Københavnerpiger i kedeldragt og gummistøvler

Københavnerpigerne Emilie Midtgaard Stjer (th) og Ester Andrea Angelo Heinberg har boet tre dage ved mælkeproducent Helle Jensen, som driver Espelund med 210 malkekøer i Himmerland sammen med hendes mand Henrik Jensen.

Tenna Bang

Journalist
05-10-2018 08:07
To 12-årige københavnerpiger flyttede for nylig ind på Espelund ved Helle og Henrik Jensen i Himmerland. Pigerne skulle prøve kræfter med livet som landmand som en del af Arla projektet »Junior Landmand«.

Emilie Midtgaard Stjer og Ester Andrea Angelo Heinberg er 12 år gamle og går i 6. klasse på Sølvgades Skole midt i indre København. De bor i lejlighed – den ene på Østerbro og den anden overfor Rundetårn.
- Jeg frygtede, at de ville snakke så anderledes, at vi ikke kunne forstå, hvad de sagde, fortæller Ester.
Det gjorde landmandsparret Helle og Henrik Jensen heldigvis ikke. Parret driver ejendommen Espelund med 210 malkekøer i Aarestrup ved Skørping, og sammen med 19 andre midt- og nordjyske landmænd havde de besøg af børn fra indre København, i tre dage, som en del af Arla-initiativet »Junior Landmand«

Kulturudveksling

Arlas initiativ, som de selv kalder en kulturudveksling mellem land og by, skal lære by-børn hvor fødevarerne kommer fra og hvordan de er blevet til. Børnene skal lære, hvordan det er at være landmand og bo på en gård. Samtidig er tanken, at også værterne ude på gårdene skal lære om livet og hverdagen midt i København.
For Emilie og Ester var deres første møde med de store malkekøer på Espelund en lidt voldsom og noget grænseoverskridende oplevelse.
Allerede på vej til kostalden bemærkede Helle flere gange, hvordan pigerne måtte holde sig for næsen.
Det gjorde det hellere ikke bedre, at en printplade i skraberrobotten var stået af, så den ikke havde skrabt gulvet i løbet af natten. Så pigernes plan om ikke at træde i kokasser, når de kom ind blandt køerne, måtte hurtigt opgives.
- Der var lort overalt, griner Emilie.
Og da køerne begyndte at bakke ned fra sengebåsene en efter en, holdte pigerne sig tæt til Helle, som guidede pigerne i, hvordan man omgås de tunge dyr.
- Det var grænseoverskridende for pigerne. Vi gik stille og roligt gennem stalden og ordnede sengebåse, fortæller Helle Jensen, som oplevede to piger, som positivt fulgte med og løste de opgaver i stalden, der skulle gøres, trods det var grænseoverskridende.

Hårdt arbejde med frihed

Landmandslivet er hårdt arbejde og også noget mere end pigerne havde forestillet sig.
- Jeg vidste godt, at det var hårdt arbejde, men ikke så hårdt. Og så havde jeg ikke tænkt over, at Helle og Henrik ikke bare kan tage på ferie, for køerne skal jo have mad, fortæller Ester.
Pigerne spærrer også øjnene op, da Helle fortæller, at hende og Henrik snart skal til Island, og det er første gang i 16 år, de har været uden for landets grænser.
- Vi er på ferier hvert år og ofte i udlandet. Jeg har været rigtig mange steder og jeg er jo kun 12 år, siger Ester. 
Men at være landmand eller have et »almindeligt arbejde« er to forskellige ting.
- At være landmand er en livsstil. Det er hårdt arbejde, men der er også en frihed i det. For eksempel kan jeg tage jer med ned på skolen i morgen til morgensang, og det havde jeg nok ikke kunnet, hvis jeg havde et almindeligt arbejde. Der er meget arbejde som landmand, men vi planlægger det i høj grad selv. Pigerne oplever måske stressede forældre komme hjem fra arbejde en sen eftermiddag, det oplever vi jo ikke på samme måde her, forklarer Helle pigerne.

Ønskede et par dage mere

Selvom pigerne sagtens kan se friheden i landmandslivet, har de ingen intentioner om at komme til at arbejde med landbrug. Alligevel er de begge enige om, at et par dage mere ved Helle og Henrik ville have været fantastisk.
- Det er rigtig hyggeligt at gå rundt mellem dyrene, især kalvene og kattene. Og så er det bare noget andet at åbne døren i huset og gå ud – der er helt stille. Det gør også, at det er noget helt andet at gå en tur her end derhjemme, siger pigerne, hvis største ønske for opholdet gik i opfyldelse, da de fik lov til at køre traktor.
- Det kan man jo ikke midt i København.
 

Knivskarp hobby

17-02-2019 14:27:00

For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er blevet en realitet

16-02-2019 11:03:44

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Tørken påvirkede Danish Agro og DLG

15-02-2019 14:53:35

Både hos Danish Agro og DLG har 2018-regnskabet været påvirket af tørken. Alligevel sender de penge tilbage til ejerne.


Hold igen med gødningen

15-02-2019 10:56:42

Det kan være fristende at komme i gang med årets markarbejde og køre en tur med gyllevognen eller gødningssprederen, men hold igen.


Én Kloakdoktor bliver til to

15-02-2019 07:43:36

23-årige Kristian B. Larsen har købt sig ind i Hobrofirmaet, Kloakdoktoren.


Foderstof hjælper konkursbo

14-02-2019 16:06:56

Hornsyld Købmandsgaard gennemfører nu på vegne af konkursboet efter foderstofvirksomheden BMG A/S mange af de kornkøbskontrakter, som Randers-virksomheden havde indgået.


50 nye arbejdspladser i Thisted

14-02-2019 12:43:22

Højere udbeningsaktivitet, en ny afdeling til forædlede Japan varer og kapacitetsløft senere på året giver vækst og 50 nye arbejdspladser på Ticans afdeling i Thisted.


Rejsegilde for Kornets Hus

14-02-2019 12:04:43

Forleden blev Danmarks kommende videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, Kornets Hus, fejret ved et velbesøgt rejsegilde.


Vestjyske andelsselskaber indgår samarbejdsaftale

12-02-2019 10:32:52

Vestjyllands Andel og Jysk Energi har, med et driftsoverskud på henholdsvis 94 og 62 millioner kr. i seneste regnskabsår, en betydelig position i hver deres branche. Nu har de to selskaber indgået en samarbejdsaftale for at kunne at udnytte en række fælles relationer.


Ukrainske medhjælpere samles på fodboldbanen

10-02-2019 16:00:44

Flere gange om ugen trækker Sallingsund FC Inter ukrainske landbrugsmedarbejdere fra en stor del af Midt- og Vestjylland til træningsbanen i Højslev.


Landbrug & Fødevarer Østjylland er en realitet

07-02-2019 21:53:09

Dansk Landbrug Midt-Østjylland har skiftet navn til Landbrug & Fødevarer Østjylland. Med navneskiftet følger ønsket om større synlighed og øget politisk samarbejde blandt de fem Østjyske landboforeninger.


Claus Clausen har trukket sig som formand

07-02-2019 21:38:11

Landboforeningen Limfjord meddeler, at nuværende formand, Claus Clausen, Vroue, har valgt at trække sig som formand.


Østjylland har fået sit første minivådområde

06-02-2019 09:26:35

Landmænd over hele landet bidrager lige nu til et bedre miljø. Etableringen af Østjyllands første minivådområde er blevet en realitet.


Oplagte skattefradrag for deltids- og fritidslandmænd

05-02-2019 08:33:00

Det er muligt at få store skattefradrag, hvis man kaster sig ud i et liv på et nedlagt landbrug med få hektar jord, fortæller en skatteekspert.


Østjylland har fået sit første minivådområde

04-02-2019 09:51:00

En landmand ved Haslund syd for Randers kan nu kalde sig en tilfreds indehaver af Østjyllands første minivådområde.


Skadedyr i bygninger

03-02-2019 08:36:05

Der findes mange særprægede ældre bygninger i det danske land. Nogle af farerne ved disse kan være skadedyr. Især rotten kan være svær at bekæmpe.


Landmænd kræver solcelle-arealer af kommunerne

03-02-2019 08:06:48

Agri Nord lægger pres på de nordjyske kommuner for at få udpeget arealer til solcelleanlæg. Det er til gavn for både klima og erhvervet.


Nyt projekt: Herregårde skal give liv til landdistrikter

31-01-2019 14:00:39

Under titlen »Jagten på Fortiden« skal danskerne de næste tre år på genopdagelse i deres lokale herregårdsområder med events og undervisning i det fri.


Biogas i grøn erhvervspark

31-01-2019 08:09:38

Forleden blev første spadestik taget til Greenlab Skive Biogas, der skal være et centralt omdrejningspunkt i den grønne erhvervspark.


De globale fødevarepriser falder

12-01-2018 14:27:01

Opgørelser, som FN's fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, netop har offentliggjort, viser at de globale fødevarepriser falder


Side 1 af 33 (648 artikler)Prev1234567313233Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer