådområder kan blive Årets Østersø-landmand

22-10-2018 11:21:18

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris »Baltic Farmer of the Year Award 2018«. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en »hav-venlig« måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..


12 hingste-plage skal bidrage til genfornyelse ved den Jydske Hest

22-10-2018 07:35:37

12 et-års Jydske hingste-plage blev i maj sidste år samlet på en mark i Nibe. Her har de deltaget i et projekt, som skal bidrage til, at der kommer nye gener ind i racen. Nu nærmer projektet sig sin afslutning og hingstene mangler nu kun at blive kåret, herefter de er klar til at bedække en række hopper.


Bredal lancerer foldbar kalk- og gødningsspreder

21-10-2018 07:31:54

Bredals nye K-XE-spreder kommer med foldbart spredeværk, som spreder kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.


Melkartofler mister udbytte på mellem 10 og 20 procent

20-10-2018 07:26:36

Ligesom spisekartofler har melkartofler lidt under varmen, selv om de er lagt senere på året og har nydt godt af sensommerens regn. Både fabrikken og de fleste avlere holder dog skindet på næsen, melder AKV i Nordjylland.


Ornestation Mors indgår samarbejde med PIC

19-10-2018 10:00:41

Ornestation Mors – Danmarks førende privatejede ornestation og PIC verdens største selskab indenfor svinegenetik, kan nu offentliggøre, at de har indgået en aftale omkring distribution af PIC svinegenetik i Danmark.


Nordjyder opstiller svineproducent til Seges-udvalg

19-10-2018 09:46:46

Svineproducent Ulrik Krogsgaard, Vindblæs ved Løgstør, er opstillet til Seges’ fagudvalg for Økonomi og Virksomhedsledelse. Bag ham står samtlige landboforeninger i Nordjylland.


Gode råd til pressede minkavlere i Nordjylland

19-10-2018 08:18:06

Der blev ikke lagt skjul på, at situationen er alvorlig, da Agri Nords rådgivere forleden gav deres bud på tre veje, minkavlerne kan gå i 2019.


Rapsjordlopperne truer nordjyderne

18-10-2018 13:28:01

Rapsjordlopper er en stadig stigende trussel i det nordjyske. An-greb ses ofte i marker med raps eller efterafgrøder som tidligere naboer. Det oplever Agri Nord Planteavl.


Danish Pig Genetics indgår samarbejde med Ornestation Mors

18-10-2018 11:47:37

Det danske avlsselskab, Danish Genetics, er kommet stærkt fra start og sætter nu ekstra skub under både vækststrategi og udvikling. Med et nyt, stærkt kommende KS samarbejde med Ornestation Mors ruster selskabet sig for alvor til at konkurrere på det danske marked og sætter nye standarder for sundhed og genetik inden for svineproduktion i Danmark.


Når roer kan konkkurere med korn

18-10-2018 10:30:29

De seneste år har roerne haft svært ved at konkurrere med lave kornpriser, men med kornpriser som i år, har det sandsynligvis været en gevinst at fodre med roer. Det var én af pointerne da LandboNord inviterede til Roedag i Himmerland


Fyrer du for gråspurvene?

17-10-2018 07:37:50

Når vinteren melder sin ankomst, skruer vi ikke overraskende ekstra op for termostaten. Kig derfor dit stuehus grundigt efter for at se, om du kan slippe for at betale for varme, du ikke får glæde af.


Pløjeværter klar til DM og NM

16-10-2018 07:27:48

I år står hele to ejendomme som værter for DM og NM i pløjning. Fredag den 26. oktober byder Teri Damgaard og Niels Andersen velkommen, mens det dagen efter er Bea og Henrik Overby Christensen, der har værtsrollen.


Organiseringen i dansk svineproduktion er unik

15-10-2018 09:40:43

»Tag jer sammen! I kan gøre det meget bedre«. Danish Crowns topchef gentager sig selv fra vækstkonferencen i Jyllands-Posten den 12. oktober 2018.


Nu rykker såning og hvedekvalitet i USA

16-05-2018 13:05:57

Efter en mildest talt træg start på såningssæsonen for hvede i USA har vejret nu ændret sig i en mere positiv retning for de amerikanske hvedeproducenter. Det har resulteret i en overraskende fremgang i ikke kun såning af hvede, men også i den amerikanske hvedekvalitet.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Hvedeprisen banker atter hovedet mod afgørende prisloft

11-01-2018 12:06:06

Fredag udkommer denne måneds USDA-rapport over den globale afgrødeforsyning. Forud for rapportens opgørelse er der overraskende styrke til europæisk hvedepris der lige nu banker mod et vigtigt modstandsniveau i opadgående retning.


Voldsomt skuffende aktivitet på eksportmarkedet for korn

08-01-2018 17:37:13

Den seneste opgørelse over handels­aktiviteten på eksportmarkedet viser en ekstremt skuffende handelsaktivitet med både majs og hvede hen over juledagene.


Hvedeprisen revancherer to ugers nedtur på to dage

05-01-2018 16:20:32

Det så ikke for godt ud for hvedeprisen da handlen for europæisk hvede blev skudt i gang i det nye år. Men de mere prisstærke takter har atter indfundet sig til trods for en stærk euro og skuffende franske eksporttal.


Side 1 af 26 (514 artikler)Prev1234567242526Next

Digitale brochurer

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MEGET VELFÆRD OG ØKONOMI I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – Har du problemer med biofilm og bakterier i dyrenes drikkevandssystemer? Waterclean ApS er eneforhandler af det dansk producerede DCW Elektrolyseanlæg til produktion af det godkendte og helt neutrale desinfektionsmiddel NEUTHOX – også kaldet ECAvand, som tilsættes dyrenes drikkesystemer, og som er helt ufarligt for dyr og mennesker. Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Anlæg og produkt er godkendt af Fødevareministeriet til brug i fødevareproducerende virksomheder og registreret under EU’s biocidforordning under ECHA liste 95 – Ét telefonopkald eller besøg koster ikke noget, men giver bedre vished! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

– troværdig samarbejdspartner i mere end 30 år. Vores viden og vision er at give vore kunder den bedste rådgivning samt kvalitetsprodukter ud fra deres behov, således vi opnår værdiskabende løsninger i fællesskab i den moderne produktion, som landbruget er. Vores aktiviteter dækker over udvikling, produktion, rådgivning i reproduktion, salg og markedsføring. Se vores aktuelle tilbudskatalog ”Svin Maj/Juni” - med masser af gode og spændende tilbud.

Se flere brochurer