bannerPos

Københavnerpiger i kedeldragt og gummistøvler

Københavnerpigerne Emilie Midtgaard Stjer (th) og Ester Andrea Angelo Heinberg har boet tre dage ved mælkeproducent Helle Jensen, som driver Espelund med 210 malkekøer i Himmerland sammen med hendes mand Henrik Jensen.

Tenna Bang

Journalist
05-10-2018 08:07
To 12-årige københavnerpiger flyttede for nylig ind på Espelund ved Helle og Henrik Jensen i Himmerland. Pigerne skulle prøve kræfter med livet som landmand som en del af Arla projektet »Junior Landmand«.

Emilie Midtgaard Stjer og Ester Andrea Angelo Heinberg er 12 år gamle og går i 6. klasse på Sølvgades Skole midt i indre København. De bor i lejlighed – den ene på Østerbro og den anden overfor Rundetårn.
- Jeg frygtede, at de ville snakke så anderledes, at vi ikke kunne forstå, hvad de sagde, fortæller Ester.
Det gjorde landmandsparret Helle og Henrik Jensen heldigvis ikke. Parret driver ejendommen Espelund med 210 malkekøer i Aarestrup ved Skørping, og sammen med 19 andre midt- og nordjyske landmænd havde de besøg af børn fra indre København, i tre dage, som en del af Arla-initiativet »Junior Landmand«

Kulturudveksling

Arlas initiativ, som de selv kalder en kulturudveksling mellem land og by, skal lære by-børn hvor fødevarerne kommer fra og hvordan de er blevet til. Børnene skal lære, hvordan det er at være landmand og bo på en gård. Samtidig er tanken, at også værterne ude på gårdene skal lære om livet og hverdagen midt i København.
For Emilie og Ester var deres første møde med de store malkekøer på Espelund en lidt voldsom og noget grænseoverskridende oplevelse.
Allerede på vej til kostalden bemærkede Helle flere gange, hvordan pigerne måtte holde sig for næsen.
Det gjorde det hellere ikke bedre, at en printplade i skraberrobotten var stået af, så den ikke havde skrabt gulvet i løbet af natten. Så pigernes plan om ikke at træde i kokasser, når de kom ind blandt køerne, måtte hurtigt opgives.
- Der var lort overalt, griner Emilie.
Og da køerne begyndte at bakke ned fra sengebåsene en efter en, holdte pigerne sig tæt til Helle, som guidede pigerne i, hvordan man omgås de tunge dyr.
- Det var grænseoverskridende for pigerne. Vi gik stille og roligt gennem stalden og ordnede sengebåse, fortæller Helle Jensen, som oplevede to piger, som positivt fulgte med og løste de opgaver i stalden, der skulle gøres, trods det var grænseoverskridende.

Hårdt arbejde med frihed

Landmandslivet er hårdt arbejde og også noget mere end pigerne havde forestillet sig.
- Jeg vidste godt, at det var hårdt arbejde, men ikke så hårdt. Og så havde jeg ikke tænkt over, at Helle og Henrik ikke bare kan tage på ferie, for køerne skal jo have mad, fortæller Ester.
Pigerne spærrer også øjnene op, da Helle fortæller, at hende og Henrik snart skal til Island, og det er første gang i 16 år, de har været uden for landets grænser.
- Vi er på ferier hvert år og ofte i udlandet. Jeg har været rigtig mange steder og jeg er jo kun 12 år, siger Ester. 
Men at være landmand eller have et »almindeligt arbejde« er to forskellige ting.
- At være landmand er en livsstil. Det er hårdt arbejde, men der er også en frihed i det. For eksempel kan jeg tage jer med ned på skolen i morgen til morgensang, og det havde jeg nok ikke kunnet, hvis jeg havde et almindeligt arbejde. Der er meget arbejde som landmand, men vi planlægger det i høj grad selv. Pigerne oplever måske stressede forældre komme hjem fra arbejde en sen eftermiddag, det oplever vi jo ikke på samme måde her, forklarer Helle pigerne.

Ønskede et par dage mere

Selvom pigerne sagtens kan se friheden i landmandslivet, har de ingen intentioner om at komme til at arbejde med landbrug. Alligevel er de begge enige om, at et par dage mere ved Helle og Henrik ville have været fantastisk.
- Det er rigtig hyggeligt at gå rundt mellem dyrene, især kalvene og kattene. Og så er det bare noget andet at åbne døren i huset og gå ud – der er helt stille. Det gør også, at det er noget helt andet at gå en tur her end derhjemme, siger pigerne, hvis største ønske for opholdet gik i opfyldelse, da de fik lov til at køre traktor.
- Det kan man jo ikke midt i København.
 

Lille minus hos Overgaard Gods A/S

Sidste års lave svinepriser og den langvarige og hårde tørke førte sidste år til et lille underskud hos Overgaard Gods A/S. Selskabet kom dog ud af 2018 med en markant styrket egenkapital, og der forventes et mærkbart bedre resultat for 2019.

Sammenhold på Gl. Estrup

Stutteri Stillebækken har fremvist deres ponyer i både ind- og udland med et hav af resultater til følge. Alligevel mener de, at der er noget helt specielt og unikt ved Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Familien samles på dyrskuepladsen

For familien Bach er Fjerritslev Dyrskue en fast tradition, hvor både børn og børnebørn er med til at trække dyrene rundt i ringen. Den tradition har Jonna Bach tænkt sig at holde fast i, mens traditionen for en Bach på skuets formandspost snart er fortid.

God opbakning fra dyreudstillerne

Med i alt 145 tilmeldte dyr glæder formand Jonna Bach sig over en fortsat stigende opbakning til Fjerritslev Dyrskue.

80 køer, robot og automatisk fodring

Per Kjeld Rasmussen, Randers, har 80 køer på ejendommen Raunlund i Floes. For år tilbage kom han altid med holsteinkøer, i år har han tilmeldt ni jerseykøer, en kvie og en kalv.

Opfordrer landmænd til at deltage i Naturmødet

Landbruget er en stor del af naturen, og derfor er det vigtigt, at landmændene deltager aktivt på Naturmødet i Hirtshals den 23.-25. maj, lyder det fra Agri Nord.

Fra byliv i Århus til kødkvægsavl på Djursland

Trine Sørensen og Michael Laursen er begge født i Århus. I dag har de en angusbesætning i Ø. Alling på Djursland og drømmer om at kunne sælge endnu flere avlsdyr.

Læsser med vokseværk

Stemas A/S glæder sig til at vise den hidtil største Weidemann-læsser frem på Landbrugsmessen Gl. Estrup.

Hun er bindeleddet mellem byen, bonden og Borgen

Malene Bach Sevelsted driver Farmvisit i Hem ved Skive. En besøgsgård, hvor børn, unge og ældre kan se, føle og lugte et hav af bondegårdsdyr og høre om livet på landet.
Side 1 af 43 (857 artikler)Prev1234567414243Next